Dordrecht, Netherlands

Mar Garama is 90 jaar en loopt 30 kilometer tijdens de Nijmeegse Vierdaagse

"Als ik last krijg van de warmte dan stop ik. Dan ga ik naar huis. Maar als het enigszins kan, blijf ik gewoon doorlopen." Dat zijn de woorden van de Dordtse Mar Garama. Hij doet volgende week mee met de Nijmeegse Vierdaagse. Met zijn 90 jaar loopt hij de 30 kilometer en vertrekt maandag voor de 47e keer naar Nijmegen.
Dennis Koorevaar | 15 juli 2022 16:32 | Aangepast op 15 juli 2022 16:32
"Ik ken hem als een echte doorzetter," zegt zijn buurvrouw Liesbeth van der Ent. Zij doet dit jaar voor de zesde keer mee en loopt de 40 kilometer. "Het was een paar jaar geleden dat ik hem per toeval langs de kant zag zitten. Even rusten, wat gedronken en een koude handdoek in zijn nek en toen kon hij weer door."

De vijftigste
Garama had gehoopt dit jaar voor de vijftigste keer de vierdaagse te lopen, maar dat aantal heeft hij door corona helaas niet gehaald. "Ik denk ook niet dat ik de vijftigste nog haal. Tegen die tijd word ik 94, dan weet ik niet of ik dat nog red hoor." "Tuurlijk wel, Mar!" zegt Liesbeth. "En dan loop ik weer met je mee. Ik ben er zeker bij."
Te voet naar Gouda
De eerste keer dat meneer Garama meedeed aan de vierdaagse begon hij op 50 kilometer. "We hadden een wandelgroepje vanuit werk, en nu zijn we nog samen over." Garama werkte in de laatste jaren voor zijn pensioen bij de PTT en loopt nog altijd met zijn oud-college zeker ander half uur per week. Daarnaast is hij ook een keer naar Gouda gelopen. "Vanuit Dordt door de Alblasserwaard, richting Schoonhoven, Haastrecht en zo naar Gouda. Na een uur of acht stond ik op daar op het station en ging ik met de trein weer naar huis."

Een echte wandelaar en doorzetter zoals zijn buurvrouw hem kent. "Ja, het wordt wel pittig zeker met de warmte. Maar goed eten, drinken en rustig doorlopen. Koud douchen helpt ook."

Volgens Liesbeth kom je aan weinig slapen toe tijdens de vierdaagse, maar ze weet zeker dat ze het dit jaar weer volhoudt. "Het is daar de hele dag door feest, dus slapen doe je niet echt. Je laat je gewoon meenemen door alles eromheen. De mensen, de sfeer, de muziek. Die slepen je door de kilometers heen."

Lees meer over:

Nijmeegse Vierdaagse|Wandelen|

Lees ook

Biesboschpad in de race voor titel 'Wandelroute van het Jaar'

In onze stad werd vorig jaar uitgebreid stilgestaan bij het feit dat het precies 600 jaar geleden wa...

Door deze podwalk-app kom jij alles te weten over de Sint Elizabethsvloed

Op 1 februari 1953 vond de Watersnoodramp plaats, waarbij grote delen van Zeeland, Zuid Holland en B...

Avondvierdaagse na jaren weer van start in een nieuw jasje, bijna drieduizend deelnemers

Met z’n duizenden stonden ze dinsdagavond klaar om te beginnen aan de eerste etappe van hun wandel...