Dordrecht, Netherlands

Metershoge netten geplaatst om drugssmokkel naar gevangenis te voorkomen

Het over de hekken gooien van pakketjes met drugs of telefoons gebeurt regelmatig bij De Dordtse Poorten. De gevangenis heeft vorige maand metershoge netten om de inrichting geplaatst om smokkel lastiger te maken.
Corrado Francke | 8 juli 2020 11:47 | Aangepast op 8 juli 2020 11:47
De beveiliging bestond hiervoor uit een laag en hoog hek, gevolgd door een muur. “Op het lage hek is nu een hoog net gespannen”, vertelt Jeroen van Hooijdonk, hoofd Veiligheid van de gevangenis. “Dit voorkomt dat je makkelijk een pakketje over de hekken gooit dat binnen de muren van de inrichting terecht komt.”

Toen het smokkelen daadwerkelijk strafbaar werd, stopte het aantal pogingen voor even. “Maar een periode later is er weer sprake van een toename”, geeft Van Hooijdonk toe. “Dus we moeten constant op zoek naar nieuwe maatregelen.”

En ook een hoog net sluit niet uit dat op een andere manier wordt geprobeerd om te smokkelen. Eind juni werd nog geprobeerd om met een drone telefoons te ‘droppen’ binnen de muren. Een probleem waar al langere tijd een oplossing voor wordt gezocht, volgens de gevangenis.

Wel heeft de PI Dordrecht een goede samenwerking met de politie. “Elke poging die wij zien, alarmeren wij. En omdat wij goede beelden kunnen laten zien, zijn er al meerdere mensen aangehouden.”

De telefoons die zijn onderschept, worden allemaal gecontroleerd. In de verklaring wordt soms aangegeven dat de toestellen vanwege ‘een gebrek aan contact met de buitenwereld’ zijn gesmokkeld.

Van Hooijdonk geeft aan dat mobiele telefoons binnen de inrichting verboden zijn in verband met het mogelijke voortzetten van crimineel handelen.

Medewerkers van De Dordtse Poorten houden volgens hem de situatie nauwlettend in de gaten. “Zij hebben de scherpte in zich: alles in en rond de gevangenis wordt gecontroleerd en telefoonverkeer opgenomen.”

Voorwerpen zoals telefoons zijn namelijk strafbaar in justitiële inrichtingen, net als spullen die in de openbare ruimte ook niet zijn toegestaan bijvoorbeeld drugs en wapens. Ook voorwerpen die buiten de inrichtingen legaal zijn, zoals telefoons, alcohol en geld, zijn verboden.

Meest gelezen

Lees ook

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat testen met elektrische ambulance

Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid gaat vanaf 1 september proefdraaien met een elektrische ambulance....

FC Dordrecht wil feestend Willem II achterna: 'We draaien fantastisch'

FC Dordrecht slikte vrijdag tegen Willem II een late tegentreffer (1-1) en dat zorgde voor teleurges...

FC Dordrecht geeft zege tegen promoverend Willem II in slotfase uit handen

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een punt overgehouden aan de KKD-topper tegen Willem II. Door een go...

Deze Dordtenaren brengen WOII-geschiedenis tot leven

Het is dat de originele foto uit 1940 geen kleur heeft, maar anders zou je geloven dat de Duitsers o...

Streekomroep krijgt naam en zoekt verslaggevers

De lokale omroepen in onze regio zijn bezig met het opzetten van een streekomroep, die in 2027 van s...

Deze voetbaltrainer werd vermoord door de nazi's: 'Goed dat we het verhaal nu kennen'

Een informatiebord langs het Árpád Weisz-pad in het Dordtse Weizigtpark vertelt sinds vrijdag het v...