Dordrecht, Netherlands

Dordrechts Museum maakt schilderkamer gebroeders van Strij compleet

De onthullingen van het zesde paneel Het Dordrechts Museum
De beschilderde kamercollectie is vanaf 19 januari in zijn geheel te zien in het museum, dat bijna twintig jaar bezig is geweest om het topstuk compleet en gerestaureerd te krijgen.
Trevyn van Houwelingen | 20 januari 2023 17:04 | Aangepast op 20 januari 2023 17:04
Het gaat om een 18e eeuwse kamer met zogenaamde behangsels, wandvullende beschilderingen met gevarieerde landschappen die in de muur geplaatst werden. De werken van de gebroeders van Strij worden gezien als het beste wat er op dit gebied in Nederland is gemaakt.

De schilderijen, zes in totaal, zijn rond 1800 gemaakt in Dordrecht, waar ze door een ooggetuige zijn gezien in een statig herenhuis aan de Groenmarkt. Dit soort kunst hing in de ontvangstruimte van een huis, het was bedoeld om de status van de eigenaars te laten zien. Als genodigde gasten binnen kwamen werden ze in de ontvangstruimte geacht te wachten, waar ze dan onder de indruk moesten raken van de kunst.

Op de zes verschillende doeken zijn landschapsschilderingen te zien, waarbij zeetaferelen afgewisseld worden met afbeeldingen van molens en andere landelijke vergezichten. En allemaal met de horizon op ooghoogte van een zittend persoon geschilderd, zodat de zittende huisbezoekers zich echt in het landschap waanden. Jacob en Abraham van Strij waren toonaangevende kunstenaars in Nederland als het op dit soort werk aankwam.

Van de in Dordrecht werkzame gebroeders Van Strij bevindt zich geen enkele vergelijkbare behangselkamer meer op de oorspronkelijke plaats. Bovendien zijn alle andere bekende behangsels van Jacob en Abraham van Strij fragmenten: om geplaatst te kunnen worden op een nieuwe bestemming werden behangsels vrijwel altijd versneden of ingekort. Ook de aangekochte reeks is in het verleden ingekort, maar uniek daarbij is dat de ‘overtollige’ lucht aan de bovenzijde van de doeken is omgevouwen. De behangsels konden daarom teruggebracht worden tot het originele formaat.
Links het zesde paneel, rechts de gerestaureerde kamer in vol ornaat Het Dordrechts Museum
Geschilderde ‘kamers in ’t rond’, zoals deze vorm van schilderkunst ook wel genoemd wordt, zijn kenmerkend voor de Nederlandse decoratieve schilderkunst. Helaas is meer dan 95% verloren gegaan. Daarom is het zo bijzonder dat deze kamer nu weer in zijn geheel te zien is, in de stad waar deze twee eeuwen geleden gemaakt is.

Het verkrijgen van de behangsels was voor het Dordrechts Museum geen makkelijke taak. Vijf van de zes schilderijen had het al in bezit, na veel gelobby en belwerk in 2005. Die vijf behangsels zouden origineel per stuk geveild worden bij het beroemde veilinghuis Sotheby’s, maar na een tip van een verzamelaar wist het Dordrechts Museum ervoor te zorgen dat de vijfdelige verzameling naar Dordrecht kwam, waar ze ook gemaakt is. Daar heeft de verzameling nog zestien jaar moeten wachten om herenigd te worden met het zesde tafereel.

Dat zesde stuk is via omzwervingen namelijk in Duitsland terecht gekomen, waar het in twee delen gezaagd is en bij een verzamelaar in Berlijn als decoratie om de televisie heen hing. Pas in 2021 was de cirkel rond toen het museum, met hulp van een aantal stichtingen, het laatste stuk herenigde met de andere vijf werken. Na het restauratieproces, wat een aantal maanden heeft geduurd, was het op 19 januari 2023 tijd om de gehele van Strij-kamer te onthullen.

De Van Strij behangsels zijn vanaf 19 januari tijdens openingstijden voor iedereen gratis te bewonderen in de Salon, naast restaurant Art & Dining.

Bekijk de reportage hieronder.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Nu te zien: hoe Mondriaan het hoofd boven water hield en andere praktische kunstenaarstrucjes

Hoe verdiende Piet Mondriaan en collega’s geld met hun kunst? Het is allemaal te zien in een nieuwe ...

Abul kan het niet geloven: 'Enorm vereerd met deze prijs'

Zijn werk wordt met veel bewondering bekeken. Het is schilderkunst, gecombineerd met houtsnijwerk, w...

Deze jonge kunstenaar wint De Scheffer 2024: ‘Kunst met oog voor het individu’

Abul Hisham uit India heeft kunstprijs 'De Scheffer 2024' gewonnen. De kunstenaar maakt kleine schil...

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Dordrechts Museum krijgt drie kunstwerken van Reinier Lucassen

Hij geldt als Nederlandse Pop Art kunstenaar: eigenzinnig en ironisch. In Dordrecht was al een schil...