Justitie maakt in de loop van 6 mei bekend dat de verdachte een 38-jarige man uit het naburige Oud-Alblas is. Deze John S. heeft banden met de zorgboerderij, zegt Hugo Hillenaar van Justitie. Hij heeft nog een mededeling die inslaat als een bom: John S. wordt ook gelinkt aan een misdrijf dat op 4 mei plaatsvond, de dood van schoenmaker Johan Quist in Vlissingen. Naast het aankopen van een wapen en de moord in Vlissingen, blijkt een dag na het drama op de zorgboerderij dat S. zijn daad op nog een ander vlak heeft voorbereid: voordat hij het terrein van Tro Tardi betreedt, stuurt hij een e-mail over zijn beweegredenen naar RTL Boulevard.
Niet zielig
John schrijft dat hij al jaren worstelt met zelfmoord- en uiteindelijk moordgedachten. Dat hij een woede voelt waar hij niet mee om kan gaan en dat hij al langer hulp zoekt. De omgeving van de slachtoffers en de zorgboerderij hebben er geen boodschap aan. De website Alblasserdamsnieuws.nl tekent op: “Nu wordt hij in de landelijke media afgeschilderd als een zielige man die hulp zocht en niet kreeg, maar het is iemand die dit gewoon heeft voorbereid.”
Een ander vult aan: “Veel mensen voelden zich altijd al ongemakkelijk als hij er was, omdat hij bedreigend overkwam.” De overbuurvrouw in Oud-Alblas noemt hem ‘typisch’ en vertelt dat hij nooit iets terug zei als de buren hem gedag zeiden. “Hij had geen vriendelijke uitstraling.” Ze wil wel benadrukken dat hij geen overlastgever was, zoals eerder werd gezegd:
S. schrijft dat zijn eerste slachtoffer willekeurig is gekozen. Hij heeft contact gelegd met Quist in een homochatgroep en rijdt vervolgens vanuit Oud-Alblas naar Vlissingen om zijn vuurwapen te testen, zo is zijn verhaal. Is S. homoseksueel? Mogelijk. Maar de informatie die in de loop van de dagen naar buiten sijpelt, wijst erop dat hij zich ook op vrouwen richt.
Zijn buren in Oud-Alblas zien hem geregeld met een Thaise vrouw. Wat zijn relatie met haar is, is onduidelijk. “Zij was er meestal in het weekend”, vertelt een buurvrouw. De naam van de Thaise is bekend bij de redactie. Ze is vorig jaar naar Frankfurt in Duitsland verhuisd, maar post sindsdien geregeld berichten van uitstapjes in Nederland. Op 23 april dit jaar vanuit – toeval of niet – Vlissingen. We hebben kort contact met haar waarin ze laat weten dat ze wil nadenken of ze haar verhaal wil doen. Ze voegt toe: “Ik kan niet geloven wat er gebeurd is. Het doet pijn.”
Rode Kruis-vrijwilliger
Bij zijn arrestatie blijkt dat John’s huis aan de Weideveld in Oud-Alblas hemelsbreed op zes kilometer van de zorgboerderij staat. Daar is hij zelf cliënt geweest. Hij vond het er heerlijk, vertelt iemand die hem kent. “Hij was gek op de paarden en verzorgde die graag.” Op zijn Facebookpagina heeft lang een foto geprijkt met John op een paard van de zorgboerderij.
De foto is inmiddels vervangen door een trotse John op een motor van de brandweer, genomen tijdens een open dag in Leiden. Hij draagt de rode jas van vrijwilligers van het Rode Kruis. Ook op andere foto’s van evenementen waar het Rode Kruis is ingezet, komt hij voor. En hij is in 2018 crew member bij popfestival Pinkpop. Op alle foto’s kijkt hij met een lichte glimlach recht de camera in. Het Rode Kruis gaat niet in op de banden van John S. met de organisatie. Maar bronnen bevestigen dat hij er zeker negen jaar vrijwilliger is geweest tijdens evenementen. “Hij was heel stil, je wist niet goed wat je aan hem had. Maar hij kweet zich goed van zijn taak.”
Barmedewerker poppodium
Directeur Marlies Timmermans van poppodium Ekko in Utrecht bevestigt dat beeld. S. werkt van 2009 tot 2017 bij Ekko als vrijwilliger achter de bar. Later gaat hij ook met geluid aan de slag. Volgens haar is John S. een sensitief persoon die moeilijk aansluiting vindt bij mensen en snel dichtklapt. “Ik herken de omschrijving dat hij onvriendelijk zou zijn niet. Hij heeft hier acht jaren veel gewerkt en zonder problemen. Hij was stabiel en er was geen enkele reden om te denken dat er iets mis kon zijn. Onze organisatie biedt een goed vangnet, de mensen houden elkaar in balans.” Timmermans volgt na zijn vertrek bij Ekko van de zijlijn hoe S. op Tro Tardi een plekje lijkt te vinden, hoe gelukkig hij is met de paarden.
Relatie met minderjarige
Als 32-jarige wordt John er verliefd. Er is alleen een probleem; het gaat om een nog minderjarig meisje dat ook op de zorgboerderij komt. De relatie is niet ‘gewenst’ en John moet in 2017 vertrekken. Zelf begrijpt hij daar niet veel van. In zijn denkwereld heeft hij niets fout gedaan. Hij gaat korte tijd terug naar Ekko en krijgt vervolgens opnieuw – tijdelijk – een plek met dagbesteding. Maar de hulp die hij nodig heeft, krijgt hij niet. Volgens Timmermans omdat er geen duidelijk label op zijn geestelijke problemen te plakken is. “John viel tussen wal en schip.”
Hij woont ondertussen zo’n vijf jaar in de bovenwoning in Oud-Alblas. Daar bouwt hij met de buurt geen band op. Zijn buren kunnen hem alleen van een afstand volgen. Zo rijdt hij in een donkergrijze auto met stickers van een brandbeveiligingsbedrijf. En hij komt op regelmatige tijden thuis, alsof hij een baan heeft. Door de jaren heen gaat het bergafwaarts. Tot John S. zijn gruwelijke daden pleegt op 4 en 6 mei.