Dordrecht, Netherlands

Kabinet-Rutte III gevallen om vernietigend rapport toeslagenaffaire

Premier Rutte biedt de koning het ontslag van zijn kabinet aan. Dat meldt de NOS. Daarmee is zijn derde kabinet twee maanden voor de Kamerverkiezingen van maart gevallen. Dat deze stap eraan zat te komen, tekende zich de afgelopen dagen al af in allerlei overleggen binnen de coalitie. Vandaag hakte het kabinet de knoop door.
Vivian Rutte | 15 januari 2021 13:45 | Aangepast op 15 januari 2021 13:45
Het opstappen van het kabinet hangt samen met de toeslagenaffaire, waarbij duizenden mensen ten onrechte als fraudeur werden bestempeld en de toeslag voor de kinderopvang moesten terugbetalen.

Ook in Dordrecht waren er flink wat gedupeerden, zo’n 150 mensen. Wethouder Heijkoop, verantwoordelijk voor de gedupeerden in de Drechtsteden (dat zijn er in totaal zo’n 350), is bezig om hen te compenseren. Hij wees er in oktober op dat vooral de medewerking van de Belastingdienst te wensen overlaat, en dat het lastig is met gedupeerde Dordtenaren in contact te komen. Daarom is toen een meldpunt geopend.

Een maand geleden publiceerde een parlementaire ondervragingscommissie daarover een spijkerhard rapport. De voornaamste conclusies waren dat ouders ongekend onrecht is aangedaan en dat grondbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden. Volgens de Kamercommissie hebben ministers, ambtenaren, de Tweede Kamer en rechters steken laten vallen.

Het kabinet zal nu demissionair doorregeren. Naar verwachting neemt koning Willem-Alexander de ontslagaanvraag officieel "in overweging" en vraagt hij de ministers en staatssecretarissen om te blijven doen "wat in het belang van het Koninkrijk noodzakelijk is".

Wethouder Heijkoop is van mening dat de val van dit kabinet in elk geval negatieve gevolgen mag hebben voor de gedupeerden: "Het zijn echt hele verdrietige verhalen. Wij staan als gemeente naast deze mensen en we proberen ze echt te helpen. Ik vind dat het kabinet heel ruimhartig moet zijn en dat de Belastingdienst al haar vorderingen moet laten vallen. Want dat geeft mensen weer perspectief." Als de Belastingdienst niet of te laat compenseert, dan is de gemeente bereid om gedupeerden bij te staan, zegt Heijkoop. "En niet om dat bedrag meteen helemaal af te lossen aan de Belastingdienst. Mensen moeten ook weer naar de toekomst kunnen kijken."

Meest gelezen

Meisje gewond na aanrijding lijnbus

Redactie Streek 56 | 11 jul 2025 09:01

Auto te water in Stadspolders, vrouw loopt nat pak op

Corrado Francke | 7 jul 2025 10:23

Lees ook

FC Dordrecht verliest van Anderlecht in oefenduel met komische tint

FC Dordrecht heeft zaterdag een oefenwedstrijd tegen het Belgische Anderlecht met 5-0 verloren. Hoew...

LIVE: zonnige zaterdag op Big Rivers, mis hier niets van het festival

Big Rivers, het grootste festival van onze streek, viert dit weekend het 25-jarig jubileum. RTV Dord...

Laatste noot geklonken: leerorkest verdwijnt van Dordtse basisscholen

Het Leerorkest Drechtsteden verdwijnt uit de Dordtse klaslokalen. Alle basisscholen waar het orkest ...

Big Rivers van start: zo zag de drukke eerste festivalavond eruit

Big Rivers is vrijdagavond uit de startblokken geschoten. Met allerlei soorten muziek, genoeg verfri...

Mister Big Rivers zwaait af: 'Dit was een toppertje'

Bas de Zwart (71) houdt het na 22 jaar voor gezien. Hij bracht Big Rivers van klein festival naar ee...

Drechttunnel deels dicht na ongeluk

Eén tunnelbuis van de Drechttunnel richting Breda is vrijdagmiddag afgesloten na een ongeluk. Volgen...