Dordrecht, Netherlands

10 jaar na promotie FC Dordrecht: hoofdrolspelers blikken terug op 'kippenvelmoment'

Een jonge Giovanni Korte (links) en zijn trainer Harry van den Ham (rechts) in het successeizoen Rijnmond / Corrado Francke
Voor iedereen die FC Dordrecht een warm hart toedraagt, is 18 mei 2014 een historische dag. Deze zaterdag promoveerde de club exact tien jaar geleden naar de eredivisie, na een 3-1 overwinning op Sparta Rotterdam. Voor toenmalig trainer Harry van den Ham en buitenspeler Giovanni Korte, die de bevrijdende treffer maakte, een dag om nooit meer te vergeten. "We waren zo goed, niemand kon ons meer stoppen."
Corrado Francke | 17 mei 2024 11:18 | Aangepast op 17 mei 2024 11:18
Bij het zien van de beelden na het laatste fluitsignaal verschijnt er een grote grijns op het gezicht van Van den Ham. "Een kippenvelmoment, als je dit weer terugziet. Je kunt ook zien dat het echt een groep was. Dat was echt het hele jaar."

Dat het seizoen zo zou eindigen, had niemand durven dromen. De club was al jarenlang middenmoter in de eerste divisie en iedere zomer moest er een enorme puzzel worden gelegd. Zo ook in 2013, door Van den Ham en technisch directeur Marco Boogers. "Wij begonnen met twaalf man en hebben wat jeugdspelers erbij gehaald om in ieder geval voltallig te kunnen trainen."

Bankzitter bij Vitesse
Een van de spelers die hij graag wilde hebben, liep rond bij Vitesse. Een middenvelder die op de bank zat. "Ik ging een wedstrijd kijken, ik zag hem en dacht: 'jeetje, die moet ik hebben'. Uiteindelijk hebben we het voor elkaar gekregen om hem te halen", grijnst Van den Ham.

Kenners weten al over wie hij het heeft. Inderdaad: Robin Gosens. In Italië maakte hij furore bij Atalanta Bergamo en Inter Milan voor hij naar Union Berlin vertrok, in het land waar hij inmiddels twintig-voudig international is.
Een heuse veldbestorming na het laatste fluitsignaal Supportersvereniging FC Dordrecht
Voorbeelden van andere 'Schapekoppen' van tien jaar terug: Marvin Peersman, Warner Hahn, Jeffry Fortes, Paul Gladon, Ilias Haddad, Josimar Lima, William Troost-Ekong en ga zo nog maar even door.

Willem II nét te sterk
FC Dordrecht pakte dat seizoen al op de tweede speelronde de koppositie in de Jupiler League. Concurrenten werden één voor één opzij gezet, maar toch promoveerde de ploeg niet direct. Willem II bleek nét iets te sterk en won, met nog vijf wedstrijden te gaan, met 3-1.

Daarom stond voor FC Dordrecht de nacompetitie op het menu. "Die spanning eromheen in de play-offs was zo bizar. Er zat druk op, dat is niet te bevatten", weet ook buitenspeler Giovanni Korte, in het reguliere seizoen goed voor 16 goals, nog goed. "Het was magisch wat er aan de Krommedijk gebeurde."

'Wereldvent' Boogers
De tien jaar geleden 21-jarige Korte heeft veel lovende woorden in petto, vooral in de richting van toenmalig 'td' Boogers. "Die heeft een heel groot aandeel gehad in het succesjaar", aldus de Hagenees, die tegenwoordig onder contract staat bij TOP Oss. "Hij kon redelijk hard zijn, maar als hij je eenmaal mag en je kunt er een beetje tegen, is het een wereldvent."
De spelers en staf vlak voor de huldiging, met Boogers uiterst rechts Supportersvereniging FC Dordrecht
Deel één van de 'jacht naar promotie' verliep voortreffelijk. In de tweede ronde werd twee keer afgerekend met VVV: 1-3 uit, 2-1 thuis. "Ik weet nog goed dat René Trost daar trainer was", herinnert Van den Ham zich. "Die gaf al van tevoren aan: 'misschien moeten we het op papier afdoen, die wedstrijd tegen Dordrecht', want wij waren veel beter. Dat heeft nog wel wat problemen opgeleverd, want de sponsoren hoorden dat ook. Maar het geeft wel aan hoe de krachtsverhouding was."

Beslissing in eigen stadion
De derde en beslissende ronde, op 15 en 18 mei 2014, was een confrontatie met Sparta Rotterdam. Op Het Kasteel werd het 2-2, waardoor de nacompetitie een ongekende apotheose kende, met De Krommedijk als strijdtoneel.

"Ik vond dat wij in Rotterdam moesten winnen, maar door twee verdedigende ketsers werd het 2-2", aldus Van den Ham. "Maar ik was ervan overtuigd dat wij zouden winnen, dat was ook helemaal terecht geweest."

Ojo en Gladon
De bepalende wedstrijd op 18 mei 2014 begon geweldig voor de Dordtenaren. Door goals van Funso Ojo en topschutter Paul Gladon, nota bene huurling van Sparta, ging FC Dordrecht rusten met een 2-0 voorsprong. Maar Sparta deed wat terug: Mimoun Mahi scoorde tien minuten in de tweede helft de aansluitingstreffer, die de 'Kasteelclub' hoop gaf op meer.
Volle bak op het Statenplein tijdens de huldiging twee dagen later Supportersvereniging FC Dordrecht
Korte, gehuurd van ADO, zette die zomer juist zijn handtekening onder een langer contract in Den Haag om vervolgens nóg een jaar aan FC Dordrecht verhuurd te worden. Het daaropvolgende eredivisiejaar was voor de Hagenees echter minder succesvol. "Ik scoorde al heel snel een paar goals, ook in de eerste wedstrijd bij Heerenveen (1-2 zege, red.), maar uit bij Excelsior in september brak ik mijn kuitbeen. Dat is een kantelpunt geweest in mijn carrière, denk ik, want ik zat er toen heel lekker in."

'Niemand had het verwacht'
Hoe dan ook: de buitenspeler koestert vooral prachtige herinneringen aan de Krommedijk. "Ik heb meerdere mooie momenten meegemaakt in mijn carrière, maar mijn bevrijdende treffer blijft toch wel in mijn top-3, naast promotie met NAC en Cambuur. Maar als ik mocht kiezen, staat Dordrecht denk ik wel op één, want niemand had het verwacht."

Tien jaar later zijn er enkele gelijkenissen te bespeuren: naast aantrekkelijk, aanvallend voetbal is de ploeg momenteel ook in de race voor promotie. "Ik zei net tegen Hans de Zeeuw (algemeen directeur, red.) dat je best kans hebt dat je promoveert. Ik vind dat Dordrecht een hele goede, uitgebalanceerde selectie heeft en de coach heeft het goed neerzet", besluit Van den Ham. Zijn voorspelling? "Ik denk dat de finale Dordrecht - Excelsior wordt."
Feest na afloop van de beslissende wedstrijd Supportersvereniging FC Dordrecht
Richting het eindsignaal nam de spanning steeds verder toe. Zeker toen Sparta in blessuretijd een corner kreeg. Van den Ham: "Ik zei tegen assistent Gérard de Nooijer: het zal toch niet waar zijn dat 'ie dan alsnog valt?"

Enkele seconden later kwam aan alle onzekerheid een einde. De hoekschop werd weggekopt en de bal belandde bij de jonge Giovanni Korte. De jonge buitenspeler passeerde de middellijn, schoot van ver en zag het speeltuig hemeltergend langzaam binnenrollen: 3-1. Toen was het écht zeker: FC Dordrecht gaat naar de eredivisie.

'Ongekende' speelwijze
"Het was super om het zo af te maken, een explosie van vreugde toen die 3-1 erin ging", lacht Van den Ham. "Maar nogmaals: het was helemaal terecht dat wij promoveerden. Vanaf dag één hebben we een speelwijze gehad die ongekend was, met overal drukzetten op de helft van de tegenstander. Er is niet één ploeg die ooit zo gespeeld heeft."

"Of ik nog vaak terugdenk aan die dag? Het leven gaat gewoon door hè. Het zijn momenten die je hebt meegemaakt met je staf, spelers en supporters, maar vervolgens ga je gewoon verder. Al zijn het wel mooie momenten", aldus Van den Ham, die in de zomer daarna naar FC Utrecht trok om assistent-trainer te worden.

Bekijk hieronder de videoreportage.

Meest gelezen

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Eerste wedstrijd Oranje druk bekeken bij café Sebes

Joram Niese | Redactie Streek 56 | 17 jun 2024 14:32

Lees ook

Samba aan de Krommedijk? FC Dordrecht haalt Braziliaanse middenvelder

Igor Daniel da Silva is de nieuwste aanwinst van FC Dordrecht. De 20-jarige Braziliaan komt over van...

Waarom FC Dordrecht voor Melvin Boel kiest als nieuwe hoofdtrainer

Er waren meerdere kandidaten, maar de keuze voor Melvin Boel als nieuwe trainer van FC Dordrecht was...

Melvin Boel volgt Michele Santoni op als trainer FC Dordrecht

FC Dordrecht heeft in Melvin Boel de nieuwe hoofdtrainer gevonden. De 37-jarige oefenmeester komt ov...

Santoni verlaat FC Dordrecht voor trainersklus in thuisland

Na drie seizoenen komt er een eind aan de samenwerking tussen Michele Santoni en FC Dordrecht, zo me...

FC Dordrecht versterkt zich met Feyenoord-jeugdproduct Sem Valk

FC Dordrecht heeft met Sem Valk de tweede aanwinst in aanloop naar komend seizoen gepresenteerd. De ...

FC Dordrecht haalt met Dean Zandbergen een nieuwe spits in huis

FC Dordrecht heeft dinsdag de eerste nieuweling in aanloop naar volgend seizoen gepresenteerd. Het g...