Dordrecht, Netherlands

Jezus op TikTok: campagne 'Welkom in de kerk' moeten meer mensen naar gebedshuizen trekken

Missie Dordt en het Platform Dordtse Kerken hebben samen een actie gestart om ervoor te zorgen dat iedere Dordtenaar met de feestdagen zich welkom voelt in een van de vele kerken die de stad telt.
Marjolein Vos | 7 december 2023 12:30 | Aangepast op 7 december 2023 12:30
Het initiatief onder de noemen 'Welkom in de kerk' is niet nieuw; vorig jaar werd er ook een campagne gestart. En dat heeft alles te maken met de ontkerkelijking. Steeds minder mensen weten de weg naar de kerk te vinden. “Tussen 2010 en 2015 is in alle Nederlandse gemeenten onderzocht hoeveel procent van de bevolking nog naar de kerk gaat. In Dordrecht was dit toen 18,4% (bron: CBS)”, licht initiatiefnemer Tim van Dijl toe. “Gelijktijdig is de eenzaamheid en individualisering in Nederland steeds meer aan het toenemen. Ik zie daar een verband tussen. In de kerk is verbinding en wordt naar elkaar omgekeken. Dat is precies wat we in deze tijd nodig hebben."

Geloof, hoop en liefde
Meer dan dertig kerken en geloofsgemeenschappen op het eiland van Dordrecht zijn aangehaakt bij deze uitnodigingsactie. Dit jaar staan de woorden hoop, licht, verbinding en Jezus centraal.

"De deelnemende geloofsgemeenschappen vertegenwoordigen de rijke diversiteit aan kerken op het eiland van Dordrecht", zegt van Dijl. “De gemeenschappen variëren sterk qua grootte, stijl, historie en samenstelling. En toch hebben ze gemeenschappelijk dat veel mensen er geloof, hoop en liefde vinden. Volgens Van Dijl is de omvang van de campagne zeker uniek te noemen. "Dit project laat zien dat Dordtse kerken, ondanks de verschillende invalshoeken, zich verenigen in het verwelkomen van iedere Dordtenaar."

Geloof op social media
De campagne bestaat uit onder meer posters, advertenties in kranten en video's waarmee persoonlijke verhalen van kerkgangers worden verteld. "We hebben ervoor gekozen om de campagne zo persoonlijk mogelijk te maken, om daarmee te laten zien dat ook anno nú gewone mede-stadsgenoten in de kerk hoop, licht, verbinding en Jezus vinden.”

Eén van de campagnemodellen is de Dordtse Romy Kersten, die recent tot geloof is gekomen en sindsdien regelmatig TikToks maakt over het geloof. In het promotiefilmpje verwoordt ze hoe zij God vindt in de kerk en het als waardevol ervaart om Hem met andere mensen te mogen aanbidden en prijzen.

Meer over de campagne is te vinden op de website kerkenvandordt.nl. Daar staat onder meer een overzicht van alle kerstdiensten rondom Kerst. Hieronder is een promotiefilm over Missie Dordt en het Platform Dordtse Kerken te bekijken.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

CDA wil dat jongerenwerk op het Houthavenplein wordt voorgezet, wethouder zegt nee

Na drie jaar komt er een einde aan een project voor jongeren in het Lijnbaangebied. Op het Houthaven...

Luister hier terug: Studio De Witt van zaterdag 27 januari

Een jongerenbus die moet stoppen omdat er geen geld meer is en een delegatie van actievoerders tegen...

Geen geld meer: inzet Jong Dordt op Houthavenplein stopt

Het begon drie jaar geleden als een initiatief voor de jeugd. Een plek waar ze hun verhaal kwijt kon...

Bijzondere programmering met Kerst op TV Dordrecht

RTV Dordrecht pakt uit deze kerst met een gevarieerde programmering op televisie, met de bekendste k...

Buren toveren ‘t Hof om tot klein kerstevenement

Een grote kerstmarkt zoals die jarenlang werd georganiseerd in de Dordtse binnenstad kunnen we verge...

Gratis kerstdiner voor eenzame ouderen

Zie je op tegen eenzame kerstdagen? Dat is niet vreemd. Bijna 2 miljoen 65-plussers in Nederland voe...