Dordrecht, Netherlands

Badderen in de binnenstad, met René in gedachten

Wat ooit begon als een ludieke actie van twee vrienden groeide uit tot een mini-evenement waarbij volwassenen op de langste dag van het jaar een 'duik' nemen in de fontein op het Statenplein. Dit jaar was het, na twee gemiste edities door de coronamaatregelen, weer mogelijk. En hoewel het een vrolijke boel was, werd er ook stilgestaan bij René Kerkhoven, één van de bedenkers van ‘Badderen in de binnenstad’.
Marjolein Vos | 23 juni 2022 11:30 | Aangepast op 23 juni 2022 11:17
Zwijndrechtenaar René Kerkhoven was schrijver en uitvinder van beroep, maar hij was vooral ook een duizendpoot. Eentje die altijd met nieuwe, avontuurlijke dingen bezig was. “Alle mensen kennen hem op een andere manier. Maar we kennen allemaal de vrolijke, gekke, avontuurlijke René”, vertelt Caroline Wimmers, een vriendin van hem, gehuld in haar badpak naast de fontein. René overleed plotseling aan het begin van dit jaar. Zijn aanwezigheid werd deze avond extra gemist. “Eigenlijk is het een hele bijzondere lieve excentrieke paradijsvogel. Maar, zei een vriend, het verschil is: het is wel onze gekke, lieve, excentrieke paradijsvogel. En zo herinneren wij hem graag.”
Even weer kind zijn
En zo wordt een traditie voortgezet, die ooit begon op een warme zomeravond. René en Caroline genoten van een drankje tijdens een warme zomeravond op een terrasje op het Statenplein. Kinderen zochten verkoeling in de fontein. Hoe leuk zou het zijn om dat ook te doen, zeiden de vrienden tegen elkaar. “Waarom doen we het niet gewoon?”, zei René. En zo geschiede.

Door de jaren heen sloten steeds meer vrienden zich aan bij het ludieke spartelmoment. Allemaal in zwemkleding, maar wel een beetje gek uitgedost, met badeendjes en – mutsen en zwembrillen. Met René voorop. “Ik denk dat hij hierboven met een gek hoedje en brilletje nu ontzettend zit te lachen, dat het allemaal weer kan”, zegt Caroline trots.

Lees ook

Chaos en enorme rij bij Dordtse vaccinatielocatie

Er staat maandagmiddag een lange rij bij de priklocatie in Dordrecht. De GGD roept de mensen op niet...

Dordtse cadeaubon opsteker voor lokale ondernemers

Er zijn natuurlijk al tal van cadeaubonnen, maar eentje die specifiek in te leveren is in onze eigen...

Muzikale kerst op RTV Dordrecht

Het afgelopen jaar kende voor Dordrecht veel hoogtepunten op muzikaal gebied. Een deel daarvan zal d...

Omikron-variant in Nederland dominant, aantal besmettingen in Dordt daalt

Voor het eerst sinds lange tijd hebben minder dan 500 Dordtenaren in een week tijd te horen gekregen...

Supporters FC Dordrecht sluiten 2021 af met oliebollen: 'Veel verloren, maar je blijft achter je club staan'

Sportief gezien was het voor FC Dordrecht een jaar om snel te vergeten. Al hadden fans van de club h...

Vuurwerkhandelaren boos vanwege afgelopen vuurwerkverbod

De jaarwisseling is gelukkig zonder grote incidenten verlopen. Dat meldt burgemeester Wouter Kollf o...