"U heeft uw slachtoffers vastgebonden, vastgebonden, de mond afgeplakt en geslagen. En dat uitgerekend bij hen thuis: bij uitstek de plek om je veilig te voelen. Zij hebben een ernstige psychisch trauma opgelopen en ondergaan nog steeds therapie." Aan het woord is de advocaat van Nikkie de Jager en haar partner. Het stel werd op een snikhete middag thuis in Uden overvallen.
De overval was goed voorbereid, betoogt justitie in de rechtbank van Rotterdam. Zo was het uitvoerende drietal al om zes uur 's ochtends al ter plaatse om een gat in het hek te knippen, laat de officier van justitie in een reconstructie vol beelden van beveiligingscamera's zien. "De hele dag hebben ze in warme, vermommende kleding af zitten wachten tot het juiste moment. Het was 35 graden. Het was allemaal heel goed voorbereid. De auto is vooraf diverse keren in de straat gesignaleerd om de situatie te verkennen. Ze wisten precies wat ze deden."
Ook de diefstal van een peperduur Rolex-horloge in Ridderkerk was minutieus voorbereid, betoogt het Openbaar Ministerie in een urenlang verhaal. "Onder de auto van het slachtoffer was een peilbaken geplakt. Daardoor wist u voortdurend precies waar de eigenaar was. Ook hij werd in zijn eigen omgeving bruut overvallen. Vervolgens wist u dat u direct hoe u van het horloge af moest en heeft u het horloge dezelfde dag nog verkocht."
Horloge van 70.000 euro
Die overval in februari 2020 ging als volgt: als de eigenaar in het holst van de nacht zijn parkeergarage inrijdt, sluipen drie gemaskerde personen direct na hem binnen terwijl de roldeur langzaam omlaag zakt.
Op de camerabeelden is te zien hoe ze vervolgens de man tegen de grond werken en over hem heen buigen. Volgens justitie dwingen ze hem op dat moment zijn exclusieve horloge van 70.000 euro af te geven. Het wordt diezelfde middag nog verkocht in de Diamantwijk in Antwerpen voor een bedrag van 45.000 euro.
Volgens justitie is overduidelijk dat de acht mannen in wisselende samenstelling ook verantwoordelijk zijn voor inbraken en overvallen in Hendrik-Ido-Ambacht en Krimpen aan de IJssel. Omdat bijna alle verdachten al een strafblad hebben met eerdere inbraken en het menselijk leed volgens justitie groot is, zijn er flinke celstraffen geëist. Die variëren van tien tot zeven jaar. Voor de leden van de groep die minder vaak deelnamen eist justitie lagere straffen: twee en drie jaar.
Volgende week gaat de zaak verder met de pleidooien van de advocaten van de verdachten. Tot nu toe beroepen zij zich op hun zwijgrecht. Dat gaat hun mogelijk niet redden, want het Openbaar Ministerie zegt over veel 'technisch bewijs' te beschikken.
Zo heeft één van de verdachten zware wenkbrauwen die door de openingen van zijn bivakmuts op camerabeelden duidelijk te zien zouden zijn. Ook schreef één van de verdachten op zijn telefoon een raptekst die veel lijkt op een terugblik op een overval: 'Ik hou mijn money hoog, nu ga ik naar het buitenland.'
Ook valt een verdachte na een inbraak in Hendrik-Ido-Ambacht van een balkon. Diezelfde nacht nog meldt hij zich duidelijk in het zicht van de camera's op de spoedeisende afdeling van het Maasstad Ziekenhuis met een gebroken arm.
Verder zijn er vele tientallen registraties van verkeerscamera's en zendmasten, waardoor de gangen van de verdachten op de dagen van de inbraken en overvallen volgens justitie exact zijn na te gaan en matchen met de gepleegde feiten.
Op 8 juli doet de rechtbank uitspraak.