Dordrecht, Netherlands

Leerorkest Drechtsteden tevreden over pilot

De pilot van het Leerorkest Drechtsteden is naar tevredenheid afgerond. De leerlingen van EBS Eden toonden trots hun geleerde vaardigheden aan hun ouders tijdens het eindconcert op maandagochtend. Naar verwachting start het Leerorkest in oktober op meer basisscholen.
Carlijn Kruidhof | 26 juni 2017 16:29 | Aangepast op 26 juni 2017 16:29
De pilot van het Leerorkest Drechtsteden is naar tevredenheid afgerond. De leerlingen van EBS Eden toonden trots hun geleerde vaardigheden aan hun ouders tijdens het eindconcert op maandagochtend. Naar verwachting start het Leerorkest in oktober op meer basisscholen.Na weken van oefenen op de cello, viool of trombone, gaven de leerlingen van Evangelische basisschool Eden in het Energiehuis een concert. Initiatiefnemers Marco Brand en Lucienne van der Lans zijn erg te spreken over het resultaat. “De scholen zijn een stuk toegankelijker geworden en willen graag meedoen,” vertelt Brand.

Daarom verwacht het Leerorkest in oktober op meer scholen te starten. En in plaats van 12 weken, krijgen de leerlingen 22 weken lang les, zegt Van der Lans: “Tijdens het hele schooljaar krijgen kinderen muziekles op school. Net als gymles. Daarnaast krijgen ze een keer in de drie weken orkestles. Samen zal dat volgend jaar zorgen voor een nog mooier resultaat.”

En er is een toekomstdroom. Op dit moment is het vrij ingewikkeld om te zorgen dat alle kinderen instrumenten hebben, vindt Brand. “We willen een instrumentendepot in de Drechtsteden organiseren, want dat scheelt in de logistiek.”

Onder de bezoekers was ook Marco de Souza, oprichter en directeur van het Leerorkest Amsterdam. “Omdat mensen denken dat de kunsten zo hoogwaardig zijn, lijkt de drempel te hoog,” legt De Souza uit. “Daarom wil ik deze instrumenten en klassieke muziek terugbrengen in het onderwijs. Muziek maakt iedereen gelijk en zorgt ervoor dat kinderen erbij horen.”

Tijdens de ochtend traden leerlingen van andere basisscholen ook op. Zo bespeelden groep 6, 7 en 8 van KBS Wereldwijzer juist popinstrumenten zoals de gitaar en presenteerden ze het nummer ‘Can’t Stop The Feeling’ van Justin Timberlake. Groep 6 van de CBS Prinses Julianaschool leerde spelen op trombones en sloten de ochtend af. In beide gevallen gaat het om een initiatief van cultuurcentrum ToBe. Kunst met Kids was verantwoordelijk voor Het Rikketik Orkest, voor peuters en kinderen uit groepen 1 tot en met 4.

Lees ook

Dode spelmomenten doen FC Dordrecht de das om bij VVV-Venlo (3-1)

Er gaat dit seizoen een hoop goed bij FC Dordrecht, maar het verdedigen van vrije trappen en hoeksch...

Zaterdag in Studio De Witt: egelopvang, Maasterras en een 66-jarige Wereldkampioen Bodybuilden

Ook deze zaterdag 9 december passeren weer allerlei onderwerpen de revue in Studio De Witt. Van Amer...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op pad met Ad over een regering met de PVV en Geert Wilders

Het is inmiddels alweer ruim twee weken geleden dat de Nederlandse kiezers massaal op Geert Wilders ...

Dit zijn de winnaars van de Dordtse Vrijwilligersprijzen 2023

Kunstmin was donderdagavond het decor voor de uitreiking van de Dordtse Vrijwilligersprijzen. De org...

Egelopvang Papendrecht zit voller dan ooit: 'Dit is echt zorgwekkend'

Het is drukker dan ooit bij de enige egelopvang in onze regio. De toestroom van verzwakte egels is m...

Hele dag geen sprinters tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe door wisselstoring

Er rijden vrijdag de hele dag geen sprinters tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe. Dat komt door een wis...