“Ik kom er al sinds mijn vijftiende of zestiende, in de tijd van de Puch. Kun je nagaan, dat is al bijna zestig jaar geleden”, vertelt stamgast Jan Kooiman. Naast hem zit Ezra Twigt, ongeveer net zo lang een vast gezicht in de kroeg. Hij herinnert zich een grap die hij ooit heeft uitgehaald: “Wij waren wezen stappen, op een donderdagavond, en kwamen hierlangs. Er stonden karren voor de markt op het Scheffersplein, met alle kramen erop. Toen zei ik van ‘joh gasten, we gaan die kar voor Visser zetten, dan kan Jaap er morgenochtend niet in’. Maar ja, het loopt hier af, dus de kar begon ineens te rijden. Gelukkig remde de kar nét hier voor de gevel af en toen stond hij voor de deur. Hij ging bijna dwars door het pand heen.”
Deze anekdote en nog veel meer bijzondere verhalen verschijnen binnenkort in een boek. Tot en met augustus konden (oud-) gasten hun herinneringen met eigenaar Dennis van Buuren delen. Dat werd massaal gedaan. De foto’s, teksten en andere herinneringen dienen als rode draad in de bundel over de geschiedenis van Visser’s Poffertjes. Als je aan voormalig eigenaar Frans van der Leeden vraagt wat zijn beste herinneringen zijn, dan zegt hij steevast ‘alles’. "Het was echt altijd geweldig, maar het publiek was wel het hoogtepunt."
‘Iconische plek’
Van Buuren: "Visser is een iconische plek die ik zeven jaar geleden heb mogen overnemen en voort mag zetten. Je voelt als je hier bent aan de verhalen en de mensen dat er heel veel leeft." Dat er zo veel gemeenschappelijke herinneringen zijn, is niet heel gek. Al decennia lang komen dezelfde gasten naar deze plek, alhoewel: “Er zijn er wel echt al veel overleden", deelt vaste gast Twigt.
Tegelijkertijd worden niet álle herinneringen door dezelfde mensen gedeeld. Van Buuren: “Er zijn veel vaste gasten die op hun eigen moment hierheen komen. Die weten soms niet van elkaar dat ze allebei stamgast zijn. De ene komt op donderdagmiddag voor een koffie en iets te eten, en de andere pas op zaterdagmiddag om bier te drinken.”
Door de jaren heen is er weinig aan de zaak veranderd. De bar is aangepast en er zijn binnen wat schotten weggehaald. Ook heeft Van Buuren het plafond een nieuw likje verf gegeven. Dat er zo weinig is veranderd, draagt verder bij aan de beleving van de vaste gasten. Die is dan ook al decennia hetzelfde. Van Buuren hoopt dat het te verschijnen boek nog eens extra aan die beleving bijdraagt.
RTV Dordrecht ging langs bij Visser’s poffertjes en praatte met de eigenaar, oud-eigenaar en enkele stamgasten. Benieuwd geworden? Bekijk het hier.