Dordrecht, Netherlands

Bonje in Dordtse PvdA splijt lokale partij in tweeën: 'Persoonlijke dingen'

Het Stadskantoor in Dordrecht Corrado Francke
Het leven gaat niet altijd over rozen, ook niet bij de Dordtse PvdA. Fractievoorzitter Wouter van der Spoel maakte vrijdag bekend de partij te verlaten en individueel verder te gaan. Volgens hem zijn 'persoonlijke dingen' binnen de fractie de veroorzaker van de breuk, al is er ook kritiek op zijn keuze.
Corrado Francke | 23 oktober 2023 15:57 | Aangepast op 23 oktober 2023 15:57
De Dordtse PvdA had twee zetels in de 39 zetels tellende gemeenteraad. Nu Van der Spoel de partij verlaat, is Marije Schnabel het enige PvdA-raadslid in Dordrecht. "De persoonlijke dingen met een aantal mensen hebben voor mij een punt bereikt waarvan ik zeg: tot hier en niet verder", licht Van der Spoel zijn vertrek toe.

Kritiek op collega-raadsleden
Het was echter Van der Spoel die in december 2022 kritiek uitte op het vertrek van twee Beter voor Dordt-raadsleden die de Fractie van Waardhuizen vormden. "De meeste mensen hebben al weinig vertrouwen in de lokale politiek en van dit soort dingen denken mensen: ze zijn alleen maar met zichzelf bezig en dat vind ik ontzettend triest", zei hij toen voor de camera van RTV Dordrecht.

"Dat klopt absoluut, kun je nagaan hoe erg het is geweest", reageert Van der Spoel, verwijzend naar de bonje in de PvdA-fractie. "De keuze moest ik maken, ik ben vooral trouw aan mezelf en aan de kiezers die op mij hebben gestemd."

Fractie en bestuur verbaasd
De Dordtse PvdA liet vrijdag al weten zich niet te herkennen in het beeld dat Van der Spoel heeft geschetst. "Wij zijn er verbaasd over en betreuren deze stap", viel te lezen in een persbericht. De fractie en het bestuur willen, tot er in een Algemene Ledenvergadering over gesproken is, verder niet op de situatie ingaan.

Cor van Verk, jarenlang het gezicht van de Dordtse PvdA, snapt niets van het vertrek van Van der Spoel. "Hij trad met heel veel ambitie aan maar haakt na anderhalf jaar af en rooft de zetel van de PvdA. Ik vind het beneden alle peil en schandalig", zei hij zaterdag telefonisch in radioprogramma Studio De Witt.

Imago
Ook is Van Verk bang voor de imagoschade van de partij. "Het gaat weer goed met de PvdA, samen met GroenLinks, en dan zijn er zulke mensen die laf uit de PvdA treden omdat ze hun zin niet krijgen. Dat is absoluut niet democratisch en zeker niet sociaal."

Van der Spoel geeft op zijn beurt aan dat hij "nog steeds achter de standpunten in het verkiezingsprogramma" staat. De Dordtenaar wil als eenmansfractie middels samenwerking zijn stem laten horen in de gemeenteraad. Die samenwerking zal nodig zijn, want nu de fractie Van der Spoel een feit is, verdelen 16 fracties de 39 zetels in de Dordtse raad.

Bekijk hier een reportage over het vertrek van Van der Spoel:

Lees meer over:

Politiek|PvdA|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

'Explosie zoals in Rotterdam moet in Dordt zo goed als mogelijk worden voorkomen'

Een dodelijke explosie, zoals op de Schammenkamp in Rotterdam waarvan een drugslab mogelijk de oorza...

PVV met afstand de grootste: zo denken Dordtenaren over de verkiezingsuitslag

'Een sein dat mensen niet meer tevreden zijn', maar voor de ander 'een ramp'. De PVV boekte woensdag...

LIVEBLOG: volg hier alle verkiezingsupdates uit Dordrecht en omstreken

In dit liveblog lees je alle updates over de Tweede Kamerverkiezingen uit Dordrecht en omstreken. Va...

Verkiezingen lijken nog niet te leven tijdens politiek vragenuur in Sterrenburg

Een kleine bijeenkomst dinsdagmorgen in de Tuin van Sterrenburg. Lokale politici gingen daar in gesp...

VVD wil samen bedrijfsleven op zoek naar geld

De Dordtse VVD wil samen met het bedrijfsleven op zoek naar geld om bezuinigingen vanaf 2026 zoveel ...