Dordrecht, Netherlands

Bewoners Zuidendijk zijn sluipverkeer spuugzat: 'Net een racebaan'

Razend verkeer op de Zuidendijk heeft voor scheuren in dit huis gezorgd Corrado Francke
Gevaarlijk, onoverzichtelijk en een racebaan: bewoners zijn het sluipverkeer op 'hun' Zuidendijk spuugzat. Verschillende bewoners zien dagelijks het verkeer op de dijk, waar vrijdagnacht een dodelijk ongeluk gebeurde, veel te hard rijden. Zij voelen zich niet serieus genomen door de gemeente.
Corrado Francke | 31 juli 2023 17:12 | Aangepast op 31 juli 2023 17:12
"Het is niet de eerste keer dat er een auto naar beneden is gereden", vertelt Bob van der Burgt, die al ruim twintig jaar aan de 'racebaan' woont. "Ik vind het al jaren onveilig hier en we hebben dit in het verleden verschillende keren aangegeven. De route wordt ook gebruikt door kinderen die naar school gaan."

In de nacht van vrijdag op zaterdag ging het, even na middernacht, helemaal mis. Een 23-jarige man uit Puttershoek raakte van de weg, botste tegen een boom en overleed ter plekke. Reanimatie mocht niet meer baten.
Op de plek van het dodelijk ongeluk zijn bloemen geplaatst Corrado Francke
Bob en andere omwonenden vinden het vreselijk wat er gebeurd ik, maar houden al jaren vaak hun hart vast, ook overdag. Zij zeggen dat er vooral 's ochtends en 's avonds auto's vanuit de wijken Stadspolders of De Hoven naar de sportvelden rijden. "Dan hoeven ze niet door Dubbeldam en wordt er ontieglijk hard gereden", merkt Melis Groeneveld op.

Hij ziet dat mensen met 80 of 90 kilometer per uur aan komen rijden bij het stuk waar eerst 60, daarna 30 kilometer per uur de maximumsnelheid is. "Mijn kinderen zijn al volwassen, maar toen zij klein waren, was het altijd uitkijken."

Brief aan Dordtse politiek
Dat geldt ook voor een vrouw die even verderop woont. Volgens de bewoonster zijn er in de afgelopen jaren tien van haar katten doodgereden op de dijk, terwijl in het huis van Ruud Weda de scheuren in de muren te zien zijn. "Een verkeersbord met 30 kilometer per uur biedt absoluut geen soelaas als er niet regelmatig gehandhaafd wordt, evenmin als een miniscuul klein rood bordje met het opschrift 'Matig uw snelheid'. Jammer genoeg worden wij niet serieus genomen", schrijft hij in een brief aan de gemeente.
In het huis van Ruud zijn scheuren te zien Corrado Francke
De kilometer voor de flauwe bocht is, voor wie uit de richting van Stadspolders komt rijden, kaarsrecht. "Er komt veel sluipverkeer, mensen met haast denken dat ze deze route kunnen gebruiken om tijd te winnen. Dat maakt het onveilig, ook omdat het een smalle dijk is", zegt Bob.

Oplossingen
Hoe nu verder, volgens de bewoners? "Je hebt altijd een eigen verantwoordelijkheid, daar begint het mee", benadrukt Bob. Zelf hebben bewoners stickers met de maximumsnelheid op hun container geplakt. "Maar de bestuurder is daar niet altijd mee bezig." Een bewoonster die anoniem wil blijven heeft wel een idee: "fietspaden zodat het optisch wat smaller wordt, of hindernissen."

Weda wil er met zijn brief voor zorgen dat de gemeente actie onderneemt, bijvoorbeeld door de weg gedeeltelijk af te sluiten. "Laat het nu niet afweten en voorkom dat er nog veel ernstige ongelukken plaatsvinden", roept hij de Dordtse politiek op.

Lees meer over:

Verkeer|Zuidendijk|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Een aanhanger van een combi-vrachtwagen is maandag gekanteld op de A15 bij Hardinxveld-Giessendam. D...

Situatie gevaarlijke verkeerspaal wordt snel aangepakt

De gemeente Dordrecht gaat het omstreden verkeerspaaltje op de Dubbeldamseweg Zuid aanpakken. Dat la...

Verkeersexpert valt over verkeerd geplaatst paaltje: ‘Dit kan echt niet!’

Omwonenden zien het dagelijks misgaan op de Dubbeldamseweg Zuid in Dordrecht. Automobilisten en fiet...

Vooral door rood rijden aangepakt tijdens extra verkeerscontroles

Omdat veel Dordtenaren klagen over verkeersoverlast voert de gemeente dit jaar extra controles uit. ...

Stijging aantal verkeerscontroles in Dordrecht in derde kwartaal

De gemeente Dordrecht heeft in het derde kwartaal van dit jaar nog meer verkeerscontroles uitgevoerd...

Opnieuw vragen over geluidsoverlast verkeer

De Dordtse VVD wil dat het college van burgemeester en wethouders op zeer korte termijn maatregelen ...