Accountantskantoor BDO onderzocht 60 algemene ziekenhuizen in Nederland. 35 hiervan scoren over 2023 een voldoende, zo schrijft de NOS. In 2022 waren dat er nog 55. BDO benadrukt dat de kwaliteit van zorg niet ondermaats is, het gaat om het financiële plaatje.
Het gemiddelde rapportcijfer voor algemene ziekenhuizen valt met een 5,5 veel lager uit. In 2022 was het met een 7,1 nog een ruime voldoende. Daling van resultaten, verouderd vastgoed en stijgende kosten zorgen voor lagere rapportcijfers en daarmee een toename van ziekenhuizen met financiële problemen.
Voldoende
Over het algemeen maken de ziekenhuizen in onze regio het financieel goed. Zes ziekenhuizen staan in de top 30, met het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht op nummer 1. Tot de 35 krijgen de ziekenhuizen nog een voldoende (een 6), vanaf de 36 geeft DBO een rapportcijfer van een 5 of lager.
Na het Dordtse ziekenhuis, volgen het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam (nummer 16, rapportcijfer 7), het Hart van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland (nummer 23, rapportcijfer 7), het Sint Franciscus Vlietland Ziekenhuis in Rotterdam en Schiedam (nummer 24, rapportcijfer 6), het Spijkenisse Medisch Centrum in Spijkenisse (nummer 30, rapportcijfer 6) en het Beatrixziekenhuis in Gorinchem (nummer 34 rapportcijfer 6).
Erasmus MC
Het Erasmus MC in Rotterdam scoort ten opzichte van de andere universitaire medische centra in Nederland ook goed. Het Rotterdamse ziekenhuis staat op nummer 2 en krijgt een 8 van BDO.
Niet bij alle ziekenhuizen in de regio gaat het goed. Waar het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam over het jaar 2022 nog een 7 kreeg en daarmee op nummer 39 terechtkwam, heeft het ziekenhuis nu een 3 gekregen en staat het vrijwel onderaan op nummer 51. Ook met het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel gaat het niet al te best. Het ziekenhuis krijgt een 2 en staat op nummer 53.
Dalende trend
Hoewel het positief is dat de meerderheid van de ziekenhuizen in onze regio een voldoende scoren, gaat het ook hier slechter met de financiën, ten opzichte van vorig jaar. Als deze trend niet wordt gekeerd, komt de uitvoering van het Integraal Zorgakkoord in gevaar, waarschuwt BDO.
Dit akkoord is de blauwdruk voor hoe de Nederlandse zorg toegankelijk en betaalbaar moet blijven. Cruciaal voor dit akkoord is dat de zorg rondom het toenemende aantal kwetsbare ouderen wordt gereorganiseerd. Die worden als het kan vooral geholpen door huisartsen, zorgverleners in de ouderenzorg en mantelzorgers. Alleen als er een medische noodzaak is, gaan zij nog naar het ziekenhuis.
Dit concept staat bekend als 'passende zorg'. Het zou prettiger moeten zijn voor ouderen en ook betaalbaarder voor de maatschappij. Daarnaast is afgesproken dat via preventiebeleid de algehele volksgezondheid moet worden verbeterd waardoor de zorgvraag minder snel stijgt en daarmee de zorgkosten beheersbaar blijven.
Obstakel
Dit blijkt echter in de realiteit een moeilijk uitvoerbaar plan. Een groot obstakel is het financieringsstelsel van de zorg. Ziekenhuizen krijgen per medische verrichting betaald en omdat het akkoord moet leiden tot minder patiënten, lopen de ziekenhuizen financiële risico's.
BDO onderstreept dit probleem ook in het rapport. "Naarmate een ziekenhuis beter wordt in het leveren van passende zorg, worden de financiële resultaten steeds verder uitgehold." De accountant roept het kabinet, de Nederlandse Zorgautoriteit en de zorgverzekeraars op om de bekostiging van de zorg in ziekenhuizen te veranderen, zodat passende zorg juist financieel gaat lonen.
Dit artikel verscheen eerder al bij mediapartner Rijnmond.