Dordrecht, Netherlands

Voedselbank Zwijndrecht ziet stijging klanten maar heeft toch reden voor feestje

De sociaal-maatschappelijke instantie moest, samen met de kledingbank en het theaterhuis, veplaatsen omdat de oude school die dienst deed als locatie op de slooplijst terecht kwam. Om te vieren dat de verhuizing achter de rug is hielden de drie instellingen woensdag 19 april een open dag.
Trevyn van Houwelingen | 20 april 2023 14:55 | Aangepast op 20 april 2023 14:55
Nog voordat de contouren van het schooltje zichtbaar worden hoor je de klanken van de kinderDJ al door de straat. Het oude schoolplein is gevuld met een mobiele barista, een springkussen, suikerspinmachine en een aantal zitplekken voor geïnteresseerden. De DJ draait kinderhits en gedurende de dag wordt het steeds drukker. Veel Zwijndrechtenaren weten de nieuwe locatie dus goed te vinden. En dat is niet gek.

Meer cliënten
De voorzitter laat weten dat er, na de coronacrisis en de energiecrisis van afgelopen jaar, sprake is van een toename in het aantal bezoekers. Voor de pandemie had de voedselbank in Zwijndrecht ongeveer 150 wekelijkse afnemers, dat is in de afgelopen jaren gestegen naar zo'n 200. Daarmee voedt de bank zo'n 550 monden per week. Ter vergelijking, die in Dordrecht zat in oktober 2022 op ongeveer 320 afnemers, wat gelijk staat aan ongeveer 800 personen.

Die 550 monden per week staan vanaf volgend jaar wel onder druk. De voedselbank is afhankelijk van leveringen uit Rotterdam, maar die zullen vanaf 1 januari 2024 verminderd worden. Hoogstwaarschijnlijk blijft daar nog maar een derde van over, dus moet de rest aangevuld worden met donaties en giften uit de eigen gemeente. Geïnteresseerde particulieren of bedrijven kunnen daarvoor contact opnemen met de voedselbank.
Kledingbank
Waar de voedselbank net klaar is met de verhuizing, ze zijn erg tevreden met de nieuwe locatie, is de kledingbank al een paar maanden eerder naar het nieuwe onderkomen verhuisd. "We hebben het precies zo getimet dat we tijdens de seizoenswissel, dus het uitfaseren van de wintercollectie en het introduceren van de zomerkleding, verhuisden. Zo konden onze afnemers nog door met de winterkleding en bij de opening gelijk zomerkleding uitzoeken." vertelt Irma Valk, bestuursvoorzitter van de kledingbank.

De derde instelling in het oude schoolgebouw is het theaterhuis. Zij bieden lessen in allerlei culturele activiteiten aan, denk hierbij aan dans, striptekenen, gitaarspel en theater. Voor ouders die het kunnen betalen brengen ze dat wel in rekening, maar de inkomsten die daaruit gehaald worden levert men terug aan de maatschappij door workshops te geven op scholen of kinderen die het minder hebben gratis voorstellingen aan te bieden.

Permanente plek
Hoelang de instellingen precies in dit gebouw kunnen blijven is onduidelijk, maar de gemeente Zwijndrecht heeft in ieder geval voor een aantal jaar toegezegd. Dat is in Dordrecht wel anders. De Dordtse voedselbank kreeg eind vorig jaar te horen dat zij eind 2024 weg moet van haar locatie aan de Provincialeweg.

Voor zowel de Dordtse en Zwijndrechtse voedsel- en kledingbanken moet er uiteindelijk gezocht worden naar een permanentere locatie, al is het natuurlijk het doel van een kleding- en voedselbank dat ze zichzelf uiteindelijk kunnen opheffen als niemand meer van hun diensten gebruik hoeft te maken. Maar dat moment lijkt op dit nog heel, heel ver weg.

Kijk hieronder naar de reportage over de heropening van de Zwijndrechtse voedselbank.

Lees meer over:

Zwijndrecht|Voedselbank|

Lees ook

Vaccineren in het gemeentehuis van Zwijndrecht

Sinds kort hebben de Drechtsteden er een aantal nieuwe priklocaties bij. De GGD verplaatst de focus ...

Zwembad De Hoge Devel klaar voor gebruik; opening op 9 januari

Na maanden bouwen is het nieuwe zwembad in Zwijndrecht zo goed als klaar. Veel discussie ontstond do...

Edo Haan beëdigd als waarnemend burgemeester gemeente Zwijndrecht

Het duurt nog tot 8 maart voordat de huidige burgemeester van Zwijndrecht Hein van der Loo stopt, ma...

Voorrangsfout en van baan wisselen gaat mis

De hulpdiensten in de regio moesten donderdag meerdere keren ter plaatsen komen bij een tweetal onge...

Kinderburgemeester op werkbezoek bij de Voedselbank: 'Het lijkt mij mooi om te doen'

Kinderburgemeester Jacob de Mooij kreeg afgelopen maandag een rondleiding door het distributiecentru...

Voedselbank moet op zoek naar nieuwe plek: ‘Verrast, maar het duurt nog wel even’

De voedselbank in Dordrecht aan de Provincialeweg moet op zoek naar een andere ruimte. De verhuurder...