Dordrecht, Netherlands

Burgemeester Kolff doet aangifte van lekken geheime raadsnotulen

Burgemeester Kolff van Dordrecht doet aangifte bij de politie van het lekken van geheime raadsnotulen naar tv-programma Zembla. Het tv-programma onthulde dat chemieconcern Chemours probeerde om een schadeclaim te voorkomen door vier gemeenten af te kopen voor miljoenen euro’s.
Redactie RTV Dordrecht | 5 september 2023 10:36 | Aangepast op 5 september 2023 10:36
Het onderzoeksprogramma Zembla baseerde zich op notulen van een besloten raadsvergadering. Schending van de geheimhoudingsplicht is een misdrijf dat is strafbaar gesteld in artikel 272 van het Wetboek van Strafrecht. Het is vooralsnog niet bekend hoe de notulen met geheimhoudingsplicht bij het programma terecht zijn gekomen.
Burgemeester Wouter Kolff is verontwaardigd over het lekken van informatie met geheimhoudingsplicht: “De gemeente hecht veel waarde aan integriteit. Op dit moment is niet bekend wat er is gebeurd. Ik doe aangifte en laat een onafhankelijk professioneel bureau bedrijfsrechercheonderzoek doen naar de toedracht. Dit doe ik om de waarheid op tafel te krijgen en om de integriteit te bewaken.”

Zembla toonde aan dat de directie van dChemours, voorheen DuPont, al tientallen jaren wist dat ze bodem, lucht en oppervlaktewater ernstig vervuilden met de uitstoot en lozingen van PFOA en GenX. toch deden ze daar niets aan.

Ten tijde van het voorstel van Chemours waren de betrokken gemeenten daar niet van op de hoogte. Zembla kwam een paar dagen later met de informatie naar buiten. Die uitzending leidde bij omwonenden tot grote woede. Deze week werd tegen Chemours aangifte gedaan door bijna 3000 omwonenden van de fabriek.

Wat is pfas?
Pfas is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die van nature niet in het milieu voorkomen. De afkorting pfas staat voor poly- en perfluoralkylstoffen. Er zijn ongeveer 5000 verschillende soorten pfas. De bekendste voorbeelden zijn GenX, pfoa en pfos.

De stoffen zijn geliefd in de industrie omdat ze hittebestendig en vocht-, vet- en vuilafstotend zijn en worden gebruikt in producten als anti-aanbaklagen in pannen, waterafstotende kleding, blusschuim en cosmetica. Ze zijn slecht voor het milieu, nauwelijks afbreekbaar en schadelijk voor het afweersysteem. Een aantal types zijn bij langdurige blootstelling kankerverwekkend. Pfas is over het algemeen giftig, bindt zich aan weefsel en stapelt zich op in de voedselketen.

Lees ook

Supporters FC Dordrecht: 'Trots dat we dit hebben mogen meemaken'

Natuurlijk, bij iedere FC Dordrecht-fan komt de uitschakeling in de play-offs hard aan. Al kunnen ve...

FC Dordrecht kan domper met veel moeite relativeren: 'Ongelofelijk seizoen'

De promotiedroom van FC Dordrecht is zaterdag op pijnlijke wijze uiteen gespat. De 0-1 nederlaag teg...

Seizoen FC Dordrecht eindigt in mineur: FC Emmen slaat in de slotfase toe

De nacompetitie is voor FC Dordrecht vroeger dan gehoopt ten einde gekomen. FC Emmen sloeg zaterdagm...

Bijzondere programmering met Pinksteren op TV Dordrecht

Dit Pinksterweekend zijn er twee bijzondere concerten en een ruime vooruitblik op Dordt in Stoom te ...

Zaterdag in Studio De Witt: 60 jaar migratie vanuit Turkije en 30 jaar de Biesbosch

Bibliotheekdirecteur Ankie Kesseler schuift aan in radioprogramma Studio De Witt. De bieb bestaat na...

Manuel (15) en Araceli (16) helpen bewusteloze man op straat en missen eindexamen: 'Helden zijn het'

Als Manuel donderdag op zijn fiets onderweg is om zijn eindexamen Nederlands te maken, ziet hij plot...