Dordrecht, Netherlands

Terugblik op 2022: Rivier, boot, stad

Ook in de eerste week van 2023 kijken we iedere dag nog een keer terug op belangrijke nieuwsgebeurtenissen van vorig jaar. Vandaag het omstreden kunstproject 'Rivier, boot, stad'.
Redactie RTV Dordrecht | 4 januari 2023 13:02 | Aangepast op 4 januari 2023 13:02
“Wie had ooit gedacht dat je een boot door de straten van een stad kon slepen? En toch hebben we het samen gedaan”, zei een stralende kunstenaar Edward Clydesdale Thomson op zaterdag 17 september 2022, terwijl hij naast de resten van de door hem gebouwde tjalk op het Hof van Nederland stond. Het was een lange tocht vanuit de Museumstraat, waar de hele zaterdag over gedaan werd. Maar ook figuurlijk, want het project kende een lange, moeizame aanloop.

Een toeschouwer in de Museumstraat vatte de geschiedenis goed samen: “Dit project is begonnen met een hoop ophef, rondom het afbreken van een monumentale muur”. Zelfs in de gemeenteraad werd er gediscussieerd over het plan om de tuinmuur van het Dordrechts Museum deels te slopen (en later weer op te bouwen). Uiteindelijk besloot kunstenaar Clydesdale Thomson het project aan te passen en werd het deel waarbij de boot door de muur zou gaan geschrapt. Wat overeind bleef was de tocht van de Museumstraat, via de Lastig Eendstraat, Augustijnenkamp en de Kloostertuin naar het Hof. Onderweg viel de zwartgeblakerde boot, zoals bedoeld, in stukken uiteen.

Van de brokstukken worden bronzen kunstwerkjes gemaakt. "Het moet zo gemaakt worden dat als je langs de bronssculpturen loopt, ziet dat er een schip onderdelen heeft verloren", aldus kunstadviseur Nils van Beek namens de gemeente Dordrecht. "Zo kun je in gedachten de reis van de boot nog een keer maken."

Kijk deze woensdagavond naar het TV Dordrecht nieuws voor de reportage de laatste tocht van de tjalk van het omstreden kunstproject 'Rivier, boot, stad'. Dit is de zevende aflevering in de serie van ons jaaroverzicht Nieuws. Het hele jaaroverzicht te inmiddels ook te zien op ons YouTube-kanaal en wordt komende vrijdag 6 januari nog een keer uitgezonden op TV Dordrecht.

Lees meer over:

Kunstproject|

Lees ook

Kunstenaar 'Rivier, Boot., Stad' druk bezig met alternatieven

Het omstreden kunstproject 'Rivier, Boot, Stad' krijgt een herkansing en zal waarschijnlijk in septe...