Dordrecht, Netherlands

Voedselbank Zwijndrecht ziet stijging klanten maar heeft toch reden voor feestje

De sociaal-maatschappelijke instantie moest, samen met de kledingbank en het theaterhuis, veplaatsen omdat de oude school die dienst deed als locatie op de slooplijst terecht kwam. Om te vieren dat de verhuizing achter de rug is hielden de drie instellingen woensdag 19 april een open dag.
Trevyn van Houwelingen | 20 april 2023 14:55 | Aangepast op 20 april 2023 14:55
Nog voordat de contouren van het schooltje zichtbaar worden hoor je de klanken van de kinderDJ al door de straat. Het oude schoolplein is gevuld met een mobiele barista, een springkussen, suikerspinmachine en een aantal zitplekken voor geïnteresseerden. De DJ draait kinderhits en gedurende de dag wordt het steeds drukker. Veel Zwijndrechtenaren weten de nieuwe locatie dus goed te vinden. En dat is niet gek.

Meer cliënten
De voorzitter laat weten dat er, na de coronacrisis en de energiecrisis van afgelopen jaar, sprake is van een toename in het aantal bezoekers. Voor de pandemie had de voedselbank in Zwijndrecht ongeveer 150 wekelijkse afnemers, dat is in de afgelopen jaren gestegen naar zo'n 200. Daarmee voedt de bank zo'n 550 monden per week. Ter vergelijking, die in Dordrecht zat in oktober 2022 op ongeveer 320 afnemers, wat gelijk staat aan ongeveer 800 personen.

Die 550 monden per week staan vanaf volgend jaar wel onder druk. De voedselbank is afhankelijk van leveringen uit Rotterdam, maar die zullen vanaf 1 januari 2024 verminderd worden. Hoogstwaarschijnlijk blijft daar nog maar een derde van over, dus moet de rest aangevuld worden met donaties en giften uit de eigen gemeente. Geïnteresseerde particulieren of bedrijven kunnen daarvoor contact opnemen met de voedselbank.
Kledingbank
Waar de voedselbank net klaar is met de verhuizing, ze zijn erg tevreden met de nieuwe locatie, is de kledingbank al een paar maanden eerder naar het nieuwe onderkomen verhuisd. "We hebben het precies zo getimet dat we tijdens de seizoenswissel, dus het uitfaseren van de wintercollectie en het introduceren van de zomerkleding, verhuisden. Zo konden onze afnemers nog door met de winterkleding en bij de opening gelijk zomerkleding uitzoeken." vertelt Irma Valk, bestuursvoorzitter van de kledingbank.

De derde instelling in het oude schoolgebouw is het theaterhuis. Zij bieden lessen in allerlei culturele activiteiten aan, denk hierbij aan dans, striptekenen, gitaarspel en theater. Voor ouders die het kunnen betalen brengen ze dat wel in rekening, maar de inkomsten die daaruit gehaald worden levert men terug aan de maatschappij door workshops te geven op scholen of kinderen die het minder hebben gratis voorstellingen aan te bieden.

Permanente plek
Hoelang de instellingen precies in dit gebouw kunnen blijven is onduidelijk, maar de gemeente Zwijndrecht heeft in ieder geval voor een aantal jaar toegezegd. Dat is in Dordrecht wel anders. De Dordtse voedselbank kreeg eind vorig jaar te horen dat zij eind 2024 weg moet van haar locatie aan de Provincialeweg.

Voor zowel de Dordtse en Zwijndrechtse voedsel- en kledingbanken moet er uiteindelijk gezocht worden naar een permanentere locatie, al is het natuurlijk het doel van een kleding- en voedselbank dat ze zichzelf uiteindelijk kunnen opheffen als niemand meer van hun diensten gebruik hoeft te maken. Maar dat moment lijkt op dit nog heel, heel ver weg.

Kijk hieronder naar de reportage over de heropening van de Zwijndrechtse voedselbank.

Lees meer over:

Zwijndrecht|Voedselbank|

Lees ook

Kunstzinnige aandacht voor jongeren met psychisch problemen

Een metersgroot beeld van een jongere die ineengedoken zit, met een capuchon op. Het valt wel op, al...

Eerste asielzoekers opgevangen in voormalig hotel Ara in Zwijndrecht

Terwijl er dit weekend nog hard gewerkt is om de transformatie van hotel Ara naar opvanglocatie af t...

Voedselbank vindt nieuwe locatie: 'Erg blij mee'

De Dordtse voedselbank heeft haar langverwachte nieuwe locatie gevonden. Eind van dit jaar verhuist ...

112-nieuws: ongeluk op A15 en schoorsteenbrand in Zwijndrecht

Op de A15 moest het verkeer bij Hardinxveld-Giessendam richting Gorinchem dinsdagmorgen tijdelijk o...

Boekhandel failliet na overlijden eigenaar, medewerker wil doorstart maken

Het zijn spannende tijden voor de medewerkers van boekhandel Hyperion in Zwijndrecht. Het bedrijf is...

High Five Foundation houdt ermee op: 'Te weinig geld om arme kinderen te helpen.'

De High Five Foundation bezorgde Dordtse kinderen nog één keer een bijzondere dag, met een bezoek a...