Dordrecht, Netherlands

Leo Apon ontvangt Biesbosch Natuurprijs 2022

Apon ontvangt de prijs uit handen van Jeanine van Dijk. Foto: Margo Riphagen
Meer dan 35 jaar zette hij zich in voor het behoud, de bescherming en de ontwikkeling van de Biesbosch als bijzonder natuurgebied. Daarom kreeg Leo Apon uit handen van de jury deze week de Biesbosch Natuurprijs 2022.
Marjolein Vos | 2 februari 2023 16:15 | Aangepast op 2 februari 2023 13:11
De Biesbosch Natuurprijs, bestaande uit een oorkonde en een bronzen sculptuur van een Zeearend, is een initiatief van de Stichting Natuur- en Vogelwacht Biesbosch (NVB). Deze prijs is ingesteld ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van de stichting in 2013. Het bronzen kunstwerk is beschikbaar gesteld door Van den Herik Sliedrecht.

Geboren in Rotterdam en gestimuleerd door zijn vader en vooral door zijn grootvader, die hem de liefde voor de natuur bijbracht, doorliep Leo Apon (1964) de middelbare school in Dordrecht.

Begin jaren ’80 sloot Leo zich aan bij Stichting Natuur- en Vogelwacht Dordrecht (nu Natuur- en Vogelwacht Biesbosch) vanwege zijn belangstelling voor vogels maar ook voor planten. Ook werd hij actief bij allerlei landschapsactiviteiten van de stichting.

Van 1984 - 1989 studeerde hij milieukunde aan het Van Hall Instituut in Groningen. Een opleiding met raakvlakken met de ecologie. In die periode bleef Leo zich bij de Natuur- en Vogelwacht inzetten voor het behoud en vooral voor de ontwikkeling van de Biesbosch. Na zijn studie trad Leo in dienst bij het toenmalige Zuiveringsschap Hollandse Eilanden en Waarden dat op 1 januari 2005 onderdeel werd van het Waterschap Hollandse Delta. Daar is hij nu nog steeds werkzaam.

Nieuwe Dordtse Biesbosch
Vanaf 1991 maakte de Stichting Natuur- en Vogelwacht zich sterk voor meer natuur op het Eiland van Dordrecht en voor het creëren van een grote “groene” buffer tussen de bebouwing van de steeds verder uitdijende stad Dordrecht. Leo was hierbij stimulator, waarbij hij en andere voorvechters voor meer natuur in Dordrecht de plaatselijke politiek bestookten.

Van 1992 tot en met 1998 was hij bestuurslid van de Stichting Natuur- en Vogelwacht Dordrecht. Na zijn bestuursperiode was Leo als vrijwilliger vooral actief bij diverse monitoringsprojecten, met name bij langlopende vogeltellingen. Hieraan besteedt hij nog steeds veel tijd.
Apon tijdens een natuurdag voor de jeugd in 1985 Stichting Natuur- en Vogelwacht

Lees ook

Koningsdag in de Kloostertuin: Een feest van muziek, dans en handel

Het was een drukte van jewelste op de vrijmarkt voor kinderen in de Kloostertuin in Dordrecht. Muzie...

Luister hier terug: Studio De Witt van zaterdag 27 april

Radioprogramma Studio De Witt was zaterdag tussen 9:00 uur en 12:00 uur te beluisteren op Drechtstad...

Sluiting kinderopvang Fit-Kidz van de baan: herstel bewezen op alle punten

Fit-Kidz in Papendrecht blijft toch open. De kinderopvang zou eigenlijk sluiten vanwege gebrek aan v...

FC Dordrecht knokt zich bij Cambuur naar spectaculaire puntendeling

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een verdiend punt overgehouden aan de reis naar SC Cambuur. De ploeg...

Schietpartij Stationsplein: neppistool gebruikt

Bij de schietpartij op het Stationsplein in Dordrecht is geen echt vuurwapen gebruikt, maar een nepp...

Zorg voor zieke ouder of vriend: Da Vinci College helpt mantelzorgers

Hoe kun je iemand in en uit bed helpen, zonder dat je jezelf vertild? Deze en andere tips geven stud...