Dordrecht, Netherlands

Moskee negeert oproep burgemeester

De Dordtse burgemeester Wouter Kolff heeft het bestuur van de Al Fath Moskee vanmiddag gevraagd om er voor te zorgen dat hier géén verwerpelijke teksten meer worden gepredikt. Dat gebeurde de afgelopen jaren wél, door salafistische gast-imams.
Fokko van der Straaten | 25 april 2018 17:52 | Aangepast op 25 april 2018 17:52
Het bestuur van de moskee, die staat in Wielwijk, wil alleen reageren met een schriftelijke verklaring. Daarin staat dat er "diverse predikers in onze gemeenschap hun mening geven. Uitspraken zijn niet noodzakelijkerwijs een reflectie van de visie of standpunten van het bestuur."

"De bezoekers kunnen zelf hun mening vormen over wat ze volgen. Zolang het maar binnen de grenzen van de Nederlandse wet is", aldus het moskee-bestuur. Al Fath raakte - met dertig andere moskeeën in ons land - in opspraak door een TV-uitzending van Nieuwsuur.

Zo werd bekend, dat gast-imams in Dordt predikten dat vrouwen ondergeschikt moeten zijn aan hun man en strijders en terroristen van Islamitische Staat zouden moeten worden geëerd als strijders voor het ware geloof. "Verwerpelijke teksten" zegt Kolff.

De Dordtse burgemeester bracht zijn bezorgdheid woensdagmiddag over aan het moskee-bestuur: "Dat was een goed gesprek, waarin ik hen heb gevraagd kritisch te zijn op wie er komen preken en gevraagd of preken voortaan in het Nederlands gehouden kunnen worden."

Op dat laatste verzoek reageert de moskee in de persverklaring niet. Wel zegt het bestuur ontdaan en verontwaardigd te zijn over de uitzending van Nieuwsuur: "Er wordt een sfeer van geheimzinnigheid geschetst, terwijl wij altijd transparant zijn geweest".

Nieuwsuur suggereerde dat in ruil voor giften uit het Midden Oosten, voor de bouw van moskeeën, haat-imams moesten worden uitgenodigd. "Ons bestuur staat op geen enkele wijze buitenlandse inmenging in het beleid van onze organisatie toe", zegt voorzitter Mustafa Izogoul.

Al Fath kreeg een kleine 90 duizend euro vanuit Saoudi-Arabië; "maar over deze donatie zijn we altijd open geweest naar onze achterban, in de boekhouding en de overheid, die hiervan op de hoogte was."

Hoewel het bestuur in de verklaring hamert op de eigen transparantie en openheid weigert voorzitter Izogoul vragen te beantwoorden: "Ik kan wel 20 interviews geven, maar dat hoeft niet. Deze verklaring is voor iedereen duidelijk."

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Augustijnenhof organiseert fotowedstrijd rondom Vrije Statenvergadering

Het is in juli precies 450 jaar geleden dat in Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvon...

Een geslaagd paasweekend in Dordrecht

Er was dit paasweekend genoeg te doen in Dordrecht. Kinderen konden deze zonnige dagen naast eitjes...

Villa TrösT brengt met het project ‘Namen en Nummers’ ook dit jaar Holocaust-slachtoffers thuis

Het Amsterdamse herdenkingsproject van kunstenaar Ida van der Lee keert ook dit jaar weer terug naar...

Zin om met Koningsdag op pad te gaan? Hier kan je heen

Woensdag is het weer zover: Koningsdag. Oude meuk kan weer van zolder worden gehaald en uitgestald o...

De verborgen parel van de Biesbosch: 'Uniek voor heel Europa'

De lente is alweer even bezig; de bomen krijgen weer hun groene bladeren en de dieren beginnen met p...

Gezocht: sporters in de buitenlucht

De gemeente vindt het belangrijk dat alle Dordtenaren sporten en probeert sporten daarom ook zoveel ...