Dordrecht, Netherlands

Leerorkest Drechtsteden tevreden over pilot

De pilot van het Leerorkest Drechtsteden is naar tevredenheid afgerond. De leerlingen van EBS Eden toonden trots hun geleerde vaardigheden aan hun ouders tijdens het eindconcert op maandagochtend. Naar verwachting start het Leerorkest in oktober op meer basisscholen.
Carlijn Kruidhof | 26 juni 2017 16:29 | Aangepast op 26 juni 2017 16:29
De pilot van het Leerorkest Drechtsteden is naar tevredenheid afgerond. De leerlingen van EBS Eden toonden trots hun geleerde vaardigheden aan hun ouders tijdens het eindconcert op maandagochtend. Naar verwachting start het Leerorkest in oktober op meer basisscholen.Na weken van oefenen op de cello, viool of trombone, gaven de leerlingen van Evangelische basisschool Eden in het Energiehuis een concert. Initiatiefnemers Marco Brand en Lucienne van der Lans zijn erg te spreken over het resultaat. “De scholen zijn een stuk toegankelijker geworden en willen graag meedoen,” vertelt Brand.

Daarom verwacht het Leerorkest in oktober op meer scholen te starten. En in plaats van 12 weken, krijgen de leerlingen 22 weken lang les, zegt Van der Lans: “Tijdens het hele schooljaar krijgen kinderen muziekles op school. Net als gymles. Daarnaast krijgen ze een keer in de drie weken orkestles. Samen zal dat volgend jaar zorgen voor een nog mooier resultaat.”

En er is een toekomstdroom. Op dit moment is het vrij ingewikkeld om te zorgen dat alle kinderen instrumenten hebben, vindt Brand. “We willen een instrumentendepot in de Drechtsteden organiseren, want dat scheelt in de logistiek.”

Onder de bezoekers was ook Marco de Souza, oprichter en directeur van het Leerorkest Amsterdam. “Omdat mensen denken dat de kunsten zo hoogwaardig zijn, lijkt de drempel te hoog,” legt De Souza uit. “Daarom wil ik deze instrumenten en klassieke muziek terugbrengen in het onderwijs. Muziek maakt iedereen gelijk en zorgt ervoor dat kinderen erbij horen.”

Tijdens de ochtend traden leerlingen van andere basisscholen ook op. Zo bespeelden groep 6, 7 en 8 van KBS Wereldwijzer juist popinstrumenten zoals de gitaar en presenteerden ze het nummer ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake. Groep 6 van de CBS Prinses Julianaschool leerde spelen op trombones en sloten de ochtend af. In beide gevallen gaat het om een initiatief van cultuurcentrum ToBe. Kunst met Kids was verantwoordelijk voor Het Rikketik Orkest, voor peuters en kinderen uit groepen 1 tot en met 4.

Lees ook

Tegoeden Dordtpas verlengd naar 2022

Goed nieuws voor de Dordtenaren met een Dordtpas: de tegoeden worden namelijk meegenomen naar volgen...

Komt het Nationaal Historisch Museum naar Dordt? Gemeente onderzoekt mogelijkheden

Een extra museum in het bestaande museumpalet van Dordrecht. De ChristenUnie/SGP dacht hier al eerde...

Zangeres Merol verovert nét niet de beker, maar wel veel harten in Belgische Slimste Mens

Ze was er dichtbij, maar helaas: zangeres Merel Baldé – beter bekend als Merol – heeft net naas...

Oud-wethouder Sleeking: “Alleen met Beter voor Dordt aan het roer blijven we koersvast”

In september nam hij na jaren afscheid als wethouder en partijleider van Beter voor Dordt. Piet Slee...

Dordtenaar (18) die steen naar politiebusje zou hebben gegooid bij Klassieker is geen verdachte meer

De Dordtenaar die eerder deze week werd opgepakt omdat hij een steen door de ruit van een politiebus...

Inchecken op de halte en geen Hooikade in de winter: dit is er allemaal veranderd rondom de waterbus

Blue Amigo is de nieuwe exploitant van de waterbus en dat betekent dat er voor reizigers het een en ...