Dordrecht, Netherlands

Moluks herinneringsmonument onthuld: "Eindelijk een beetje eerbied voor onze ouders."

Burgemeester Kolff en enkele Molukse nazaten onthulden het monument RTV Dordrecht
Sinds vrijdag 26 mei is gemeentelijke begraafplaats Essenhof een herinneringsmonument rijker. Het monument draagt de naam Tugu Maluku, ofwel Moluks monument. Het kunststuk is een gebaar van de gemeente Dordrecht aan de Molukse gemeenschap in de stad.
Trevyn van Houwelingen | 30 mei 2023 15:59 | Aangepast op 30 mei 2023 15:59
Eerste generatie
Het monument is neergezet op initiatief van de gemeente, vanwege het leed en verdriet van de eerste generatie Molukkers die in 1951 naar Nederland kwam voor een ‘tijdelijk verblijf’.
Deze generatie, bestaand uit ruim twaalfduizend inwoners van het eiland Ambon, kon daarna door politieke omstandigheden niet terugkeren naar de Molukken. Dat terwijl ze van plan waren daar een eigen staat te stichten.

De vierduizend Molukse mannen, veelal soldaten, werden ontslagen bij de KNIL (Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger) en moesten zich in Nederland vestigen. Bij aankomst kreeg de groep het predicaat 'staatsloos' toegewezen, en door de woningnood werden ze opgevangen in de kampen Vught en Westerbork.

Deze gang van zaken heeft bij de Molukse gemeenschap een groot trauma achtergelaten, dat door generaties heen nagalmt. Ook de vierde en vijfde generatie. voelen het leed en verdriet nog steeds. De Molukse gemeenschap is inmiddels uitgegroeid tot ruim 70.000 mensen, verspreid over meer dan zestig plaatsen in heel Nederland.

Eerbetoon
Het herinneringsmonument is een eerbetoon aan de eerste generatie Molukkers in Nederland. Tijdens de officiële bijeenkomst van vrijdag spraken burgemeester Kolff en nazaten van de eerste generatie Molukkers over de gezamenlijke geschiedenis en hoe het verleden doorwerkt in het heden.

Het ontwerp is van de Dordtse kunstenaar Nico Parlevliet, die in nauw contact met de Molukse gemeenschap stond. Hij heeft een keramische schaal ontworpen die geplaatst is op een ruwe natuursteen. Op de rand aan de binnenkant van de schaal is tweetalig de tekst atas gelombang sedjarah gegraveerd: op de golven van de geschiedenis. Op de bodem zijn in reliëf de Molukse eilanden te zien in een azuurblauwe zee.

Één belangstellende, zelf tweede generatie Molukker, voelt de pijn nog steeds maar is blij met deze handreiking van de gemeente: "Eindelijk een beetje respect en eerbied aan onze ouders, die hebben heel wat meegemaakt bij de komst van Indonesië naar Nederland."

Kijk hieronder naar de reportage die RTV Dordrecht maakte over de onthulling.

Lees ook

Wat doet deze kei op de begraafplaats?

De hunebedkei is verhuisd. De Drentse kei, die in 1955 geschonken werd aan Dordrecht, moest plaatsma...

Vergeten Dordtse verzetsheld Koopman krijgt eigen pad op Essenhof

Hij moest zijn verzet tegen de Duitsers in 1944 op de Waalsdorpervlakte met de dood bekopen. En hoew...

Vormgeven aan verdriet: wensbollen tijdens Wereldlichtjesdag

Ieder jaar wordt op de tweede zondag in december Wereldlichtjesdag georganiseerd. Wereldwijd komen m...

Nieuw straatnaambord voor Gijs van Bemmelenpad

Op begraafplaats Essenhof is anderhalve week na de onthulling van het pad dat vernoemd is naar polit...

Zang, toespraken en stilte tijdens Indiëherdenking: 'Wil mijn opa en oma eren'

Ook in Dordrecht is stilgestaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië. Het pr...

Dordrecht eert verzetsheld Leendert Keesmaat met een straatnaam

De Dordtse verzetsstrijder Leendert Keesmaat, overleden in 1941, is geëerd met een eigen straatnaam ...