Dordrecht, Netherlands

Nieuw bloedonderzoek bij omwonenden Chemours

Het aantal omwonenden van Chemours dat gratis bloed mag laten testen, wordt verder uitgebreid. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) vandaag gezegd tijdens een debat in de Tweede Kamer over DuPont en Chemours, meldt RTV Rijnmond. Bewoners van Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht die na 1970 zijn geboren en in buurt van de fabrieken wonen of hebben gewoond, kunnen gratis hun bloed laten testen.
Peter Tromp | 21 september 2017 14:48 | Aangepast op 21 september 2017 14:48
Staatssecretaris Dijksma zegt dat de bewoners binnenkort worden geïnformeerd. Dat gebeurt door de gemeenten. Het onderzoek zou in oktober moeten worden uitgevoerd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu betaalt de kosten.

Zorgen

Veel omwonenden maken zich zorgen vanwege de uitstoot van de giftige stoffen PFOA en GenX. De Dordtse bedrijven hebben die stoffen jarenlang gebruikt in de teflonfabriek, terwijl ze kankerverwekkend kunnen zijn en onvruchtbaarheid kunnen veroorzaken.

Klein risico

Eerder deed het RIVM al een onderzoek onder 450 willekeurig gekozen omwonenden. Daaruit bleek dat de kans dat mensen nu nog ziek worden door PFOA klein is.

Met name (ex-)werknemers en direct omwonenden zijn lang blootgesteld aan veel PFOA en liepen dus gezondheidsrisico's. Hoe verder men van de fabriek woonde of werkte, hoe lager de concentraties in het bloed bleken te zijn, zo zei het RIVM.

Groenten en fruit

Momenteel loopt bij het RIVM nog een onderzoek naar GenX en PFOA. Onderzoekers van de Vrije Universiteit in Amsterdam raden omwonenden af groenten en fruit uit eigen tuin te eten.

De onderzoekers hadden monsters uit de omgeving van de fabriek onderzocht. Daarop werden hogere concentraties GenX gevonden.

Het RIVM doet meer onderzoek. Daaruit moet blijken of omwonenden van DuPont en Chemours veilig uit hun tuin kunnen eten. De resultaten worden begin 2018 verwacht.

Meest gelezen

Fietser omgekomen bij ongeluk op Oranjelaan

Marjolein Vos | 1 dec 2022 10:40

Lees ook

Creatief zijn en positief blijven: zo houden deze ondernemers hun zaak open in de lockdown

De coronacrisis is voor veel ondernemers om moedeloos van te worden. In de harde lockdown hebben vee...

Natascha (47) nam voor ze stierf in het ziekenhuis afscheid van haar paard: dit is het verhaal achter het ontroerende filmpje

De kwetsbare vrouw in het ziekenhuisbed en het stoere zwarte Friese paard die zijn neus tegen haar g...

Dit zijn de (iets soepelere) maatregelen en adviezen tijdens de kerstdagen

In de persconferentie van zaterdag 18 november werd een harde lockdown afgekondigd. Mensen mogen nie...

RTV Dordrecht blikt terug

2021 was een bijzonder jaar, dat vooral in het teken stond van corona, zo leek het. Maar er gebeurde...

Daders moeten betalen voor letselschade hulpverleners

Een kopstoot, klappen en schoppen; twee handhavers kregen hier tijdens hun dienst op maandag mee te ...

Landbouwwerktuigen krijgen een kenteken

Alle landbouwwerktuigen moeten per 1 juli 2022 in bezit zijn van een kentekenplaat. Oorspronkelijk l...