Dordrecht, Netherlands

Kerstijsbaan onzeker

De kerstijsbaan op het Statenplein staat op losse schroeven. De exploitant gooit de handdoek in de ring nu de gemeente fors minder bijdraagt. Er zouden zich al nieuwe gegadigden hebben gemeld, maar overeenstemming is er nog niet. De gemeente is bereid de ijsbaan op te offeren als niemand aan de voorwaarden wil voldoen.
Peter Tromp | 20 juli 2017 16:06 | Aangepast op 20 juli 2017 16:06
“Met de lagere bijdrage die de gemeente wil leveren, is het voor ons niet rendabel”, zegt Rob Daalhuizen. Hij is directeur van het Alblasserdamse Bon Bon Party Service. Vorig jaar nam hij de exploitatie over. “Met de kaartverkoop voor een ijsbaantje met een koek-en-zopiekraampje redt je dit niet”, zegt hij.

Fors minder subsidie

De gemeente droeg vorig jaar nog 90.000 euro bij aan de ijsbaan. Voor dit jaar is maar 30.000 euro beschikbaar. “Dat is blijvend verlaagd”, zegt Mark Benjamin van de gemeente, “Het is aan de ondernemer om het rendabel te maken. Dat kan met horeca en de verkoop van reclameborden langs de baan”.

Tot vorig jaar was de exploitatie van de ijsbaan in handen van Dordrecht Marketing. “De subsidie die de gemeente gaf was relatief hoog ten opzichte van andere evenementen in de stad”, vindt ook Dordrecht Marketing-directeur Gerben Baaij, Dordrecht heeft het gehele evenementenbeleid herzien en alle subsidies bijgesteld. “Het is logisch om de uitbating dan over te dragen aan een marktpartij. Het evenementenbedrijf uit Alblasserdam nam het van ons over. Wij hebben ze de eerste keer nog ondersteund”, zegt Baaij.

IJsbaan is geen must

“De financiële bijdrage die Bon Bon Party Service wil en het bedrag dat wij beschikbaar hebben, liggen ver uit elkaar”, zegt programmamaker Levendige Binnenstad Rick Naaktgeboren. De gemeente plaatste daarom een bericht op haar website waarin gevraagd wordt om een nieuwe exploitant. “Als die niet wordt gevonden, is er dit jaar geen ijsbaan op het Statenplein”, zegt Mark Benjamin van de gemeente. “Voor de kerstmarkt is dat geen gemis”, zegt Gerben Baaij, “De ijsbaan ligt sinds de verhuizing van het Scheffersplein niet meer op de route”.

Lees ook

Gaslucht op meerdere plekken in Dordrecht te ruiken

Door heel Dordrecht worden er meldingen gedaan van een gaslucht. Zo kwam er onder andere een melding...

Energiezuinige kerstlampjes gaan gewoon aan: 'Winkeliers en Dordtenaren hebben dit nodig'

Veel Dordtenaren en de winkeliers zullen er dolgelukkig mee zijn. Het centrum zal ondanks de energie...

Automobilist die Ilse (18) en Esmee (19) doodreed in Alblasserdam moet 5 jaar de cel in

Abdelgafour El B., de 25-jarige Papendrechter die in de nacht van 5 op 6 mei twee jonge vrouwen op e...

Mervin reist naar WK voetbal ondanks kritiek op Qatar: 'Kun je de supporters niet op afrekenen'

De aantallen doden bij de bouw van de voetbalstadions domineren het nieuws over het WK voetbal in Qa...

Inspectie verbiedt export van PFAS-afval naar België, wat nu?

Chemours mag geen PFAS-restanten naar België exporteren voor vernietiging. Maar wat moet er nu geb...

Dordtenaar en Papendrechters verdacht van dertien diefstallen door heel het land

Twee inwoners van Papendrecht en eentje uit Dordrecht worden ervan verdacht krasloten te stelen. De ...