Op de kop van de Spuiboulevard moet medio 2025 het nieuwe Dordthuis verrijzen. Een gebouw waar de gemeente, de bibliotheek en de VVV een nieuw onderkomen krijgen en wat de poort naar de stad moet worden.
Twee weken geleden werd er
stilgestaan bij de bouwwerkzaamheden die met het heien nu echt op gang zijn gekomen. Maar er kwam een kink in de kabel. Een paar dagen later werden er resten van oliehoudende stoffen en mogelijk oplosmiddelen aangetroffen. En dat terwijl de bodem toch echt vooraf gesaneerd was.
“Dit kan altijd gebeuren”, vertelt Rinald van der Wal, bouwdirecteur van de gemeente Dordrecht.“Vooraf hebben we van alles gesloopt, funderingen verwijderd en alles gereed gemaakt voor het bouwproces, zodat er nieuwe funderingen aangebracht kunnen worden. Er is afgesproken tot op welke diepte die moeten komen. Dat hebben we uitgegraven, plus nog wat extra. De grond is gesaneerd, vervangen door schoon zand.”
Combipalen
“We werken met een speciaal heisysteem, waarbij we eigenlijk geen palen slaan, maar boren, zogenoemde combipalen”, legt van der Wal uit. Er wordt eerst een holle paal de grond in gedraaid. Daarna wordt er een andere paal in die holle paal geplaatst en wordt het opgevuld met vloeibaar beton. Daarna wordt de eerste buis er weer uitgehaald. Dit is een zogenoemd grondverdrijvend systeem: de grond blijft grotendeels onder het oppervlakte en wordt dus niet weg gegraven. “Bij het terugtrekken van de palen komt wel een klein beetje grond mee naar boven. Bij de eerste palen hebben we daar monsters van genomen. Er werd niets bijzonders aangetroffen.
Maar toen de werklieden de olieachtige lucht roken, is het proces gelijk stilgelegd. “De veiligheid van de werklieden gaat boven alles. Er is gemeten en op een plek kwamen de waardes boven het toelaatbare uit, boven de grenswaardes.” Het gaat om olieachtige resten en mogelijke oplosmiddelen. “Ik vermoed dat hier ooit een drukkerij of zo iets heeft gezeten”, denkt de bouwdirecteur. De vervuiling beperkt zich tot een klein deel van het terrein. “Dit hadden we vooraf niet kunnen weten. Zo diep (zo'n 20 meter) ga je nooit bij een bodemsanering.” Nu wordt er gekeken of de grond die toch naar boven komt bij het heien, op een speciale manier moet worden afgevoerd, zoals dat ook elders gebeurd bij vervuilde grond.