Het landelijke onderzoek waarin Ridderkerk op
de derde plaats eindigde, was uitgevoerd door journalistiek platform Pointer. Het ging voornamelijk over de aanwezigheid van stikstof en fijnstof in de lucht. De vervuilingsscore van Ridderkerk stond op 2,04, wat betekent dat de lucht meer dan twee keer zo vies is dan de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert.
Onderzoek voor verbetering
Dat de luchtkwaliteit in Ridderkerk slecht is, komt vooral door de ligging van het dorp. Het bevindt zich tussen twee snelwegen en in de buurt van rangeerterrein Kijfhoek. Slechte luchtkwaliteit kan veel gevolgen hebben voor de gezondheid van inwoners. Met name kinderen en oudere mensen kunnen hier erg ziek van worden.
Met het scholierenonderzoek wilde de gemeente meer zicht krijgen op de vervuilde delen van de stad. Gedurende twee maanden kregen leerlingen van Farelcollege en Máximacollege zogenaamde ‘snuffelfietssensoren’ aan hun stuur. Daarmee kon het percentage aan fijnstof in de lucht gemeten worden. We gaan met het project op zo veel mogelijk plekken fietsen, om erachter te komen waar nog verbetering nodig is”, vertelde wethouder Milieu, Ton Overheid, toen het project van start ging.
‘Waar zitten de verschillen dan?’
Maar nu blijkt uit het scholierenonderzoek dat de lucht in Ridderkerk een stuk schoner is dan verwacht. “Alle metingen geven aan dat we goed onder de wettelijke norm zitten voor fijnstof in de lucht”, vertelt wethouder Overheid. “Dat is natuurlijk goed nieuws.”
Overheid benadrukt dat dit onderzoek van twee maanden niet representatief is voor een heel jaar, maar dat de metingen wel vraagtekens oproepen: “Hoe komt het dat we hier zulke goede metingen hebben en landelijk er zo slecht uitkomen, waar zitten de verschillen dan?”
De wethouder wil het onderzoek verlengen om meer duidelijkheid te krijgen over de luchtkwaliteit in de gemeente. “Beide scholen hebben aangegeven na de vakantie dit voor langere tijd te willen doen, ook met stikstofmeters. Daar zijn we heel blij mee.” Zo kan de gemeente de metingen beter vergelijken met het landelijk rapport van Pointer. “Dan kunnen we het goed aanpakken.”
Het onderzoek was ook bedoeld om jonge mensen in Ridderkerk bewuster te maken van het belang van luchtkwaliteit. De gemeente heeft meerdere van dit soort campagnes gevoerd, aldus Overheid. "Inwoners kunnen zelf actief helpen, door met bepaald weer niet de BBQ aan te steken of door minder met hout te stoken. We willen hen bewust maken van vervuiling."
Kijk hieronder onze reportage over de verrassende metingen.