Dordrecht, Netherlands

Nieuwe Dordtse Biesbosch krijgt al vorm

Het is een megaproject en het kost miljoenen, maar de Nieuwe Dordtse Biesbosch begint zich al behoorlijk af te tekenen. Het is een ecologische zone, dwars door het buitengebied, die de Brabantse Biesbosch verbindt met de Sliedrechtse Biesbosch. Nieuwe natuur met recreatiemogelijkheden. Zo komen er paden voor fietsers en wandelaars. Nog voor de zomer is het klaar.
Peter Tromp | 11 januari 2018 21:19 | Aangepast op 11 januari 2018 21:19
De meest recent gestarte klus is die op de Oude Veerweg bij bosgebied De Elzen. Hier worden kabels en buizen onder het Noorderdiep doorgetrokken. “De oude liggen niet diep genoeg”, zegt Maarten de Bruin. Hij is directievoerder, zeg maar projectleider van de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Binnenkort wordt ook de brug vervangen. Hij ligt er nog maar zes jaar, maar het waterpeil gaat omhoog en nu is hij te laag.


Twee stuwen

Voorlopig kan je nog om de werkzaamheden heenrijden. “Eerst moeten we klaar zijn met de Van Elzelingenweg”, zegt De Bruin. Die weg tussen de Zeedijk en de Noorder Elsweg wordt flink opgehoogd. Het wordt hier natter. “De weg moet droge voeten hebben”, zegt De Bruin, “anders stort hij in.” Op verschillende plekken in de Zuid-Buitenpolder zijn grote kuilen gegraven waar water in komt te staan. Twee stuwen zorgen ervoor dat het water hier hoger staat dan in andere polders. Door het gebied slingert een verhoogd pad, zodat wandelaars geen natte voeten krijgen. “Door het water zit het hier straks vol met vogels”, zegt De Bruin.

Bezinkbassin

Binnendijks bij de Oosthaven is een groot bezinkbassin aangelegd. Onder de dijk liggen drie enorme buizen met afsluiters. Op de dijk komt nog een pompstation. “We pompen hier water uit de rivier de polder in. In het bassin kan het bezinken. Hiervandaan gaat het drie kanten op; naar de akkerbouwers, de nieuwe natuur en Sterrenburg”, zegt De Bruin, “De akkerbouwers willen een lager grondwaterpeil, anders verdrinken de aardappels.” Het wemelt hier al van de vogels.

Nieuwe watergangen

Overal in de Noorderdiepzone zijn sinds vorig jaar nieuwe sloten gegraven en dijkjes aangelegd. Het is hier een aaneenschakeling van polders die op verschillende momenten zijn ingepolderd. Een werkgelegenheidsproject uit vervlogen tijden.

Twee aannemers zijn bezig met de Nieuwe Dordtse Biesbosch. De ene voor het grondverzet, de andere maakt de kunstwerken. Behalve de twee stuwen liggen overal duikers om het water onder de dijken door te loodsen.


Vóór de zomer klaar

Maarten de Bruin is er van overtuigd dat de Nieuwe Dordtse Biesbosch nog voor de zomer klaar is: “Er zijn dan misschien nog geen bomen geplant, maar die komen dan volgend jaar.”

Lees ook

Dode spelmomenten doen FC Dordrecht de das om bij VVV-Venlo (3-1)

Er gaat dit seizoen een hoop goed bij FC Dordrecht, maar het verdedigen van vrije trappen en hoeksch...

Zaterdag in Studio De Witt: egelopvang, Maasterras en een 66-jarige Wereldkampioen Bodybuilden

Ook deze zaterdag 9 december passeren weer allerlei onderwerpen de revue in Studio De Witt. Van Amer...

Deze vrijdag op TV Dordrecht: Op pad met Ad over een regering met de PVV en Geert Wilders

Het is inmiddels alweer ruim twee weken geleden dat de Nederlandse kiezers massaal op Geert Wilders ...

Dit zijn de winnaars van de Dordtse Vrijwilligersprijzen 2023

Kunstmin was donderdagavond het decor voor de uitreiking van de Dordtse Vrijwilligersprijzen. De org...

Egelopvang Papendrecht zit voller dan ooit: 'Dit is echt zorgwekkend'

Het is drukker dan ooit bij de enige egelopvang in onze regio. De toestroom van verzwakte egels is m...

Hele dag geen sprinters tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe door wisselstoring

Er rijden vrijdag de hele dag geen sprinters tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe. Dat komt door een wis...