Zo mag vanaf 1 juni de horeca om 12 uur open, en dat roept verwarring op rondom verantwoordelijkheid en handhaving. Want wat gebeurt er bij moeilijkheden of overtreding van de coronamaatregelen? “In de eerste plaats ligt de verantwoordelijkheid bij de horeca-ondernemers zelf, net als vroeger,” legt Kolff uit. “Ik heb liever dat zij handhaving of de politie bellen bij problemen, dan dat ze incidenten gaan achterhouden. De personen die de problemen veroorzaken, zullen door ons worden gestraft.”
Kolff verduidelijkte verder een aantal maatregelen. Zo telt een gebouw met meerdere ondernemingen inclusief horeca, gewoon als horeca met de daarbij behorende regels. Ook zalencentra moeten zich houden aan het maximum van 30 personen vanaf 1 juni, en 100 vanaf 1 juli. “Dat is omdat we ook het aantal reisbewegingen willen beperken”, licht hij toe. De Veiligheidsregio geeft hierbij als tip voor vertrek drukte te controleren op Google Maps, en op basis hiervan zelf een afweging te maken.
Ook grijze gebieden zoals terrassen van sportkantines moeten nog even dichtblijven.
Kolff maakte verder duidelijk dat ook in onze veiligheidsregio op terrassen 1,5 meter afstand moet worden gehouden, tenzij men uit hetzelfde huishouden komt, of met twee personen.
Voor culturele instellingen geldt ook het maximum van 30 personen, kaartjes moeten vooraf online worden gekocht.
Wouter Kolff uitte verder zijn medeleven aan alle betrokkenen van het Parkhuis, waar de cijfers wel lijken te stabiliseren.
Hij benadrukte tot slot dat er dit weekend en vanaf 1 juni overal toezicht zal zijn en dat drukke gebieden indien nodig zullen worden afgesloten, “maar hopelijk is iedereen bereid goed gedrag te vertonen, want alleen dan kunnen we ook toewerken naar meer versoepelingen op 1 juli.”