Dordrecht, Netherlands

Rust van de visarenden verstoord door kamikaze-eend en soortgenoot

De visarenden op het nest in de Biesbosch
Het inmiddels welbekende jonge nest met visarenden in de Biesbosch heeft een rumoerige week achter de rug. Niet alleen werd hun rust verstoord door een stelletje baldadige wilde eenden, een derde visarend kwam ook even buurten bij het nest. “Het was een kamikaze-actie van die eend”, vertelt boswachter Harm Blom.
Corrado Francke | 16 mei 2022 11:50 | Aangepast op 16 mei 2022 11:50
Een paar weken geleden breidde het welbekende stel hun gezin uit. Met een derde ei in het nest zitten beide vogels er knusjes bij, tenminste zo lijkt het op het eerste gezicht. Een paar dagen geleden deelde boswachter Blom beelden van de visarenden die werden belaagd door een kamikaze-eend. Beide roofvogels lijken hier niet heel erg van onder de indruk te zijn. “Ooievaren, eenden en andere vogels gaan soms op zoek naar een mooi nest. Deze eend wilde dat ook doen, maar kwam er iets te laat achter dat er een grote visarend in het nest zat”, licht Harm Blom toe.

Flirtpoging van derde visarend faalt faliekant
Even later komt ook een derde visarend om de hoek kijken. De veren schieten overeind en er wordt onmiddelijk alarmgeslagen. “Het vrouwtje en het mannetje laten zien dat ze een vast stelletje zijn en dat ze niet op hem zitten te wachten. Nadat hij een paar duikvluchten neemt om alles eens beter te bekijken, zie je hem ook weer vertrekken”, vertelt de boswachter. De derde visarend was op zoek naar een nestje en een vrouwtje die hij kon afpakken. Blijkbaar was hij zijn vrijgezellen bestaan spuugzat. “Dit gedrag zie je wel vaker bij dit soort vogels”, voegt Blom eraan toe.

Zo´n derde visarend kan veel schade aanrichten. “De mannetjes kunnen met elkaar gaan vechten op het nest en daarbij kunnen ze de eieren beschadigen”, legt Blom uit. Deze dag nam dus een spannende wending voor de vogels, maar gelukkig liep alles goed af. De eieren bleven heel en het stelletje ging rustig verder met het broeden.

Wanneer is de babyshower?
Inmiddels zijn er vier nesten waarop wordt gebroed in de Biesbosch en is er een vierde nest in de maak. Boswachter Harm hoopt ergens in deze twee weken jonkies te spotten in het nest. “Niet alle vogels hebben dit, maar visarenden zien er gelijk vertederend uit.”

Lees ook

Genieten van de visarend-soap in de Biesbosch: vanaf dit weekend kan het weer

Zet je schrap, want we kunnen weer gaan genieten van beelden van de visarend. De webcam bij het nest...

Lente in de lucht: zeearenden broeden al in de Biesbosch

Officieel moeten we wachten tot 21 maart, maar de zeearenden in de Biesbosch wachten niet op de lent...

Biesbosch een stukje schoner door opruimactie

Zo'n 180 vrijwilligers staken zaterdagochtend de handen uit de mouwen. Gewapend met grijpers en afva...

Beleef de Lente van start: Wordt het weer een soap bij de visarend?

Vogelliefhebbers kunnen sinds dit weekend hun hart ophalen: de vogelbescherming heeft een deel van d...

Betoverende sfeer: lichtspoor door de Biesbosch

Ook dit jaar organiseert het Biesboschcentrum een lichtjestocht door het natuurgebied. Op 28, 29 en ...

Dordt en de bever, ondanks schade een goede match? 'Hij hoort bij de Biesbosch'

Hoe ziet de toekomst van de bever in de Biesbosch eruit? Die vraag stond centraal bij een werkbezoek...