Dordrecht, Netherlands

Meer kinderen op bezoek op Intensive Care

Op ziekenbezoek gaan in het ziekenhuis is voor veel mensen al geen prettige bezigheid. En als het erg slecht gaat met een patiënt en hij of zij zelfs op de Intensive Care (IC) belandt, kan dat voor de betrokkenen helemaal ingrijpend zijn. Maar hoe beleven kinderen dat eigenlijk? In het Albert Schweitzerziekenhuis is er voor hen speciale aandacht.
Petra Scheurwater | 5 december 2019 12:04 | Aangepast op 5 december 2019 12:04
De verpleegkundigen Annemarie de Vries en Janneke van Berkel signaleerden dat er weinig tot geen kinderen op bezoek kwamen op de afdeling voor intensieve zorg in het ziekenhuis. "De patiënt ziet er hier heel anders uit dan de kinderen gewend zijn, er zijn gewoon veel toeters en bellen", verklaart De Vries hun afwezigheid.

"We wisten ook niet zo goed hoe we er mee om moesten gaan. Konden kinderen dat nu wel hebben, of moesten we ze gewoon thuislaten?" De verpleegkundigen besloten uit te zoeken wat de invloed is van de bezoekjes (of het ontbreken daarvan) op de kinderen en de patiënten.

"Uit het onderzoek bleek dat kinderen veel meer kunnen hebben dan wij denken en dat het heel belangrijk is dat ze bij familie op bezoek komen. Maar dat een goede voorbereiding en begeleiding daarin wel belangrijk is."

Daarom hebben de twee verpleegkundigen in het Albert Schweitzer ziekenhuis een methode ontwikkeld: 'Kinderen op de IC´. Die bestaat uit verschillende onderdelen, onder andere boekjes, kleurplaten en een app. "Daarin geven we adviezen. Er staan verschillende tips per leeftijdscategorie in, wat ouders thuis al kunnen doen. Bijvoorbeeld van te voren een foto maken in het ziekenhuis en die thuis laten zien en dan uitleggen 'Zo ziet papa of mama of opa of oma er nu uit'."

Maar het belangrijkste volgens De Vries is nagaan bij het kind of er wel behoefte aan het bezoekje is. "Kinderen onder dwang hiernaartoe meenemen dat is niet de bedoeling. Ook tijdens het bezoek is het belangrijk om in de gaten te houden, wat het kind prettig vindt en tot hoever het kind wil gaan. Ik had bijvoorbeeld een keer een jongetje van 6 die bleef bij de deur staan en een meisje van 4 dat er naast ging zitten en het prima vond."

Mocht een kind tijdens een bezoek terugkrabbelen, dan is daar zelfs een oplossing voor. "We hebben een goede samenwerking met de pedagogisch medwerker van het kinderafdeling. Vinden de kinderen het hier heel spannend en willen de ouders nog even blijven dan kunnen kinderen naar de kinderafdeling en daar het spelenderwijs verwerken."

Twee jaar geleden is de afdeling met de methode aan de slag gegaan, en het resultaat? De ‘Steeds Beter Prijs 2019’ van het Albert Schweitzer ziekenhuis en het belangrijkste: "We zien veel meer kinderen op bezoek komen en we zien dat ouders geruster tijdens een bezoekje zijn, omdat wij de kinderen kunnen begeleiden. Bovendien zien we dat onze patiënten het gewoon heel fijn vinden als de kinderen op bezoek kunnen komen. Daar zie je ze wel even van opknappen."

Meest gelezen

Lees ook

Vernieuwd winkelcentrum Sterrenburg wint prijs: 'Een ongekende prestatie!'

De metamorfose die winkelcentrum Sterrenburg de afgelopen jaren heeft ondergaan, is bekroond met een...

Flinke klap op Dordtse Merwedestraat: motorrijder zwaargewond

Bij een flinke klap op de Merwedestraat in Dordrecht is maandag een motorrijder zwaargewond geraakt.

FC Dordrecht-uitblinker beloond met langer contract bij Feyenoord

Shiloh ‘t Zand heeft zijn contract bij Feyenoord verlengd tot en met de zomer van 2028. De middenvel...

Fietser zwaargewond bij aanrijding in Wielwijk

Bij een aanrijding op de MH Trompweg in de Dordtse wijk Wielwijk is zaterdag een fietser zwaargewond...

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....

FC Dordrecht wil feestend Willem II achterna: 'We draaien fantastisch'

FC Dordrecht slikte vrijdag tegen Willem II een late tegentreffer (1-1) en dat zorgde voor teleurges...