Dordrecht, Netherlands

300 Dordtenaren herdenken Navalny met lichtjestocht: ‘Heel indrukwekkend’

Een stille stoet van Dordtenaren trok woensdagavond door de binnenstad. Ze liepen van het Hof naar het Stadhuis met in hun handen fakkels, kaarsen en zaklampen.
Marjolein Vos | 28 maart 2024 16:20 | Aangepast op 28 maart 2024 16:20
De tocht was een initiatief van Ton Delamarre en Sybe de Lint. Zij wilden de dood van de Russische oppositieleider Navalny niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom organiseerden zijn deze lichtjestocht, precies 40 dagen na zijn overlijden.


De deelnemers hebben allemaal zo hun eigen reden om mee te lopen, maar het gevoel van onmacht leeft bij velen. “We streven naar vrede en vrije meningsuiting”, vertelt een vrouw, met in haar hand een zaklamp. “Iemand die een groot deel van het volk vertegenwoordigt en op deze manier behandeld wordt, dat is verschrikkelijk”, zegt ze, verwijzend naar de manier waarop Navalny om het leven kwam.

Een andere deelneemster noemt het indrukkend om mee te lopen. “Het is ook mooi dat de mensen aan de kant, die misschien niet weten wat het is, toch heel even stil blijven staan of even knikken. Heel bijzonder.”
De tocht eindigde bij het Stadhuis waar slechts een deel van de deelnemers naar binnen kan. Het is zo druk, dat een tientallen van hen de toespraken buiten op een scherm moeten volgen. Waaronder die van burgemeester Kolff. Hij droeg een gedicht voor van de Britse dichter William Ernest Henley (1849-1903), getiteld Invictus. Het gaat over innerlijke kracht, juist in moeilijke situaties. Het was het lievelingsgedicht van Nelson Mandela.

Kolff ziet duidelijk overeenkomsten tussen de positie van Mandela en Navalny: beide strijders voor vrijheid en democratie, beide opgesloten. Alleen de afloop van hun verhalen is anders. “Strijders voor de vrijheid worden monddood gemaakt. Of erger”, meent Kolff. “Maar hun nalatenschap wordt vaak verder gebracht door de mensen die dichtbij of om hen heen stonden. Of geloofden in datgene waar zij in geloofden. Zij die hun stem durfden te verheffen, om aan de kaak te stellen dat er dingen gebeuren die echt niet door de beugel kunnen. En aan al die heldhaftige mensen denk ik vandaag.”
De burgemeester greep terug op de rol die Dordrecht als stad heeft gespeeld in de geschiedenis van de vrijheid, met als hoogtepunt de Eerste Vrije Statenvergadering in 1572. Maar legde ook de verbinding met vandaag de dag. “Vrede is niet vanzelfsprekend. In een tijd van verharding, van polarisatie waar de hardste schreeuwer vaak wint, is het van groot belang om te beseffen zuinig te zijn op wat we hebben. Wij hebben een vrijheid te koesteren.”

De bijeenkomst werd in het Stadhuis, en op het plein ervoor, afgesloten door het gezamenlijk zingen van het eerste couplet van het Europees Volkslied ‘Alle Menschen werden Brüder’.

Bekijk hieronder onze reportage over de lichtjestocht.

Lees ook

Ton vecht voor vrede en herdenkt met lichtjestocht Navalny

Hij hoopt op veel volk, Ton Delemarre (91) uit Dordrecht. Woensdagavond herdenkt hij de onlangs over...

Hof van NL wil mentale gezondheid bespreekbaar met podcast en talkshow

Door de jaren is het taboe minder groot geworden, maar nog altijd is het een onderwerp waar niet hee...

Dordtse eurekamomenten staan centraal bij nieuwe tentoonstelling in het Hof

Oktober is de maand van de geschiedenis en om dat te vieren gaat op zaterdag 7 oktober een nieuwe te...

Dordtse uitvindingen centraal tijdens de Maand van de Geschiedenis

Een pubquiz, een stadswandeling of een bijzondere filmvoorstelling. Zomaar een greep uit de activite...

Holocaustherdenking in het openbaar op het Dordtse stadhuis

Het was maandag 28.351 dagen geleden dat de Tweede Wereldoorlog officieel ten einde kwam, en daarmee...

Van gevangenis tot raadzaal: rondleiding door stadhuis moet Dordtenaren enthousiast maken voor lokale politiek

De gemeenteraad en burgemeester Kolff nodigden onlangs inwoners van Dordrecht uit voor een rondleidi...