Dordrecht, Netherlands

Laatste kans om 'nieuw' monument te kiezen

Dit weekend kunnen Dordtenaren nog kenbaar maken welke gebouwen en objecten op de gemeentelijke monumentenlijst moeten komen, zodat ze nooit meer verloren gaan. Bijna 800 inwoners van de stad hebben inmiddels al gestemd.
Eric van den Brink | 28 september 2018 17:47 | Aangepast op 28 september 2018 17:47
Ambtenaren van de afdeling monumentenzorg selecteerden 65 potentiële 'nieuwe' monumenten. De stad telt bijna 900 rijksmonumenten en meer dan 650 gemeentelijke monumenten en aan die laatste lijst worden er volgende maand 25 toegevoegd.


Welke 25 dat zijn mogen Dordtenaren zelf bepalen door vóór 1 oktober hun stem uit te brengen op www.dordrecht/kiesjemonument . Wie daar naar toe gaat ontdekt dat er twéé lijsten zijn. Uit de eerste lijst mogen er tien gekozen worden, uit de tweede ijst maar één.


"Mijn favoriet is De IJzeren Mannen. Dat is de bijnaam van twee sluisjes bij de spoorovergang in de Zuidendijk. Ze worden niet meer gebruikt en ook niet meer onderhouden en dat vind ik wel jammer, want dit is echt cultureel erfgoed", zegt Jeanine Katsman van de gemeentelijke afdeling Monumentenzorg.


Aan beide kanten van de spoorovergang staat een ijzeren constructie, waarmee vroeger het waterschap een daaronder gelegen sluisdeur open of dicht zette. Na de aanleg van het spoor in 1872, dwars door de dijk, moesten De IJzeren Mannen zorgen dat de Zuidpolder droog bleef.


Een ander opmerkelijk object, dat op de keuzelijsten staat, is de watertoren van DuPont. Het bedrijf plaatste het tientallen meter hoge geval in 1961 als bluswatertank. Volgens sommige Dordtenaren een typisch voorbeeld van industrieel erfgoed, dat bewaard moet blijven.


Op de keuzelijsten prijken echter vooral gebouwen, waarvan sommige veel Dordtenaren meer tot de verbeelding zullen spreken. Zoals voormalig gemaal 't Vissertje, villa Klein Amstelwijck, het Badhuis aan de Bankastraat en het voormalig pand van het Nederlands Meet Instituut.


Lees ook

Ex-BVD'ers gaan verkiezingen in als 'Op Ons Eiland': 'Iedereen telt mee'

Dordtenaren die in maart stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen kunnen kiezen uit nóg een nieuwe...

VVD maakt zich zorgen om schuldpositie Dordtse ondernemers

De Dordtse VVD heeft vragen gesteld aan het college over het feit dat de coronasteun vanaf 1 januari...

Geen nieuwjaarsreceptie van de gemeente, wel pubquiz voor raadsleden

Ook dit jaar gaan de deuren van het Stadhuis niet open vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. D...

Inzamelactie in Grote Kerk: schoenen voor Griekse vluchtelingenkampen

Toevallig nog kinderschoenen liggen waar je graag vanaf wil? Die kan je inleveren bij de Grote Kerk ...

Karim bakt oliebollen voor minima en horeca: 'Uit de hand gelopen hobby'

Overal in onze regio zien we ze op oudjaarsdag: oliebollenbakkers. Karim uit Zwijndrecht bakt ze voo...

Coronacijfers lopen ondanks lockdown toch weer op

Na een maand van dalende cijfers, stijgen ook in Dordrecht de besmettingen weer. Dat blijkt uit de d...