Dordrecht, Netherlands

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Kees van der Hel (l) en Joop Keesmaat (r) voor de poort van Chemours Corrado Francke
Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours keken reikhalzend uit naar een debat in de Tweede Kamer over het bedrijf, maar kwamen van een koude kermis thuis. "Je mag hier niet meer zwemmen, geen vis meer eten en niet uit groentetuinen eten. Dan is er toch echt wat aan de hand?", klinken de twee verontwaardigd.
Corrado Francke | 11 april 2024 07:00 | Aangepast op 11 april 2024 07:00
In Den Haag werd vorige week gesproken over een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De raad concludeerde vorig jaar dat burgers beter beschermd moeten worden tegen de schadelijke uitstoot van bedrijven.

Economische belangen
De actievoerders zijn vooral verbolgen over de houding van de PVV, VVD, NSC en BBB in het debat. "Die partijen hoor je duidelijk zeggen dat we er voorzichtig mee moeten zijn vanwege de economie", foetert Keesmaat. "Want ja, anders kunnen ze weggaan", zegt hij cynisch. "So what? Wij willen die troep weg, onze gezondheid gaat voor."

Wat wel duidelijk werd, is dat er een expertgroep komt die het kabinet gaat adviseren over Chemours. Slechts twee partijen stemden tegen het plan van JA21-voorman Joost Eerdmans. Ook komt er, op initiatief van Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek, een aanspreekpunt voor gemeenten en inwoners. Een voorstel van de SP en Partij voor de Dieren om vooruit te lopen op een Europees PFAS-verbod met een nationaal verbod, redde het niet.

'We doen ook een heleboel dingen goed'
Volgens staatssecretaris Vivianne Heijnen is een nationaal verbod 'juridisch beperkt mogelijk en slecht handhaafbaar'. Heijnen zet in op een Europees verbod, dat inmiddels een jaar vertraagd is naar 2028. De staatssecretaris kreeg veel kritiek te verwerken, maar vindt ook dat er 'positieve stappen' worden gezet. "Laten we elkaar vooral niet de put in praten, want we doen ook een heleboel dingen goed."
Het 200ste wekelijkse 'emmertjesprotest' bij Chemours Corrado Francke
De kritiek richtte zich bijvoorbeeld op een actieagenda, waarin het 'hoe nu verder' van het dossier is uitgelegd. "Het is een 'doorschuifagenda' geworden, met dezelfde voornemens tot onderzoeken en verkenningen die we al jaren kennen. Compleet respectloos naar de omwonenden", concludeert Ines Kostić (Partij voor de Dieren). D66'er Mpanzu Bamenga sprak van een 'uitstelagenda' en ook Geert Gabriëls (GroenLinks/PvdA) was kritisch. "Alleen maar onderzoeken en verkenningen, het is om gek van te worden."

Werkgelegenheid
Er waren ook andere geluiden te horen. "Bedrijven zijn onderdeel van onze samenleving, of we dat leuk vinden of niet", merkte PVV'er Willem Boutkan op. Daar kon ook Hester Veltman (VVD) zich in vinden. "We hebben industrie nodig voor werkgelegenheid, maar ook voor de spullen die we elke dag gebruiken, het huis waarin we wonen en de auto waarin we rijden."

De actievoerders zagen het met lede ogen aan. Hun geduld is aardig op. "Er zijn stappen gezet, maar dat is nog steeds niet genoeg. Dat zeg niet alleen ik, maar ook mensen die ervoor doorgeleerd hebben", zegt Keesmaat.

Emmertjesprotest
Voor de actiegroep reden om ook komende zaterdag weer bij de poort van het bedrijf te protesteren tegen de uitstoot van PFAS. Dat doen zij door emmertjes 'vervuilde' grond te storten bij de ingang. Van der Hel: "We hopen mensen nog steeds aan ons te kunnen binden met dezelfde gedachte: nul uit de pijp."

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Fabriek van Chemours stoot tóch PFAS uit tijdens stroomstoring

De fabriek van Chemours heeft tóch PFAS uitgestoten tijdens de stroomstoring van afgelopen maandag. ...

Eieren van hobbykippen in regio vol PFAS: advies om ze niet te eten blijft staan

Eieren van hobbykippen in onze regio bevatten tussen de zes en duizend keer meer PFAS dan een gemidd...

Dordtse VVD wil proef met hennep bij sanering PFAS

PFAS is ook in Dordrecht en omgeving met behulp van industriële hennep uit de bodem te halen. Dat bl...

Zwemadvies Plas Merwelanden blijft negatief

Het wordt weer wat warmer, maar zwemmen in de Merwelanden zit er niet in. Zwemmen in de plas kan erv...

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Lekkage bij Chemours, situatie 'onder controle'

Chemiebedrijf Chemours heeft woensdagmiddag te maken gehad met een lekkage in de monomerenfabriek. ...