De overlast in deze wijken is te groot. Gemeente, politie, Openbaar ministerie, Sociale Dienst Drechtssteden en woningcorporaties werken samen om deze overlast te kunnen verminderen.
De overlastbezorgers worden hierop aangesproken.In sommige gevallen is het daardoor verstandig om hen niet meer toe te laten tot huurwoningen in de buurt. Dan wil iedereen die daar wil wonen vooraf onderzocht. Het gaat om die mensen (aspirant- huurder) die hebben gereageerd op een door de woningcorporatie aangeboden huurwoning en daarvoor als eerste in aanmerking zouden komen.
Privacy
De privacy van de persoon in kwestie wordt niet geschonden. De woningcorporatie moet toestemming vragen aan de aspirant-huurder. Vervolgens kan de woningcorporatie de gegevens aan de gemeente voorleggen en beginnen zij een onderzoek. De afspraken zijn strikt. De woningcorporatie krijgt geen politiegegevens over hun huurders. Zij krijgen alleen een positief, negatief of neutraal advies van de coördinator van de gemeente.
Maar om wat voor reden wordt iemand geweigerd en kan hij/zij zich wel in een andere wijk vestigen? Vraagt PvdA af. Raadslid Bahattin Guler stelt nog meer vragen over deze maatregel. Onder andere:
- Wat is het gevolg van een negatief advies?
- Wanneer een negatief advies leidt tot het afwijzen van een dergelijke kandidaat, betekent dit dan dat een dergelijk kandidaat zich wel zonder problemen in andere wijken kan huisvesten?
- Hoe verhoudt dit alles zich tot de wetgeving op het gebied van huisvesting die uitgaat van vrije vestiging voor alle burgers van Europa?
Waarop het college zich nu moet beraden.