Dordrecht, Netherlands

Burgemeester Kolff roept op tot stemmen: 'Blij dat we hier kunnen kiezen'

Burgemeester Wouter Kolff heeft vanochtend zelf zijn stem uitgebracht voor de gemeenteraadsverkiezingen en roept bewoners van Dordrecht op dat ook te doen. "We moeten goed beseffen dat twee landen verderop de democratie zwaar onder druk staat."
Robin Nanninga | 16 maart 2022 14:32 | Aangepast op 16 maart 2022 14:32
Van alle Dordtenaren die mogen stemmen, had woensdag om 12.30 uur 19,7 procent dat gedaan. Bij die bijna twintig procent hoort ook burgemeester Wouter Kolff. Hij bezoekt gedurende de dag een achttal stembureaus in de stad en bracht zelf rond 10.30 uur zijn stem uit in het Stadskantoor. Wat hem betreft volgen alle Dordtenaren zijn voorbeeld. "Bij de gemeenteraadsverkiezingen ligt de opkomst vaak zo'n beetje rond de vijftig procent. Ik hoop dat we dat in elk geval halen, maar eigenlijk vind ik dat iedereen die zijn stem mag uitbrengen dat ook moet doen."

Hij vervolgt, verwijzend naar de situatie in Oekraïne. "We moeten goed beseffen dat twee landen verderop de democratie zwaar onder druk staat, letterlijk wordt bevochten. Dan mogen wij in onze handjes knijpen dat wij in vrijheid in de gelegenheid worden gesteld om mee te beslissen over de toekomst van onze stad."

Eerste achtduizend stembiljetten
Terwijl er aan de ene kant van het Stadskantoor vandaag nog gestemd wordt, worden in een andere ruimte in het gebouw de eerste stemmen geteld. Het gaat om de zestien stembussen van de acht stembureaus die op maandag en dinsdag al open waren. Er werd op die eerste twee dagen door 8,3 procent van de Dordtenaren gestemd: dat zijn zo'n achtduizend stembiljetten.

Al vanaf de vroege ochtend buigen ambtenaren zich over die flinke klus, onder leiding van coördinator Gwenny van IJzendoorn. "De stembiljetten worden gesorteerd op even en oneven en vervolgens per partij (de CRAFT Telmethode, red.). Vervolgens wordt dat dubbel geteld en geturfd op kandidaat." Als alle stembussen gesloten zijn, woensdagavond om 21.00 uur, worden alle stemmen van de grote verkiezingsdag geteld. De definitieve uitslag en zetelverdeling wordt maandag vastgesteld.

Bekijk hieronder onze reportage van het bezoek van burgemeester Wouter Kolff aan het stembureau in het Stadskantoor en het tellen van de eerste stemmen.

Lees ook

Dit is de nummering van de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen

Het centraal stembureau heeft in een openbare zitting de nummering van de kandidatenlijsten vastgest...

Prognose: dertien Dordtse partijen veroveren een plekje in de nieuwe gemeenteraad

Marco van Schaardenburgh voorspelt: de komende gemeenteraadsverkiezingen wijzen uit dat dertien Dord...

Laatste voorbereidingen op groot lijsttrekkersdebat Dordrecht Kiest

Over precies een week mogen de Dordtenaren een vakje rood kleuren in stemhokje. Bent u er nog niet u...

LIVEBLOG: Gemeenteraadsverkiezingen in Dordrecht

Het is de dag van de gemeenteraadsverkiezingen. Volg hier de laatste ontwikkelingen.

Draag een lintje voor aan een mede-Dordtenaar

Dordtenaren opgelet! Tot 1 augustus is het mogelijk om goeddoeners voor te dragen voor een koninklij...

Burgemeester Kolff neemt afscheid van politiechef

Burgemeester Wouter Kolff heeft maandagmorgen afscheid genomen van Joke Kaijim, die vertrekt als pol...