Dordrecht, Netherlands

Moskee negeert oproep burgemeester

De Dordtse burgemeester Wouter Kolff heeft het bestuur van de Al Fath Moskee vanmiddag gevraagd om er voor te zorgen dat hier géén verwerpelijke teksten meer worden gepredikt. Dat gebeurde de afgelopen jaren wél, door salafistische gast-imams.
Fokko van der Straaten | 25 april 2018 17:52 | Aangepast op 25 april 2018 17:52
Het bestuur van de moskee, die staat in Wielwijk, wil alleen reageren met een schriftelijke verklaring. Daarin staat dat er "diverse predikers in onze gemeenschap hun mening geven. Uitspraken zijn niet noodzakelijkerwijs een reflectie van de visie of standpunten van het bestuur."

"De bezoekers kunnen zelf hun mening vormen over wat ze volgen. Zolang het maar binnen de grenzen van de Nederlandse wet is", aldus het moskee-bestuur. Al Fath raakte - met dertig andere moskeeën in ons land - in opspraak door een TV-uitzending van Nieuwsuur.

Zo werd bekend, dat gast-imams in Dordt predikten dat vrouwen ondergeschikt moeten zijn aan hun man en strijders en terroristen van Islamitische Staat zouden moeten worden geëerd als strijders voor het ware geloof. "Verwerpelijke teksten" zegt Kolff.

De Dordtse burgemeester bracht zijn bezorgdheid woensdagmiddag over aan het moskee-bestuur: "Dat was een goed gesprek, waarin ik hen heb gevraagd kritisch te zijn op wie er komen preken en gevraagd of preken voortaan in het Nederlands gehouden kunnen worden."

Op dat laatste verzoek reageert de moskee in de persverklaring niet. Wel zegt het bestuur ontdaan en verontwaardigd te zijn over de uitzending van Nieuwsuur: "Er wordt een sfeer van geheimzinnigheid geschetst, terwijl wij altijd transparant zijn geweest".

Nieuwsuur suggereerde dat in ruil voor giften uit het Midden Oosten, voor de bouw van moskeeën, haat-imams moesten worden uitgenodigd. "Ons bestuur staat op geen enkele wijze buitenlandse inmenging in het beleid van onze organisatie toe", zegt voorzitter Mustafa Izogoul.

Al Fath kreeg een kleine 90 duizend euro vanuit Saoudi-Arabië; "maar over deze donatie zijn we altijd open geweest naar onze achterban, in de boekhouding en de overheid, die hiervan op de hoogte was."

Hoewel het bestuur in de verklaring hamert op de eigen transparantie en openheid weigert voorzitter Izogoul vragen te beantwoorden: "Ik kan wel 20 interviews geven, maar dat hoeft niet. Deze verklaring is voor iedereen duidelijk."

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Dordtse Kerken: 'Volg kerstdiensten vooral online'

Het Platform Dordtse Kerken en de stichting Missie Dordt roepen ook deze kerst weer op de kerstdiens...

Qbuzz wil 'boost geven aan deelmobiliteit in de Drechtsteden' met 230 knaloranje fietsen

Vervoersmaatschappij Qbuzz heeft samen met de provincie Zuid-Holland 230 deelfietsen naar de Drechts...

'Ook mensen op wielen moeten van Park Merwestein kunnen genieten'

Een rondje door Park Merwestein 'door de ogen van' mensen in een rolstoel of scootmobiel leverde vee...

Manci uit Dordrecht werd honderd door elke dag twee glazen wodka te drinken

Ze was de mooiste vrouw van de Hongaarse stad Győr, weigerde om te spioneren voor de geheime dienst...

Hebben Dordtenaren nog goede voornemens voor 2022?

Het nieuwe jaar is begonnen en dus is het weer tijd voor goede voornemens. Maar hebben de Dordtenare...