Dordrecht, Netherlands

‘In de toekomst van de zorg kijken’

“De belangrijkste reden is eigenlijk dat we in de toekomst willen kijken”, vertelt Marcel Wilschut. Hij is een van de medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis die meedenkt over de veranderingen in de zorg. “En we zijn aan het nadenken over hoe de toekomst van de zorg eruit ziet. Drones passen daar heel goed in.” Misschien heb je ze dan ook wel zien vliegen, want maandagmiddag werd getest hoe een drone mogelijk kan bijdragen aan het werk in de ziekenhuizen.
Dennis Koorevaar | 3 juli 2023 17:00 | Aangepast op 3 juli 2023 16:36
Een aantal keer werd gedemonstreerd hoe de drone van het magazijn naar het ziekenhuis vloog. Hoewel het gaat om een afstand van zo’n 800 meter ziet Roel Brandt, van Antea Group, wel degelijk verschil in tijd. “Wat we willen leren bij dit soort vluchten is wat we er aan hebben om een drone te gebruiken en wat voor effect heeft het op de leefomgeving als je dit soort vluchten gaat uitvoeren.”

Roel geeft aan dat de vluchten niet bedoeld zijn voor de grote logistieke stromen. “Maar wel voor specifieke spullen die snel naar het ziekenhuis gebracht moeten worden.” Marcel vult aan: “Maar ook medicijnen of vluchten naar het laboratorium, bijvoorbeeld als er op de OK iemand geopereerd wordt en er wordt iets weggesneden dat meteen onderzocht moet worden terwijl de patient nog onder narcose is. Voor echte spoed is een drone geschikt. Maar wanneer we de drone precies kunnen inzetten zijn we vandaag aan het uitzoeken.” Marcel vertelt ook dat sommige dingen ook met de auto zouden kunnen, maar een drone zou vele malen sneller kunnen zijn.
Voordat de drone ook daadwerkelijk ingezet kan worden is afhankelijk van bepaalde wetgeving. Nu mag hij nog niet onbemand grote afstanden afleggen. Marcel Wilschut: “We gaan proberen om een vlucht naar Zwijndrecht te maken, in gecontroleerde setting. Uiteindelijk willen we het onbemand doen. Dat is de droom. Maar dit is de eerste stap die we kunnen zetten.”


Belangrijk om te weten volgens Roel, is dat je niet zomaar met een groot formaat drone mag vliegen. “Sterker nog er zijn opleidingen voor. Studenten worden bijvoorbeeld op het ROC Amsterdam opgeleid tot drone-piloot. Maar ook voor het maken van de machines. Dat soort ontwikkelingen zijn gaande en daarmee wordt het een stuk serieuzer.”

Lees ook

Ziekenhuis organiseert infobijeenkomsten tijdens glaucoomweek

Glaucoom is een sluipende beschadiging van de oogzenuw, die vaak ongemerkt uitval veroorzaakt van ee...

Zoektocht naar beste plek voor kwetsbare ouderen begint voortaan al op Spoedeisende Hulp

Kwetsbare oudere patiënten op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dor...

Voorlichting over Tinnitus in Albert Schweitzer Ziekenhuis

Meer dan 1 miljoen mensen in Nederland hebben last van oorsuizen. De medische term is Tinnitus en ko...

Nieuwe app moet zorgen voor tijdwinst bij beroerte

Een nieuwe app moet ambulanceverpleegkundigen helpen om patiënten met een beroerte sneller naar het ...

Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep willen samenwerken

Het Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, waar onder meer het Beatrixziekenhuis in Gorinc...

Nicole Stolk wordt nieuwe directeur Albert Schweitzer ziekenhuis

Mr. drs. Nicole Stolk-Luyten wordt per april voorzitter van de raad van bestuur van het Albert Schwe...