Dordrecht, Netherlands

Bijna tropische temperaturen op komst, nu al officieel droogteperiode

Het wordt nog net niet tropisch warm, maar toch gaan we dit weekend flinke zomerse temperaturen tegemoet. In het oosten van de regio kunnen die oplopen tot maar liefst 29 graden. Smeer je dus goed in als je naar buiten gaat dit weekend, want de zon brandt fel.
Dennis Koorevaar | 5 juni 2023 12:53 | Aangepast op 5 juni 2023 12:53
Van tropische temperaturen mag officieel pas gesproken worden wanneer het kwik in de thermometer de 30 aantikt. "Daar zitten we nog nét onder, maar met gemiddeld een graad of 27 wordt het wel héél lekker", zegt Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze. Vanaf 25 graden mogen we spreken van zomerse temperaturen, en de komende dagen gaan we dat zeker wel halen. "Dat blijft in ieder geval zo tot en met dit weekend."

Het warmst wordt het in het oosten van de regio, rondom Gorinchem bijvoorbeeld. Daar kan het wel 29 graden worden. Maar ook aan de kust blijft het goed te doen dankzij een sterke oostelijke wind. "Die is dusdanig sterk dat er geen invloed is van de zee. Het wordt dus ook daar gemiddeld zo'n graad of 27." De uitgelezen kans om met de gloednieuwe metro lekker naar het strand van Hoek van Holland te gaan.

Ook de nachten wordt steeds warmer. Waar het nu na zonsondergang een graad of 10 is, loopt de nachtelijke temperaturen vanaf het weekend op tot 15 graden. "Nog geen plaknachten dus, want dat is pas vanaf 20 graden."

Droogteperiode
De aanhoudende warmte heeft volgens Stefan van der Gijze te maken met een hogedrukgebied in het noorden van het land. "Die weigert te wijken, en dat zorgt ervoor dat we vanaf eind mei al geen regen meer hebben." Daarmee zitten we volgens Stefan officieel in een droogteperiode: een periode waarin er langer dan 20 dagen geen regen valt bij het officiële meetstation in De Bilt. "En dat houdt nog wel aan tot volgende week woensdag, dus tel daar maar tien dagen bij op."

Dat is opmerkelijk, want tegelijkertijd zitten we in de top 4 natste lentes ooit gemeten. "Aan het einde van de maand mei begon het net op te drogen, dus vandaar dat we geen derde plek hebben." Zo'n droogteperiode komt volgens de Rijnmond-weerman normaal gesproken eens in de drie jaar voor. "Maar dat zullen we de komende jaren wel vaker gaan zien."

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Zomer|droogte|weer|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Eerste zomerse dag: ijssalons verwachten topdrukte

Liters en liters ijs gaan er naar verwachting doorheen. Bij ijssalon La Venezia wordt een stormloop ...

Paaseitjes zoeken? Houd dan rekening met dit weer

Het wordt een erg wisselvallig paasweekend. Goede Vrijdag en eerste paasdag zullen de betere dagen ...

Dordrecht bedekt onder dun laagje sneeuw, zo ziet dat eruit

Dordrecht ontwaakte dinsdag onder een dun laagje sneeuw. Dat leverde gladde wegen op, al zorgde dat ...

Bruin gras in Weizigtpark pas volgend jaar weer groen

Bruine delen van het Weizigtpark in Dordrecht zijn pas in 2024 weer helemaal hersteld van de droogte...

Regenrecord onderweg? In de Drechtsteden is januari kletsnat

Dat januari tot dusverre een bijzonder natte maand is, is vrijwel niemand ontgaan. Maar het is zelfs...

Dat wordt genieten! De zomer komt (even) terug

Het is weliswaar eind oktober, maar de temperaturen lijken dat nog niet te beseffen. De komende dage...