Dordrecht, Netherlands

Leve de Koning! Dit kun je dit jaar verwachten tijdens Koningsdag in Dordrecht

Van de Oranjemarkt tot de vuurwerkshow: Koningsdag wordt dit jaar weer als vanouds gevierd. Na twee 'sobere' edities door corona, zijn dit jaar alle maatregelen losgelaten. Bij het Dordtse oranjecomité zorgde dit voor grote vreugde.
Robin Nanninga | 30 maart 2022 15:30 | Aangepast op 30 maart 2022 15:30
'Hé, nu gaan we echt weer Koningsdag vieren!', dacht voorzitter Peter van der Leer toen tijdens de persconferentie de laatste versoepelingen werden aangekondigd. Met een veel kortere voorbereidingstijd dan gewoonlijk, zette het oranjecomité een programma in elkaar: "We gaan er een mooi feestje van maken."


Dat feestje begint al een dag eerder, op 26 april van 18.30 tot 22.00 uur, met het Koningsconcert. Dat concert verhuist van de Aardappelmarkt naar het Statenplein, met een overdekt podium. "Het is een groot plein met horeca en terrassen. We dachten: als er en kink in de kabel komt, hebben we daar in elk geval genoeg ruimte om een opstelling te maken. Gelukkig hoeft dat allemaal niet, het plein is vrij." Bezoekers worden getrakteerd op een optreden van de Utrechtse Studenten Bigband met zanger Johnny Rosenberg.


Traditionele aubade

Koningsdag zelf begint met de traditionele aubade op het Stadhuisplein. Tegelijkertijd worden zo'n 150 kramen opgebouwd voor de Oranjemarkt. Spulletjes verkopen vanaf een kleedje kan op de Kindermarkt, in en rond de Kloostertuin. Honderd Dordtenaren kunnen eind van de ochtend genieten van een speciale Koningsbrunch bij Art & Dining en 's middags geven muziekkorpsen uit heel Nederland - waaronder Jubal - een Oranjebandshow op het Statenplein. Ook in andere wijken dan de binnenstad zijn er op 27 april festiviteiten.


Fans van Dancetour, van organisator BOD Events, hebben dit jaar pech:
dat feestje gaat niet door.
Volgens Van der Leer is er desondanks voor jongeren best wat te beleven in Dordrecht. "Ze kunnen ook gezellig op de terrasjes gaan zitten in Dordrecht en genieten. Bij de Oranjebandshow heb je natuurlijk de KlanderMuelen zitten, Café 't Peerdt, De Vergulde Lampet. Dus je kan daar toch een hele gezellige Koningsdag vieren."


Knallende afsluiting

Om 22.30 uur start vanaf het Drierivierenpunt een vuurwerkshow, in samenwerking met buurgemeenten Papendrecht en Zwijndrecht. "Onze burgemeester heeft toegezegd: wat we met oud & nieuw niet de lucht in konden schieten, doen we nu met Koningsdag om te laten zien hoe blij we zijn dat corona achter ons ligt."

Volgens Van der Leer wordt Koningsdag wel een dag met een dubbel gevoel. "Er zit een donker wolkje in de lucht, vanwege de oorlog in Oekraïne. Het maakt indruk dat er zo dicht op Nederland zoveel onrust in de wereld is. Dat wij dan hier in vrijheid een mooie Koningsdag kunnen vieren, vind ik toch wel heel bijzonder."


Bekijk hieronder de reportage waarin peter van der Leer vertelt over de plannen voor Koningsdag.

Meest gelezen

DuPont verdwijnt uit Dordrecht: fabriek staat te koop

Ingrid de Groot | 21 nov 2022 16:32

Lees ook

Dordrecht viert 2022 met vuurwerk ondanks verbod

Dordrecht luidde vannacht om 00:00 uur 2022 in. Dat gebeurde ondanks het vuurwerkverbod met veel gek...

Persfotograaf die drie mensen neerschoot verminderd toerekeningsvatbaar verklaard

Persfotograaf Niels W. die op 25 augustus twee agenten neerschoot in Dordrecht is verminderd toereke...

De 'ongemakkelijke' auditievideo's van Themba zijn een hit op TikTok

'Hoi, zou je me willen filmen? Ik doe auditie voor de theaterschool.' Met deze zin stapt de Dordtse ...

Silver Talent Show breidt uit naar Zwijndrecht

De Silver Talent Show keert terug en beperkt zich niet alleen tot Dordrecht. Zwijndrecht krijgt voor...

Kolff over nieuwjaarsnacht: twee arrestaties en geen vuurwerkslachtoffers

Er zijn tijdens de jaarwisseling in de stad twee mensen opgepakt wegens het niet tonen van een legit...

Openingstijden Boombrug aangepast vanwege schilderbeurt

Wie onder de Boombrug vaart of eroverheen rijdt, moet de komende weken rekening houden met aangepast...