Dordrecht, Netherlands

Boze Dordtenaar krijgt met 24-uurs zitprotest in Hilversum AVROTROS op de knieën

Piet van den Berg in 2015 voor het politiebureau aan de Overkampweg RTV Dordrecht
Piet van den Berg uit Dordrecht is boos. Sinds jaar en dag heeft de zeventiger een abonnement op de TrosKompas, alleen wordt de tv-gids de laatste tijd steeds vaker niet bezorgd. Hij heeft hierover al brieven geschreven en gebeld naar AVROTROS, maar 'niks helpt'. Daarom demonstreert hij op zijn tuinstoel in Hilversum. En het is niet voor het eerst dat hij dit wapen uit de kast trekt.....
Dennis Koorevaar | 4 juli 2023 14:13 | Aangepast op 4 juli 2023 14:13
"Ik ben het zó ontzettend zat", zegt een strijdbare Van den Berg deze ochtend tegen NH Nieuws. Sinds maandag protesteert hij bij het hoofdkantoor van AVROTROS, aan de 's-Gravelandseweg in Hilversum. De omroep is de uitgever van de TrosKompas. De Dordtenaar heeft de nacht grotendeels doorgebracht in zijn auto.Rondom zijn witte tuinstoel hangen bordjes met 'oplichting', 'diefstal' en 'bedrog'. In zijn hand heeft hij een stok met de Nederlandse vlag.

Klachten 'over een verward persoon'
Twee agenten spreken Van den Berg de afgelopen nacht aan; er zijn vier klachten gekomen 'over een verward persoon'. "Ik moest weg, ik zat met mijn stoel te dicht bij de autoweg", vertelt de Dordtenaar. "Gek, want andere agenten vonden mijn plek geen probleem.""De politie bracht me naar mijn auto, hebben de stoel in de auto gelegd en gezegd dat ik in mijn auto moest blijven zitten. Als ik eruit zou komen, dan maakte ik me schuldig aan zwerfgedrag, en dat zou een hoge boete opleveren. Van ministens honderd euro.""Ik ben toch meerdere keren uit mijn auto gekomen", vervolgt hij. "Ik moet toch af en toe mijn benen strekken. Ze hielden me goed in de gaten; de politie reed wel zes, zeven keer langs."

De omroep zwicht
Het protest kent een lange aanloop. Een paar jaar geleden ontvangt hij voor het eerst geen TrosKompas, een weekblad van de AVROTROS dat elke woensdag bij abonnees door de brievenbus komt. "Ik heb toen een brief geschreven naar de directeur van de omroep. Maar daar heb ik nooit een reactie op gehad."

Toch ontvangt hij niet veel later het blad alsnog. Alleen lijkt het probleem de afgelopen maanden ineens weer vaker voor te komen."De laatste tijd heb ik al drie keer gebeld naar een betaald nummer omdat ik geen TrosKompas had ontvangen. Meestal krijg ik hem dan alsnog twee dagen later, maar deze week ontving ik helemaal niks.

"Om het goed te maken met Van der Berg, heeft de omroep hem maandag alsnog een televisiegids meegegeven. Dat is niet voldoende. "Ik eis compensatie voor alle telefoonkosten die ik heb gemaakt én ik wil 30 euro voor de reiskosten." Hij is er helemaal klaar mee en vastberaden het lang vol te houden.

De omroep zwicht halverwege de dinsdagochtend. Hij krijgt een gesprek met de mensen die verantwoordelijk zijn voor de distributie van de tv-gids. Die stellen een oplossing voor en vergoeden zijn reiskosten. Van den Berg is tevreden, en beëindigt na ruim 24 uur zijn zitactie.
Derde keer dat Van den Berg zijn tuinstoel ergens neerzet
Het is niet de eerste keer dat de oud-leraar zijn witte tuinstoel ergens neerzet. Begin 2015 protesteert hij maandenlang tegen de Dordtse politie. Twee agenten hebben hem naar eigen zeggen in november 2014 ten onrechte uit het bureau aan de Overkampweg gezet.

Van den Berg eist excuses, krijgt die van de korpsleiding, maar wil een pardon uit de mond van de twee agenten zelf horen. De politie weigert dat. En dus plant hij zijn stoel voor het politiebureau om daar dagelijks een aantal uren op plaats te nemen.De protestperiode wordt onderbroken omdat de Dordtenaar een hartinfarct krijgt. Twee weken later pakt Van den Berg de draad weer op: de bejaarde Dordtenaar zit weer op zijn tuinstoel.

Een onafhankelijke klachtencommissie van de politie wuift de klacht van Van den Berg weg. Maar de aanhouder wint: in april 2015 krijgt hij zijn zo vurig gewenste excuses aangeboden van de agenten.

Achmea
Dit succes smaakt naar meer. Vanaf 2017 richt hij zijn pijlen op Achmea. Bij deze verzekeraar heeft de Dordtenaar een rechtsbijstandsverzekering afgesloten.

Enkele jaren daarvoor krijgt Van der Berg een arbeidsconflict met zijn werkgever, een school in het voortgezet onderwijs. Wanneer hij een beroep doet op zijn verzekering, geeft die volgens hem niet thuis.

En daarom wil hij de premie terug die hij de jaren daarvoor heeft betaald, een bedrag van vele duizenden euro's. Een gesprek levert niets op, en dus haalt Van der Berg zijn witte tuinstoel weer tevoorschijn.

Ruim vier jaar lang zit hij tussen mei en oktober voor het parkeerterrein van het hoofdkantoor van Achmea in Zeist. Met opnieuw de Nederlandse vlag.

Lees meer over:

Protest|piet van den berg|

Lees ook

Steun voor protesten laag: inwoners van Zuid-Holland staan nauwelijks achter demonstranten

Boeren- en klimaatprotesten: de afgelopen tijd hebben we ze vaak genoeg voorbij zien komen. Veel men...

Rouwstoet door centrum van Dordrecht als protest tegen Chemours

Een bonte rouwstoet vertrok op zaterdag 23 september vanaf het Stationsplein om een ronde door het c...

Protest voor de deur van Schiedams bedrijf, Pieter voelt zich opgelicht

Gewapend met bordjes met teksten als 'oplichting', 'diefstal' en 'bedrog' en met de Nederlandse vlag...

Protest voor het Stadhuis tegen bomenkap Weizgtpark

Protestgroep Natuurlijk Weizigt overhandigde dinsdag 3540 handtekeningen aan wethouder Rik van der L...

'Nu zijn we milieucriminelen': onrust onder Dordtse ruiters en boeren

De Dordtse ruiters en paardenhouderijen in de Nieuwe Dordtse Biesbosch houden rekening met klappen d...

Protestactie tegen bomenkap in Weizigtpark ten onrechte beëindigd

Politie en handhaving hebben, volgens de Dordtse burgemeester Wouter Kolff, ten onrechte een protest...