Dordrecht, Netherlands

ASz: meer operaties op locatie Zwijndrecht; patiënten kunnen toch blijven slapen

Foto: Albert Schweitzer ziekenhuis locatie Zwijndrecht. ©Albert Schweitzer ziekenhuis
Het overnachten op de ziekenhuislocatie Zwijndrecht verdwijnt niet helemaal, zoals eerder de bedoeling was. Patiënten kunnen na een operatie ook in de toekomst één of enkele doordeweekse nachten worden opgenomen op de 'shortstay', laat het Albert Schweitzer ziekenhuis weten.
Marjolein Vos | 1 augustus 2022 13:33 | Aangepast op 1 augustus 2022 13:33
“Door een overnachtingsmogelijkheid te behouden, kunnen we van Zwijndrecht bij uitstek de locatie maken waar de meeste planbare, niet-complexe ingrepen plaatsvinden”, zegt Annemiek Rutters, lid van de Raad van Bestuur. “Dit wordt hét kenmerk en het sterke punt van de locatie Zwijndrecht. Patiënten worden in een gastvrije sfeer snel en goed geholpen.”

De verpleegafdelingen van onder meer Cardiologie en Interne Geneeskunde gingen in het begin van de coronapandemie versneld dicht in Zwijndrecht en keren niet terug. Aanvankelijk wilde het ziekenhuis toen gaan toewerken naar een volledig dagcentrum, zonder opnames voor de nacht. “Zo ver zetten we het niet door”, zegt Rutters. “We kiezen voor het profiel van een electief centrum, waar de nadruk ligt op planbare, niet-complexe ingrepen in dagbehandeling of met een korte opname. Voor sommige operaties is een korte opname nodig. De shortstay-afdeling, die er ook nu is, blijft daarom.”

Na de zomer
Het in fasen opbouwen van een electief centrum begint na de zomer van 2022. Eerst is het specialisme Orthopedie aan de beurt. Rutters: “We gaan uiteindelijk grotere aantallen patiënten opereren in Zwijndrecht dan nu, denk bijvoorbeeld ook aan handpolschirurgie, maagverkleiningen, liesbreuken en staaroperaties. Dit is op de schaal van Zwijndrecht uitstekend te organiseren, met de service en snelheid die zelfstandige behandelcentra ook bieden. Gratis parkeren, goed geholpen, snel weer naar huis en dat alles in de complete en veilige setting van een ziekenhuis. Door deze focus wordt Zwijndrecht hét centrum voor planbare ingrepen in de regio. We werken toe naar korte toegangstijden. We bundelen de vertrouwde expertise in vaste zorgteams, met persoonlijke aandacht en kleinschaligheid.” Op de locatie blijft ook het brede scala van poliklinieken en onderzoeksafdelingen aanwezig.

Meerwaarde bewezen
Het ziekenhuis in Zwijndrecht heeft zes hypermoderne operatiekamers die gedurende een groot deel van de coronatijd in gebruik zijn gebleven. “De meerwaarde van een locatie waar de nadruk ligt op planbare zorg is al bewezen”, vertelt Rutters. “Toen veel zorg in het land stilviel, konden honderden operaties in dagbehandeling in Zwijndrecht gewoon doorgaan. Dat sterke punt gaan we nu verder uitwerken, met shortstay. Planbare zorg neemt in de strategische koers van het Albert Schweitzer ziekenhuis een belangrijke plek in, naast de acute en de chronische zorg.” Op de locatie Dordwijk ligt de nadruk op de acute en hoogcomplexe zorg. Sliedrecht blijft een volwaardige poliklinische locatie. “Door de sterke punten van elke locatie optimaal te benutten, kunnen we meer mensen helpen en zijn we er voor iedereen.”

Meest gelezen

Spartelbadje de Paddenstoel staat (weer) droog

Marie Frenay | 16 aug 2022 14:31

Motorrijder vliegt tien meter door de lucht bij ongeluk

Stephanie Roggekamp | 11 aug 2022 17:00

Lees ook

Albert Schweitzer ziekenhuis terug naar normaal: 'Korte heftige piek kwam niet'

Het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht start volgende week met het inhalen van de operaties d...

Het is weer zover! Roparunners van het Albert Schweitzer ziekenhuis vertrekken naar startlocatie

Vrijdag stapte het team van het Albert Schweitzer ziekenhuis in de bus. Dit weekend zullen zij aan d...

Nog één keer bakken voor ziekenhuispersoneel

Medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis verdienen wel een steuntje in de rug, na al hun ext...

Surinaamse straat vernoemd naar ASz-chirurg Mahabier

Van 1990 tot 2014 was hij toonaangevend chirurg in het Albert Schweitzer ziekenhuis en één van de ...

Ook in Dordrecht zet stijging aantal corona-besmettingen door

Het aantal corona-besmettingen is in de afgelopen week flink gestegen. 2292 Dordtenaren kregen een p...

Grote zending hulpgoederen vanuit ASz naar Oekraïne

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een grote zending hulpgoederen naar Oekraïne verstuurd. Het ...