Dordrecht, Netherlands

Burgemeester Kolff roept op tot stemmen: 'Blij dat we hier kunnen kiezen'

Burgemeester Wouter Kolff heeft vanochtend zelf zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen en roept bewoners van Dordrecht op dat ook te doen. "We moeten goed beseffen dat twee landen verderop de democratie zwaar onder druk staat."
Robin Nanninga | 16 maart 2022 14:32 | Aangepast op 16 maart 2022 14:32
Van alle Dordtenaren die mogen stemmen, had woensdag om 12.30 uur 19,7 procent dat gedaan. Bij die bijna twintig procent hoort ook burgemeester Wouter Kolff. Hij bezoekt gedurende de dag een achttal stembureaus in de stad en bracht zelf rond 10.30 uur zijn stem uit in het Stadskantoor. Wat hem betreft volgen alle Dordtenaren zijn voorbeeld. "Bij de gemeenteraadsverkiezingen ligt de opkomst vaak zo'n beetje rond de vijftig procent. Ik hoop dat we dat in elk geval halen, maar eigenlijk vind ik dat iedereen die zijn stem mag uitbrengen dat ook moet doen."

Hij vervolgt, verwijzend naar de situatie in Oekraïne. "We moeten goed beseffen dat twee landen verderop de democratie zwaar onder druk staat, letterlijk wordt bevochten. Dan mogen wij in onze handjes knijpen dat wij in vrijheid in de gelegenheid worden gesteld om mee te beslissen over de toekomst van onze stad."

Eerste achtduizend stembiljetten
Terwijl er aan de ene kant van het Stadskantoor vandaag nog gestemd wordt, worden in een andere ruimte in het gebouw de eerste stemmen geteld. Het gaat om de zestien stembussen van de acht stembureaus die op maandag en dinsdag al open waren. Er werd op die eerste twee dagen door 8,3 procent van de Dordtenaren gestemd: dat zijn zo'n achtduizend stembiljetten.

Al vanaf de vroege ochtend buigen ambtenaren zich over die flinke klus, onder leiding van coördinator Gwenny van IJzendoorn. "De stembiljetten worden gesorteerd op even en oneven en vervolgens per partij (de CRAFT Telmethode, red.). Vervolgens wordt dat dubbel geteld en geturfd op kandidaat." Als alle stembussen gesloten zijn, woensdagavond om 21.00 uur, worden alle stemmen van de grote verkiezingsdag geteld. De definitieve uitslag en zetelverdeling wordt maandag vastgesteld.

Bekijk hieronder onze reportage van het bezoek van burgemeester Wouter Kolff aan het stembureau in het Stadskantoor en het tellen van de eerste stemmen.

Lees ook

‘Heeft Nielson een zoontje gekregen?’ Dordtenaren verrast met beschuit met muisjes

Geboortenieuws op het Stadhuis: burgemeester Wouter Kolff is opnieuw vader geworden. En daar zijn Do...

Tientallen vluchtelingen uit Dordtse Oekraïne-opvang gezet: 'Die kunnen terug naar veilig land'

In de Dordtse opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne wordt de komende weken ruimte vrijgemaakt om ni...

'Gevolgen van de holocaust generaties lang voelbaar'

Het is druk in het Stadhuis deze zaterdagavond. Veel mensen zijn bij elkaar gekomen om stil te staan...

Regio-offensief tegen explosies en aanslagen: 'We rusten niet voor het tij gekeerd is'

Welke maatregelen ze precies gaan nemen, vertellen ze niet. Er komt in ieder geval een campagne geri...

Deze week in Eilandleven: expositie van Wim Heldens en de verhuizing van RTV Dordrecht

In ons tv-programma Eilandleven besteden we iedere donderdag aandacht aan kunst, cultuur en natuur o...

Kolff roept op in te stemmen met spreidingswet

In de Eerste Kamer staat maandag en dinsdag de spreidingswet op de agenda. Een belangrijk onderwerp ...