Dordrecht, Netherlands

Kolff over aanpak straatintimidatie: Samen maken we Dordt veiliger

Burgemeester Kolff en Julia Teekens hebben een goed gesprek gehad over de aanpak van straatintimidatie. Dat laten beiden op Facebook weten. Julia Teekens kwam in september in het nieuws toen ze op social media een video deelde waarop te zien was hoe ze op straat werd lastig gevallen. Al snel deelden meer vrouwen hun ervaringen en ondertekenden veel mensen de door Teekens gestarte petitie.
Marjolein Vos | 19 oktober 2021 13:03 | Aangepast op 19 oktober 2021 13:03
Teekens kijkt tevreden terug op een goed gesprek. “Fijn om dit onderwerp in een persoonlijk gesprek te bespreken. Naast de petitie, die inmiddels 850 keer ondertekend is, hebben we ook de velen verhalen van anderen gedeeld om zo aan te tonen dat dit niet incidenteel is,” zegt Teekens. “We werden serieus genomen en er wordt werk van gemaakt. Het idee wat ik heb voor een applicatie werd goed ontvangen en ze gaan hier nog verder over in beraad. De preventieve maatregelen zijn ook hoog aan de aandacht gekomen.”


Oplossingen voor het probleem

Als het aan de burgemeester ligt wordt er de komende jaren meer aandacht besteed aan het onderwerp om straatintimidatie tegen te gaan. “Samen maken we Dordt veiliger,” laat hij weten.

Onder zijn Facebookpost wordt Kolff gevraagd of er ook concrete acties op stapel staan. “Vandaag was vooral bedoeld om te luisteren,” laat hij weten. “Anders gaan we oplossingen bedenken voor de verkeerde problemen. Het ligt voor de hand ter bestrijding van dit probleem zowel preventief als repressief te werk te gaan. Daarnaast voorlichting geven, signalen serieus nemen, inventariseren waar er mogelijke hotspots zijn dmv apps etc etc. Dat alles in de wetenschap dat het begint met het gedrag van mensen (veelal mannen) én dat een 100% risicoloze samenleving niet bestaat.”


Meer bewakingscamera’s plaatsen lost het probleem volgens de burgemeester niet op. “Da’s een beetje kort door de bocht,” reageert hij op één van de voorstellen onder het bericht. Slachtoffers, die halverwege september in het Merwesteinpark bij elkaar kwamen, deden het voorstel om te werken met een app, waarin je kan aangeven waar en wanneer je een incident hebt meegemaakt. In Rotterdam is die app al in gebruik. Burgemeester Wouter Kolff gaf destijds aan de omvang van het probleem in kaart te willen brengen. In december wordt hierover een onderzoek aan de raad gepresenteerd om meer duidelijkheid te krijgen over straatintimidatie in de stad.


In september spraken wij vrouwen die bijeen kwamen in het park over hun ervaringen en oplossingen voor het probleem.



Foto: Wouter Kollf/Julia Teekens (Facebook)

Meest gelezen

Lees ook

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....

FC Dordrecht wil feestend Willem II achterna: 'We draaien fantastisch'

FC Dordrecht slikte vrijdag tegen Willem II een late tegentreffer (1-1) en dat zorgde voor teleurges...

FC Dordrecht geeft zege tegen promoverend Willem II in slotfase uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de KKD-topper tegen Willem II. Door een go...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Streekomroep krijgt naam en zoekt verslaggevers

De lokale omroepen in onze regio zijn bezig met het opzetten van een streekomroep, die in 2027 van s...

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het v...