Hoe werkt dat precies? De hoogte van de eenmalige energietoeslag hangt af van het inkomen. Bij een inkomen tot 120% van het wettelijk sociaal minimum bedraagt de energietoeslag € 800,- en bij een inkomen tussen 120% en 130% van het sociaal minimum bedraagt de energietoeslag € 600,-.
Voor een groot aantal inwoners van de Drechtsteden geldt dat zij de eenmalige energietoeslag automatisch ontvangen (ambtshalve uitkering); deze groep inwoners hoeft geen digitaal aanvraagformulier in te vullen. Het gaat om inwoners die in de periode vanaf 1 juli 2021 (hebben) ontvangen: algemene bijstand of hieraan gekoppelde bijstandsregelingen (IOAW, IOAZ, BBZ), bijzondere bijstand, Persoonlijk minimabudget (PMB), kwijtschelding gemeentelijke belastingen of Tozo-5 (= Tijdelijke Overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Deze inwoners krijgen het bedrag, dat op hen van toepassing is, automatisch uitgekeerd.
De energietoeslag wordt dus uitgekeerd aan mensen die bijstand ontvangen, maar ook aan werkenden waarvan het inkomen minder is dan 130% van het sociaal wettelijk minimum. Peter Heijkoop, voorzitter GR Sociaal vindt het een goed begin: "Er zijn veel huishoudens die de compensatie voor de energiekosten hard nodig hebben. Voor veel gezinnen is dit slechts een eerste stap. Er is meer nodig. Het is belangrijk dat het kabinet snel met een plan komt waarin het de structurele oorzaken, slecht geïsoleerde woningen en hoge energieprijzen, aanpakt."
Wanneer en hoe aanvragen?
Een aanvraag kan vanaf 19 april 2022 worden ingediend met een digitaal formulier op de website van de sociale dienst: www.socialedienstdrechtsteden.nl. Deze aanvraagmogelijkheid is er dus voor de inwoners van de Drechtsteden die géén automatische uitkering ontvangen én die op basis van de voorwaarden in aanmerking komen. Voor hulp bij het invullen kunt u contact opnemen met de klantenservice van de sociale dienst: 078 - 770 89 10. Meer informatie over de eenmalige energietoeslag en de voorwaarden vindt u vanaf 19 april 2022 ook op de website van de sociale dienst.