Dordrecht, Netherlands

Barbershop-koren zorgden voor vrolijke noot in de Dordtse binnenstad

De binnenstad van Dordrecht was afgelopen zaterdag het toneel van verschillende barbershop-koren. Het barbershopfestival was in volle gang en met swingende nummers fleurden ze de langslopende Dordtenaren op.
Emmely Kokshoorn | 30 mei 2022 14:47 | Aangepast op 30 mei 2022 14:47
Bij het woord ‘barbershop’ kan het zijn dat je alleen denkt aan een kapper, maar niks is minder waar: Barbershop is namelijk ook een a capella-zangstijl. Een groep zangers draagt zonder instrumentale begeleiding verschillende liederen voor. Van ‘Can you feel the love tonight’ tot nummers als ‘Als ik je weer zie’, het kwam allemaal aan bod.

Tijd doden bij de kapper
De naam ‘barbershop’ komt niet helemaal uit de lucht vallen; de benaming van de zangstijl heeft namelijk wel degelijk iets met knippen en scheren te maken. Er wordt over het algemeen aangenomen dat de stijl stamt uit de Afro-Amerikaanse cultuur in 1900, een tijd waarin de kapperszaken een belangrijke ontmoetingsplaats waren. Mannelijke klanten doodden de tijd door samen te zingen. Zo ontstond de zangstijl ‘barbershop’.

Niet zo makkelijk als het lijkt
Verschillende koren zetten Dordrecht dus muzikaal op zijn kop. Mannen en vrouwen zongen de longen uit hun lijf: “We hebben keihard gewerkt. We willen gewoon lekker zingen en hopen andere koren te ontmoeten”, vertelt Marloes Luiten, organisator van het festival en dirigent. Volgens haar is het a capella-zingen niet zo makkelijk als het misschien wel lijkt. Ze vertelt dan ook dat je goed moet oefenen: “Met een band kun je je laten leiden, dat is bij a capella-zingen een stuk lastiger. Je moet vooral zorgen dat je met de hele groep op toon blijft en bijvoorbeeld niet gaat zakken.”

Gelukkig maakt ze zich daar geen zorgen over. Volgens Marloes zingen de barbershop-koren op een erg hoog niveau en daarom durfde zij ze vol vertrouwen door de hele binnenstad te stationeren. Dat vertrouwen leek terecht, want de omstanders waren laaiend enthousiast: “We wilden hier eigenlijk gewoon even zitten en opeens begonnen ze te zingen”, vertelt een tweetal meiden die op het gras zit. “Het is vooral ook gewoon heel erg gezellig!”

Al met al dus een geslaagde, muzikale dag die heel Dordrecht, ondanks het wat sombere weer, wist op te fleuren.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Bachfestival zoekt koorleden

Ben je zanger of zangeres en houd je van Bach? Dan is het Bachfestival Dordrecht is op zoek naar jou...