Dordrecht, Netherlands

Moskee negeert oproep burgemeester

De Dordtse burgemeester Wouter Kolff heeft het bestuur van de Al Fath Moskee vanmiddag gevraagd om er voor te zorgen dat hier géén verwerpelijke teksten meer worden gepredikt. Dat gebeurde de afgelopen jaren wél, door salafistische gast-imams.
Fokko van der Straaten | 25 april 2018 17:52 | Aangepast op 25 april 2018 17:52
Het bestuur van de moskee, die staat in Wielwijk, wil alleen reageren met een schriftelijke verklaring. Daarin staat dat er "diverse predikers in onze gemeenschap hun mening geven. Uitspraken zijn niet noodzakelijkerwijs een reflectie van de visie of standpunten van het bestuur."

"De bezoekers kunnen zelf hun mening vormen over wat ze volgen. Zolang het maar binnen de grenzen van de Nederlandse wet is", aldus het moskee-bestuur. Al Fath raakte - met dertig andere moskeeën in ons land - in opspraak door een TV-uitzending van Nieuwsuur.

Zo werd bekend, dat gast-imams in Dordt predikten dat vrouwen ondergeschikt moeten zijn aan hun man en strijders en terroristen van Islamitische Staat zouden moeten worden geëerd als strijders voor het ware geloof. "Verwerpelijke teksten" zegt Kolff.

De Dordtse burgemeester bracht zijn bezorgdheid woensdagmiddag over aan het moskee-bestuur: "Dat was een goed gesprek, waarin ik hen heb gevraagd kritisch te zijn op wie er komen preken en gevraagd of preken voortaan in het Nederlands gehouden kunnen worden."

Op dat laatste verzoek reageert de moskee in de persverklaring niet. Wel zegt het bestuur ontdaan en verontwaardigd te zijn over de uitzending van Nieuwsuur: "Er wordt een sfeer van geheimzinnigheid geschetst, terwijl wij altijd transparant zijn geweest".

Nieuwsuur suggereerde dat in ruil voor giften uit het Midden Oosten, voor de bouw van moskeeën, haat-imams moesten worden uitgenodigd. "Ons bestuur staat op geen enkele wijze buitenlandse inmenging in het beleid van onze organisatie toe", zegt voorzitter Mustafa Izogoul.

Al Fath kreeg een kleine 90 duizend euro vanuit Saoudi-Arabië; "maar over deze donatie zijn we altijd open geweest naar onze achterban, in de boekhouding en de overheid, die hiervan op de hoogte was."

Hoewel het bestuur in de verklaring hamert op de eigen transparantie en openheid weigert voorzitter Izogoul vragen te beantwoorden: "Ik kan wel 20 interviews geven, maar dat hoeft niet. Deze verklaring is voor iedereen duidelijk."

Meest gelezen

Vermiste jongeman gevonden in de rivier, hulp kwam te laat

Redactie Streek 56 | 1 jul 2025 11:52

Zo gaan Dordtse basisscholen om met de hittegolf

Jonathan Sekeris | Barbara Visscher | 30 jun 2025 13:40

Lees ook

Buurt direct in actie bij heftige explosie in Papendrecht

Na de heftige explosie en brand aan de Vincent van Goghlaan in Papendrecht, is de buurt gelijk in ac...

Deze chemische stof komt in onze stad veel meer voor dan landelijk

Vrijwel elke Nederlander heeft een hoeveelheid PFAS in het bloed die hoger is dan de gezonde grenswa...

Lopers Albert Schweitzer halen meer dan 100.000 euro op

Het Roparunteam van het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft veel meer opgehaald dan van tevoren gedac...

Gemeente pakt door: uitbreiding warmtenet van start gegaan

De volgende uitbreiding van het Zwijndrechtse warmtenet is een feit. Woensdagmiddag werd de aanleg v...

Sliedrecht gaat zelf betalen voor onderzoek naar gezamenlijk zwembad

Het dorpsbestuur van Sliedrecht heeft besloten zelf het volledige bedrag op te hoesten voor onderzoe...

Nur is alles kwijt na verwoestende brand: 'Ik woonde er net, alles was nieuw'

Buurtbewoners van de woning die afgelopen nacht volledig verwoest werd na de brand en explosie in Pa...