Dordrecht, Netherlands

Aftellen naar Tour de France Femmes is begonnen: 'Laat de stad geel kleuren'

De Tour de France Femmes komt steeds dichterbij. Op 13 augustus begint de tweede etappe van het wielerspektakel in Dordrecht en dus is er steeds meer 'Tour-geel' in de stad te zien. "We willen meer mensen aan het bewegen krijgen en daar draagt dit allemaal aan bij."
Corrado Francke | 19 april 2024 08:00 | Aangepast op 18 april 2024 21:16
In het Stadhuis in Rotterdam begon donderdag het aftellen richting de Tour voor vrouwen. Onder meer koersdirectrice Marion Rousse, burgemeester Ahmed Aboutaleb en titelverdedigster Demi Vollering waren erbij.

Lucinda Brand
Net als de wethouders van de start- en finishsteden, die vertelden wat er in de aanloop naar het evenement allemaal gebeurt. Profrenster Lucinda Brand is ambassadeur voor Dordrecht en gaat verschillende scholen langs om kinderen te enthousiasmeren voor het fietsen.

Ook worden er vier Dikke Banden Races georganiseerd, wedstrijden voor kinderen van 2 tot en met 12 jaar oud. Telkens op verschillende locaties: op 15 mei op het Leerpark, op 12 juni in het Weizigtpark, op 13 juli op het wielerparcours van De Mol en op 11 augustus in de binnenstad.
Zo ziet de route door Dordrecht eruit Tour de France Femmes
Vlak daarna zijn de rappe vrouwen dus aan de beurt. De etappe begint vanaf het Energieplein met een rondje door de binnenstad. De 'toeristische route', die ze op wandeltempo afleggen, loopt door onder meer de Noordendijk, Wijnstraat, Nieuwe Haven, Visstraat, Bagijnhof, Vest en Oranjelaan. Op de Prins Hendrikbrug gaat de race écht van start, waarna de rensters 67 kilometer voor de kiezen krijgen door onder meer de Alblasserwaard. De finish ligt in Rotterdam, waar diezelfde middag nog een tijdrit wordt verreden.

Chaos van start tot finish
Wie is de grote kanshebber voor de rit die in Dordt start? Schrijf in ieder geval Lorena Wiebes maar op. De renster won vorig jaar twee ritten in de Tour en heeft ook de 'Dordtse etappe' al met rood omcirkeld. "Het zal van start tot finish chaos zijn, dat heb je vaak met zo'n korte etappe", vertelt ze.

Maar het begint dus allemaal met een rondje langs de Dordtse trekpleisters. Maar of de rensters daar ook van genieten? "Je bent dan puur gefocust om niet ten val te komen en dan ga je niet om je heen kijken hoe mooi Dordrecht is", benadrukt voormalig profrenster Leontien van Moorsel.

Meer Dordtenaren op de fiets
De etappestart heeft de gemeente 250 duizend euro gekost. "Een hele hoop geld, vandaar dat we zo veel mogelijk terug willen geven aan de stad", legt sportwethouder Marc Merx uit. "We willen meer mensen aan het bewegen krijgen en daar draagt dit allemaal aan bij."

Lees meer over:

FC Dordrecht|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

FC Dordrecht knokt zich bij Cambuur naar spectaculaire puntendeling

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een verdiend punt overgehouden aan de reis naar SC Cambuur. De ploeg...

FC Dordrecht tien duels ongeslagen na zege op TOP Oss

FC Dordrecht heeft vrijdagavond de ongeslagen reeks verlengd naar tien wedstrijden. Thuis tegen TOP ...

Waar eindigt het KKD-sprookje van FC Dordrecht? 'Dit smaakt naar veel meer'

FC Dordrecht blijft comfortabel op de roze wolk zitten en mag dromen van promotie naar de eredivisie...

FC Dordrecht declasseert NAC en verzekert zich van dikverdiende play-offplek

FC Dordrecht heeft zich voor het eerst sinds het seizoen 2017/2018 verzekerd van deelname aan de pla...

Minder FC Dordrecht-fans naar NAC na bekladding supporterscafé

Supporters van FC Dordrecht mogen vanavond niet meer met de auto naar het uitduel bij NAC Breda. Die...

FC Dordrecht dendert door richting de play-offs: 'Moeten het niveau heel hoog houden'

Met een 2-1 zege op De Graafschap bewees FC Dordrecht ook vrijdagavond bij de beste ploegen in de Ke...