Dordrecht, Netherlands

Leerlingen Hans Petrischool wegwijs gemaakt in verkeer

Op de Hans Petrischool kregen de jongeren uit klas één en twee vandaag verkeersles op een speelse manier. ANWB Streetwise kwam bij ze langs met een opvallende bus, waarin de kinderen aan de hand van een paar workshops meer inzicht kregen in het verkeer.
Peter Tromp | 13 februari 2017 16:52 | Aangepast op 13 februari 2017 16:52
In de bus werden de jongeren uit klas twee onder andere uitgelegd wat een dode hoek is en wat een chauffeur dus niet ziet. Ook konden de jongeren een verkeersquiz doen en op een scootersimulator rijden. Daarnaast kregen de eersteklassers door middel van filmpjes en vragen op een interactieve manier klassikaal verkeersles.

Lessen broodnodig

Volgens de verkeersschool zijn de lessen nodig, omdat er toch wel heel veel ongelukken gebeuren waar jongeren tussen de 12 en 18 jaar bij betrokken zijn. “Jaarlijks gaat het om zo’n 26.000 ongelukken”, zegt Marcel van Werd, instructeur van ANWB Streetwise. “Het gaat vaak mis als jongeren bellen onderweg, of stoer rijgedrag vertonen. En die ongelukken variëren van een valpartij tot ernstige verkeersongevallen.”

Vaker verkeersles

De school zelf besteedt vaker aandacht aan het verkeer. “Zo’n drie keer per jaar geven wij verkeerslessen. Maar ook tijdens de reguliere lessen besteden we aandacht aan het verkeer. Zo vragen we de kinderen die zelfstandig naar activiteiten moeten gaan, bijvoorbeeld om te sporten, hoe je daar op een veilige manier komt. In het begin fietst er iemand mee, daarna moeten ze het zelf doen”, vertelt teamleider onderbouw Rody Dubbelman. Het was de eerste keer dat de school de ANWB liet langskomen om verkeersles te geven. Dat zorgt volgens Dubbelman voor extra bewustwording bij de kinderen. “Door themalessen leeft het meer. Sommige dingen leer je gewoon niet uit een boekje.”

Leerlingen van de school komen voornamelijk uit Dordrecht, maar ze komen ook van verder, zoals ‘s Gravendeel of Strijen. “Je merkt dat die kinderen overigens wel wat meer fietservaring hebben”, meent Dubbelman.

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Dordtse Kerken: 'Volg kerstdiensten vooral online'

Het Platform Dordtse Kerken en de stichting Missie Dordt roepen ook deze kerst weer op de kerstdiens...

Qbuzz wil 'boost geven aan deelmobiliteit in de Drechtsteden' met 230 knaloranje fietsen

Vervoersmaatschappij Qbuzz heeft samen met de provincie Zuid-Holland 230 deelfietsen naar de Drechts...

'Ook mensen op wielen moeten van Park Merwestein kunnen genieten'

Een rondje door Park Merwestein 'door de ogen van' mensen in een rolstoel of scootmobiel leverde vee...

Manci uit Dordrecht werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Ze was de mooiste vrouw van de Hongaarse stad Győr, weigerde om te spioneren voor de geheime dienst...

Hebben Dordtenaren nog goede voornemens voor 2022?

Het nieuwe jaar is begonnen en dus is het weer tijd voor goede voornemens. Maar hebben de Dordtenare...