Dordrecht, Netherlands

Leerorkest Drechtsteden tevreden over pilot

De pilot van het Leerorkest Drechtsteden is naar tevredenheid afgerond. De leerlingen van EBS Eden toonden trots hun geleerde vaardigheden aan hun ouders tijdens het eindconcert op maandagochtend. Naar verwachting start het Leerorkest in oktober op meer basisscholen.
Carlijn Kruidhof | 26 juni 2017 16:29 | Aangepast op 26 juni 2017 16:29
De pilot van het Leerorkest Drechtsteden is naar tevredenheid afgerond. De leerlingen van EBS Eden toonden trots hun geleerde vaardigheden aan hun ouders tijdens het eindconcert op maandagochtend. Naar verwachting start het Leerorkest in oktober op meer basisscholen.Na weken van oefenen op de cello, viool of trombone, gaven de leerlingen van Evangelische basisschool Eden in het Energiehuis een concert. Initiatiefnemers Marco Brand en Lucienne van der Lans zijn erg te spreken over het resultaat. “De scholen zijn een stuk toegankelijker geworden en willen graag meedoen,” vertelt Brand.

Daarom verwacht het Leerorkest in oktober op meer scholen te starten. En in plaats van 12 weken, krijgen de leerlingen 22 weken lang les, zegt Van der Lans: “Tijdens het hele schooljaar krijgen kinderen muziekles op school. Net als gymles. Daarnaast krijgen ze een keer in de drie weken orkestles. Samen zal dat volgend jaar zorgen voor een nog mooier resultaat.”

En er is een toekomstdroom. Op dit moment is het vrij ingewikkeld om te zorgen dat alle kinderen instrumenten hebben, vindt Brand. “We willen een instrumentendepot in de Drechtsteden organiseren, want dat scheelt in de logistiek.”

Onder de bezoekers was ook Marco de Souza, oprichter en directeur van het Leerorkest Amsterdam. “Omdat mensen denken dat de kunsten zo hoogwaardig zijn, lijkt de drempel te hoog,” legt De Souza uit. “Daarom wil ik deze instrumenten en klassieke muziek terugbrengen in het onderwijs. Muziek maakt iedereen gelijk en zorgt ervoor dat kinderen erbij horen.”

Tijdens de ochtend traden leerlingen van andere basisscholen ook op. Zo bespeelden groep 6, 7 en 8 van KBS Wereldwijzer juist popinstrumenten zoals de gitaar en presenteerden ze het nummer ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake. Groep 6 van de CBS Prinses Julianaschool leerde spelen op trombones en sloten de ochtend af. In beide gevallen gaat het om een initiatief van cultuurcentrum ToBe. Kunst met Kids was verantwoordelijk voor Het Rikketik Orkest, voor peuters en kinderen uit groepen 1 tot en met 4.

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Melding van steekpartij in Dordrecht blijkt 'hoog opgelopen ruzie'

Agenten snelden donderdag naar de Beinemastraat in Dordrecht voor, wat achteraf bleek, een hoog opge...

Vanavond in Eilandleven op TV Dordrecht: hoe repeteert het tijdelijke Bachkoor?

Over anderhalve week is het zover. Dan beleeft Bachfestival Dordrecht een wereldprimeur: het alleree...

Feestelijke opening voor bijna dertig watertappunten in Dordrecht

Dordrecht telt deze zomer dertig watertappunten. Tijdens een feestelijke opening van een watertappun...

Dordrecht maakt kinderen warm voor Tourstart met Dikke Banden Race

Tientallen kinderen in gele shirts zoefden woensdag door het Weizigtpark. Ze deden mee aan de eerste...

Jongens hebben bijzonder profielwerkstuk aan hun fiets hangen

Hoe flexibel is het menselijke brein? Met die vraag zijn drie leerlingen van het Johan de Witt-gymna...

Drukke ochtendspits door ongelukken op A16 en A15

Pech voor automobilisten donderdagochtend. Door ongelukken op de A16 bij Zwijndrecht en de A15 bij H...