Dordrecht, Netherlands

In dit brugwachtershuisje vond dataverzamelaar Paul zijn ideale werkplek

Het brugwachtershuisje naast de Engelenburgerbrug Corrado Francke
De Engelenburgerbrug wordt al een tijdje op afstand bestuurd, maar in het naastgelegen brugwachtershuisje ligt het werk niet meer stil. Het is alleen niet een brugwachter, maar dataverzamelaar Paul Suijkerbuik die sinds deze week in het huisje werkt. En eerlijk is eerlijk: misschien heeft Paul wel een van de mooiste werkplekken van Dordt.
Corrado Francke | 5 augustus 2022 17:12 | Aangepast op 5 augustus 2022 17:12
De Engelenburgerbrug wordt al een tijdje op afstand bestuurd, maar in het naastgelegen brugwachtershuisje ligt het werk ook niet stil. Het is alleen niet een brugwachter, maar dataverzamelaar Paul Suijkerbuik die sinds deze week in het huisje werkt. En eerlijk is eerlijk: misschien heeft Paul wel een van de mooiste werkplekken van Dordt.

Paul vond zijn nieuwe plek door Stichting Brugwachtershuisjes, die na het project 'Overbruggen' een nieuwe functie voor de huisjes wilde realiseren. "Ik zat op het terras aan de overkant en ik zag dat het brugwachtershuisje weer teruggeplaatst werd. Toen dacht ik: dat is een heel coole werkplek. Even later zag ik een vraag van de stichting. Toen heb ik meteen een plannetje geschreven en dat werd goedgekeurd."

Voor Paul, die in de coronaperiode vooral thuis werkte, is het huisje een ideale werkplek. "Het is prettig om in een andere omgeving te zitten waar je even iets anders ziet. Nu zie ik wel heel veel hier, dus ik moet nog even wennen", knipoogt hij. Met Jasper Stamm van het bedrijf Sprits Concepten kijkt hij vrijdag zijn ogen uit.

Wel moet hij een tegenprestatie leveren, want zijn werkplek moet namelijk een maatschappelijk doel hebben. "Dus ik geef iedere vrijdagmiddag om 13:00 uur dataspreekuren. Dan kan iedereen hierheen komen om vragen te stellen over data."

De data-expert werkt nu aan, zo zegt hij zelf, het kleinste datacentrum ter wereld. "Maar het is vooral om maatschappelijke vraagstukken en data bij elkaar te brengen. Ik wil mensen vooral uitnodigen hier naartoe te komen om in gesprek te gaan."

Zijn mooie werkplek valt ook vanaf het water op. "Iedereen die hier op een boot voorbij komt zwaait, dus ik zwaai maar terug", zegt Paul. "In dat opzicht zit er wel een maatschappelijke functie aan te komen. De gekste vraag van vandaag was: "Heb je een schaar?". Iemand kwam voorbij en had blijkbaar een schaar nodig."

Niet alleen de Engelenburgerbrug, maar ook de Riedijksbrug en de Boombrug hebben een nieuwe functie. Grafisch ontwerper Wouke Boog werkt zijn creatieve ideeën uit in het huisje naast de Riedijksbrug, terwijl naast de Boombrug gevonden en geredde voorwerpen worden opgeknapt.

Lees meer over:

Brugwachtershuisjes|

Lees ook

Gezocht: duurzame plannen voor brugwachtershuisjes

Stichting Brugwachtershuisjes is op zoek naar een duurzame herbestemming voor de brugwachtershuisjes...

Brugwachtershuisjes openden de deuren, zo zag dat eruit

De vijf Dordtse brugwachtershuisjes openden zaterdag hun deuren tijdens de Open Monumentendag. Wetho...

Brugwachter Teus stapt in het huwelijksbootje

Na een tumulTEUS jaar is het volgende week zaterdag tijd voor een nieuw hoofdstuk in het toch al zo ...