Dordrecht, Netherlands

Augustijnenhof organiseert fotowedstrijd rondom Vrije Statenvergadering

Het is in juli precies 450 jaar geleden dat in Dordrecht de Eerste Vrije Statenvergadering plaatsvond. Het Augustijnenhof organiseert in dat kader onder andere een fotowedstrijd. Dordtenaren kunnen een foto insturen waarbij één of meerde van de thema's vrijheid, verdraagzaamheid en verbondenheid centraal staan.
Vivian Rutte | 14 april 2022 15:29 | Aangepast op 14 april 2022 15:29
In 1572 werd over deze thema’s  gesproken tijdens de Eerste vrije Statenvergadering, waar 12 steden op verzoek van Willem van Oranje de opstand tegen Filips II in gang zetten. Het was de nadrukkelijke wens van Willem van Oranje dat in de Nederlanden vrijheid van godsdienst kon bestaan, wat tijdens de vergadering beklonken werd. Dordrecht is dus de bakermat van het gedachtengoed dat je vrij moet kunnen zijn om te denken, geloven en zijn wat je wil.

De fotowedstrijd is dus bedoeld om deze thema’s extra te belichten. Inzenders kunnen een geldprijs winnen, plus een plaats in de foto-expositie en een publicatie in het fotoboe dat het Augustijnenhof zal samenstellen. Wel zijn er een aantal spelregels: Deelnemers moeten ingeschreven staan als inwoner in Dordrecht, en amateurfotograaf zijn. Elke deelnemer mag één tot negen foto’s insturen: minimaal één foto van één thema, tot maximaal drie foto’s per thema. Verder mag een deelnemer zelf bepalen welke invalshoek er gekozen wordt bij de benadering van een thema: een kijk vanuit het heden of een historische context. De drie thema's in hun samenhang of afzonderlijk. De fotograaf mag zelf bepalen of de gemaakte foto's met of zonder begeleidende (toelichtende) tekst worden ingestuurd en mag zowel in kleur als in zwart/wit werken.

Uit de ingezonden foto's wordt een selectie gemaakt die wordt gebruikt voor een expositie die tijdens het culturele evenement op 8, 9 en 10 juli te bewonderen zal zijn in het Augustijnenkerk of buiten op het Hof. Daarnaast wordt er uit het totaal van de ingezonden foto's een fotoboek samengesteld.

De jury bestaat uit Liesbeth van Noortwijk (conservator presentatie collectie Dordrechts Museum), Cees Schilthuizen (professioneel fotograaf), Ton Molendijk (amateurfotograaf) en Arno de Grauw (graficus). Er worden drie geldprijzen beschikbaar gesteld: derde prijs is 200 euro, tweede prijs is 300 euro en de eerste prijs is 500 euro. Meedoen? Stuur je inzending dan uiterlijk 31 mei 20221 naar jadegeus@augustijnenhof.nl.

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Zeldzame gildebekers terug in Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...

Hof van Nederland haalt zeldzame gildebekers terug naar Dordrecht

Ze zijn gemaakt in 1582 en erg zeldzaam. Niet vreemd dus dat het Dordrechts Museum haar geluk niet o...

Het Hof in het teken van bodemvondsten tijdens nationale Archeologiedagen

De Nationale Archeologiedagen vonden plaats op 16, 17 en 18 juni. Ze brachten het verleden tot leven...

Archeologiedag in het Hof van Nederland: begroet een Romein of bekijk de archeologische collectie

Het Hof van Nederland wordt op zaterdag 17 juni, tijdens de Nationale Archeologiedagen, overgenomen ...

“In Nederland leven jullie echt in vrijheid, zonder angst om over je schouder te moeten kijken.”

De week van vier en vijf mei staat traditiegetrouw in het teken van herdenken en vrijheid. Dinsdag s...

Leen je museumkaart uit tijdens de museumweek in Dordt

Van zaterdag 1 t/m vrijdag 7 april is het weer Nationale Museumweek. Dit jaar met een bijzondere act...