Dordrecht, Netherlands

Laatste kans om 'nieuw' monument te kiezen

Dit weekend kunnen Dordtenaren nog kenbaar maken welke gebouwen en objecten op de gemeentelijke monumentenlijst moeten komen, zodat ze nooit meer verloren gaan. Bijna 800 inwoners van de stad hebben inmiddels al gestemd.
Eric van den Brink | 28 september 2018 17:47 | Aangepast op 28 september 2018 17:47
Ambtenaren van de afdeling monumentenzorg selecteerden 65 potentiële 'nieuwe' monumenten. De stad telt bijna 900 rijksmonumenten en meer dan 650 gemeentelijke monumenten en aan die laatste lijst worden er volgende maand 25 toegevoegd.


Welke 25 dat zijn mogen Dordtenaren zelf bepalen door vóór 1 oktober hun stem uit te brengen op www.dordrecht/kiesjemonument . Wie daar naar toe gaat ontdekt dat er twéé lijsten zijn. Uit de eerste lijst mogen er tien gekozen worden, uit de tweede ijst maar één.


"Mijn favoriet is De IJzeren Mannen. Dat is de bijnaam van twee sluisjes bij de spoorovergang in de Zuidendijk. Ze worden niet meer gebruikt en ook niet meer onderhouden en dat vind ik wel jammer, want dit is echt cultureel erfgoed", zegt Jeanine Katsman van de gemeentelijke afdeling Monumentenzorg.


Aan beide kanten van de spoorovergang staat een ijzeren constructie, waarmee vroeger het waterschap een daaronder gelegen sluisdeur open of dicht zette. Na de aanleg van het spoor in 1872, dwars door de dijk, moesten De IJzeren Mannen zorgen dat de Zuidpolder droog bleef.


Een ander opmerkelijk object, dat op de keuzelijsten staat, is de watertoren van DuPont. Het bedrijf plaatste het tientallen meter hoge geval in 1961 als bluswatertank. Volgens sommige Dordtenaren een typisch voorbeeld van industrieel erfgoed, dat bewaard moet blijven.


Op de keuzelijsten prijken echter vooral gebouwen, waarvan sommige veel Dordtenaren meer tot de verbeelding zullen spreken. Zoals voormalig gemaal 't Vissertje, villa Klein Amstelwijck, het Badhuis aan de Bankastraat en het voormalig pand van het Nederlands Meet Instituut.


Lees ook

Schade en letsel bij botsing

Het moet een flinke klap geweest zijn afgelopen zondag. Op het kruispunt van de aansluiting N3 met d...

Overvolle koelkasten in restaurants voor kerst, maar wat nu?

Een strengere lockdown zorgt ervoor dat restaurants weer snel moeten schakelen naar andere manieren ...

Meer bezoekers voor Dordrechts Museum dan vorig jaar

Het Dordrechts Museum heeft dit jaar 56 duizend bezoekers ontvangen. Dat is bijna zesduizend meer da...

Vuurwerkhandelaar Pap vermijdt confrontatie nieuwjaarsnacht en gaat op vakantie

De politie heeft maandagochtend naar buiten gebracht niet actief te handhaven op mensen die tijdens ...

Kappers gaan demonstreren, maar niet in Dordt

Door heel Nederland gaan donderdag 30 december kappers demonstreren. Doel: extra coronasteun en het ...

12-jarige Ezechiel speelt orgel en ging viral: “Gelukkig zijn de buren doof”

In het jaaroverzicht van het Jeugdjournaal zit de 12-jarige Dordtenaar Ezechiel Vuijk. Hij houdt nam...