Dordrecht, Netherlands

Badderen in de binnenstad, met René in gedachten

Wat ooit begon als een ludieke actie van twee vrienden groeide uit tot een mini-evenement waarbij volwassenen op de langste dag van het jaar een 'duik' nemen in de fontein op het Statenplein. Dit jaar was het, na twee gemiste edities door de coronamaatregelen, weer mogelijk. En hoewel het een vrolijke boel was, werd er ook stilgestaan bij René Kerkhoven, één van de bedenkers van ‘Badderen in de binnenstad’.
Marjolein Vos | 23 juni 2022 11:30 | Aangepast op 23 juni 2022 11:17
Zwijndrechtenaar René Kerkhoven was schrijver en uitvinder van beroep, maar hij was vooral ook een duizendpoot. Eentje die altijd met nieuwe, avontuurlijke dingen bezig was. “Alle mensen kennen hem op een andere manier. Maar we kennen allemaal de vrolijke, gekke, avontuurlijke René”, vertelt Caroline Wimmers, een vriendin van hem, gehuld in haar badpak naast de fontein. René overleed plotseling aan het begin van dit jaar. Zijn aanwezigheid werd deze avond extra gemist. “Eigenlijk is het een hele bijzondere lieve excentrieke paradijsvogel. Maar, zei een vriend, het verschil is: het is wel onze gekke, lieve, excentrieke paradijsvogel. En zo herinneren wij hem graag.”
Even weer kind zijn
En zo wordt een traditie voortgezet, die ooit begon op een warme zomeravond. René en Caroline genoten van een drankje tijdens een warme zomeravond op een terrasje op het Statenplein. Kinderen zochten verkoeling in de fontein. Hoe leuk zou het zijn om dat ook te doen, zeiden de vrienden tegen elkaar. “Waarom doen we het niet gewoon?”, zei René. En zo geschiede.

Door de jaren heen sloten steeds meer vrienden zich aan bij het ludieke spartelmoment. Allemaal in zwemkleding, maar wel een beetje gek uitgedost, met badeendjes en – mutsen en zwembrillen. Met René voorop. “Ik denk dat hij hierboven met een gek hoedje en brilletje nu ontzettend zit te lachen, dat het allemaal weer kan”, zegt Caroline trots.

Lees ook

Dordrecht schrapt Decemberdagen, Dwaalspoor gaat wel door

De kerstfestiviteiten in Dordrecht zijn vrijwel allemaal geschrapt in verband met de coronamaatregel...

Dordtse raad 'teleurgesteld' in Programma Sportparken: 'Veel te mager en onvolledig'

De Dordtse gemeenteraad - zowel de coalitie als oppositie - is niet tevreden met het Programma Sport...

Zoektocht naar mogelijke drenkeling

De hulpdiensten rukten zondagmiddag uit naar de Vreedonklaan omdat er mogelijk een persoon in het wa...

Oudste soldaat Olivier Bij de Vaate op 106-jarige leeftijd overleden

Olivier Bij de Vaate - die in mei 1940 op het eiland van Dordrecht tevergeefs vocht tegen de Duitse ...

Houden Dordtenaren zich aan het vuurwerkverbod?

Net als vorig jaar geldt er rond de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het kabinet heeft hiervoor gek...

Kolff over nieuwjaarsnacht: twee arrestaties en geen vuurwerkslachtoffers

Er zijn tijdens de jaarwisseling in de stad twee mensen opgepakt wegens het niet tonen van een legit...