Advocaat Bénédicte Ficq (65) werd tijdens haar carrière door vakgenoten jarenlang achter elkaar bekroond tot strafpleiter van het jaar. "De vrouw die net zo hard kan beuken als Badr Hari", schreef De Volkskrant in dikke letters toen ze de kickbokser verdedigde.
Ook stond ze crimineel Dino Soerel bij, de vermeende ex-zakenpartner van Willem Holleeder. De laatste jaren bestrijdt ze vooral multinationals, zoals nu dus Chemours, op de Baanhoekweg in Dordrecht. Volgens Ficq verzweeg Chemours het gevaar van het uitstoten van de chemische stof PFOA en vroeg het bedrijf onder valse voorwendselen jarenlang een vergunning aan. PFOA was tot 2012 de stof waarmee Chemours onder meer teflonpannen maakte.
Het stof is neergedaald. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu of ze een strafzaak tegen Chemours start. De bal ligt bij het OM, zou je zeggen. Bent u er toch nog mee bezig?
Bénédicte Ficq: "Ik ben er altijd mee bezig. Er komen nog steeds mails met tips binnen. Mensen hebben dingen gehoord of gezien. Ook zijn er deskundigen die zich melden. Dat stuur ik allemaal door naar het OM. Ik heb een contactpersoon en daar gaat mijn informatie naartoe. Zij sturen het dan weer door naar de twee officieren van justitie die op de zaak zijn gezet. Die beoordelen uiteindelijk of de informatie nader onderzoek behoeft. Dit is niet een proces dat ophoudt als de aangifte is ingediend."
Wat voor soort informatie krijgt u binnen?
"Kijk, mensen weten iets of horen iets. Vaak wonen ze in de buurt van Chemours en zijn ze gefrustreerd. Ze willen gehoord worden. Soms willen die mensen zich aansluiten bij de zaak. Dat kan nog steeds en dat gebeurt ook. Die zeggen dan: 'Ik heb ook altijd eieren gekocht van de kippenboer uit de buurt.' Het zijn vaak dingen die hen verontrusten."
Twee officieren van justitie op deze zaak, dat zie je niet heel vaak. Wat zegt dat u over de haalbaarheid van een strafzaak?
"Het is een heel groot onderzoek en een heel grote zaak. Ik begrijp goed dat je dat niet in je eentje kunt doen en dat je samen moet kunnen brainstormen. En vergeet niet: er staat natuurlijk een batterij advocaten van Chemours te trappelen om van alles te doen als het Openbaar Ministerie steken laat vallen. Als er bijvoorbeeld iets niet goed is uitgezocht. De aangifte gaat over het crimineel vervuilen in combinatie met gezondheidsgevaren. Dat is een ernstig misdrijf. Daar staat twaalf tot vijftien jaar celstraf op."
De uitvinding van PFAS, bijna een eeuw geleden, was een zegen voor veel huisvrouwen