Dordrecht, Netherlands

“Je denkt dat je wel van de oorlog geleerd hebt, maar nu gebeurt het gewoon nog een keer”

Dordtenaren herdenken op 4 mei

Foto: Jordy Nijenhuis.
Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Door coronamaatregelen vond de herdenking op het Sumatraplein in Dordt twee jaar in aangepaste vorm plaats. Maar vanavond is iedereen weer welkom om de kranslegging bij te wonen. En hoewel het meer van 75 jaar geleden is, blijft herdenken voor veel Dordtenaren belangrijk.
Marjolein Vos | 4 mei 2022 10:59 | Aangepast op 4 mei 2022 10:59
Dat blijkt wel, als wij op straat vragen wat mensen vanavond gaan doen. “Twee minuten stil zijn natuurlijk”, is een veel gehoorde reactie. En daarbij wordt deze keer niet alleen stilgestaan bij de slachtoffers van 1940-1945. Er wordt ook aan de getroffenen van de oorlog in Oekraïne gedacht. “Sowieso natuurlijk, want je hoeft de tv maar aan te zetten en het komt allemaal bij je langs,” zegt een oudere man, die van plan is naar het Sumatraplein te gaan. “Je denkt dat je wel van de oorlog geleerd hebt, maar nu gebeurt het gewoon nog een keer”, merkt een vrouw op. “Ik denk altijd breder, het houdt niet op bij de Tweede Wereldoorlog”, voegt een andere vrouw eraan toe.
Kerkdienst
Nu de herdenking op het Sumatraplein weer in de oorspronkelijk vorm door kan gaan, wordt er ook weer een bijeenkomst gehouden in de christelijk gereformeerde kerk Dordrecht (op de hoek Singel/Dubbeldamseweg). Het Platform Dordtse Kerken organiseert de dienst waarin stilgestaan wordt bij de Tweede Wereldoorlog in Dordrecht. De bijeenkomst direct voorafgaand aan de Dodenherdenking op het Sumatraplein kent een lange traditite. In 1946 werd de dienst voor het eerst gehouden. “De traditie om een bezinningsmoment te houden in het uur voor de twee minuten stilte wordt nu voor de 75ste keer gehouden,” vertelt voorzitter van het Platform Dordtse Kerken Hans Berrevoets.

Een vast onderdeel is aandacht voor de Dordtse verzetspalm 43, die is verbonden aan de Dordtse verzetsman Leendert Keesmaat. Hij werd op 13 maart 1941 doodgeschoten op de Waalsdorpervlakte bij Den Haag met de psalm op zijn lippen. Na de oorlog werd Keesmaat herbegraven op de gemeentelijke begraafplaats de Essenhof in een eregraf.

De bijeenkomst begint om 19.00 uur in de Singelkerk en is voor iedereen toegankelijk.
Na de dienst lopen de aanwezigen in een stoet naar het Sumatraplein. Daar zal even voor 20.00 uur de taptoe gespeeld worden en vervolgens twee minuten in acht genoemen worden. Na het zingen van het Wilhelmus kan iedereen bloemen leggen bij het monument.

Dubbeldam
Traditiegetrouw wordt er ook herdacht in Dubbeldam, op de algemene begraafplaats aan de Zuidendijk. Om 19.30 start een stille tocht over de begraafplaats. Onderweg wordt stilgestaan bij het monument van het 28e regiment infanterie. Velen van hen zijn in de meidagen van 1940 gesneuveld in Dubbeldam. Ook daar wordt, na de tocht, twee minuten stilte gehouden.

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Uitgegraven stukken geschiedenis komen tot leven op Bunkerdag

In Dordrecht zijn er genoeg te vinden: verdedigingsbunkers, in de Tweede Wereldoorlog gebouwd door d...

Gesneuvelde soldaten herdacht op Essenhof en in Dubbeldam

Afgelopen zaterdag vonden twee herdenkingen plaats voor gesneuvelde soldaten uit de meidagen van 194...

Drie struikelstenen uit stoep gewrikt: ‘Dit is nog nooit gebeurd’

Een gapend gat van dertig bij tien centimeter, op de stoep waar ooit een huis met adres Boomstraat 2...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Jongeren brengen verzetsdaden tot leven

Verhalen van de Tweede Wereldoorlog moeten niet vergeten worden. Dat vindt ook de organisatie van Th...

Hoop, vrede en vrijheid centraal tijdens kerkdienst op 4 mei

Ook dit jaar organiseert het Platform Dordtse Kerken een dienst voorafgaande aan de dodenherdenking ...