Het nieuwe stuk Biesbosch ligt tussen de Sliedrechtse- en Dordtse Biesbosch in. Voorheen groeiden er mais en suikerbieten. Maar nu is het een terrein met riet en water. Vogels zoals lepelaars zijn er dol op, weet boswachter Jacques van der Neut."Die beesten hadden voorheen geen plek hier. Nu zijn ze uitermate welkom."
88 waarnemers trokken er vorige week op uit met verrekijker en camera, vertelt boswachter Thomas van der Es. "We hebben eigenlijk naar alles gekeken wat bloeit, wat zoemt, wat geluid maakt en wat groeit en dat is duizend soorten week geworden: de bioblitz, een onderzoek in een bepaald gebied."
Over tien jaar kunnen de natuurliefhebbers weer gaan tellen. Van der Es: "Dan kun je zien of het aantal dat we nu hebben vooruit is gegaan, achteruit is gegaan en of er soortgroepen bij zijn gekomen of weg zijn gegaan."
In de jaren negentig ontstond het idee al om de twee delen Biesbosch aan elkaar te rijgen. Maar niet iedereen was daar even blij mee. Boeren spanden de ene procedure na de andere aan om het gebied zijn agrarische functie te laten behouden. Uiteindelijk trokken ze aan het kortste eind.
"Wij hebben land en dus inkomen moeten inleveren", zegt een boerin aan de rand van het nieuwe natuurgebied. "Maar voor de burgers is er een prachtig gebied om te recreëren bijgekomen."
Of ze zelf met haar man ook wel eens een ommetje maakt in de Nieuwe Dordtse Biesbosch? Het is er nog niet van gekomen. "Maar", belooft ze, "ik zal het proberen."