Dordrecht, Netherlands

Burgemeester verwacht begrip voor asielboot bij azc, maar omwonenden zeggen: 'Waarom wéér hier?'

Het schip komt in de vluchthaven te liggen, op steenworp afstand van het azc. © Rijnmond
De burgemeester van de gemeente Hoeksche Waard, Erik van Heijningen, verwacht uiteindelijk veel begrip van inwoners van 's-Gravendeel voor de komst van een tijdelijk vluchtelingenschip. Maar het dorp heeft ook al een asielzoekerscentrum met 400 bewoners. En dat zit een deel van de omwonenden dwars. "We zijn al niet zo'n groot dorp, waarom moet het nou wéér hier?"
Rijnmond | 30 april 2024 08:30 | Aangepast op 29 april 2024 14:09
Het schip, met plek voor maximaal 180 mensen, is een verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De gemeente Hoeksche Waard heeft daaraan meegewerkt. "We hebben hier al jaren een asielzoekerscentrum, maar het COA is naarstig op zoek naar meer opvangplekken. We zouden hier uitbreiden van 400 naar 500 plekken, maar dat is nog niet gelukt. Met de Spreidingswet moeten we bovendien nog eens 50 plekken extra realiseren. Op een boot kunnen mensen meteen slapen, dus dit is een kortetermijnoplossing."

Aangezien 's-Gravendeel dus al een asielzoekerscentrum met 400 asielzoekers heeft, vragen mensen op sociale media zich af waarom ook dit schip in 's-Gravendeel moet komen. "Spreiding binnen de gemeente bestaat dus niet. Dump ze allemaal in 's-Gravendeel", reageert een inwoner ironisch. "Moet het niet wat eerlijker verdeeld worden over de gemeente?', vraagt een ander zich af. "Ik ben helemaal niet tegen opvang, maar er zijn nog meer plaatsen in de Hoeksche Waard waar ze heen zouden kunnen. Hier zijn er al genoeg opgevangen."
Volgens Van Heijningen is de locatie voor deze boot in 's-Gravendeel erg geschikt, juist omdat het bij het AZC in de buurt is. "Het is op korte afstand, met alle voorzieningen en recreatie. Het is zo heel efficiënt voor het COA om zowel het azc als het schip te managen." Daarbij benadrukt hij dat het om een tijdelijk schip gaat. "Uiteindelijk moet de verbouwing van het azc in de loop van volgend jaar klaar zijn en dan kan het schip weg."
De plek waar het vluchtelingenschip binnenkort komt © Rijnmond
Geen klachten
De burgemeester zegt van omwonenden geen klachten te krijgen over het huidige azc. De gemeente staat in nauw contact met hen. "Natuurlijk hebben andere mensen nu veel vragen, dus dat gaan we netjes uitleggen tijdens een bewonersavond."
Die avond wordt georganiseerd op 16 mei. "Ik verwacht eerlijk gezegd dat er veel begrip zal zijn. Ik snap dat mensen op sociale media reageren op de eerste berichten, maar de mensen die de situatie kennen en weten hoe goed het azc hier functioneert, spreken anders. Daarom gaan we in overleg met de bewoners en gaan we het uitleggen. Maar ik denk dat ze het dan echt wel snappen en het goed vinden, want iedereen moet zijn steentje bijdragen."
Het AZC in 's-Gravendeel is dichtbij de plek waar het vluchtelingenschip komt te liggen © Rijnmond
Gemengde reacties
Vriendinnen Karin en Karin laten donderdag hun honden uit bij de plek waar het schip half mei moet gaan komen. Zij zijn er niet gerust op. "We hebben hier al best wat overlast, met name van rommel die ze hier neergooien", legt één van de dames uit. "Ook klimmen ze over hekken, die daardoor kapot gaan." Haar wandelvriendin staat haar bij: "Ze staan hier ook te liften, dat geeft mij geen prettig gevoel. Ik ben alleenstaand en als ik 's avonds mijn hond uit moet laten, lopen ze hier in groepjes op plekken waar je helemaal niet hoeft te komen. We hebben al een groot azc, dat moet toch genoeg zijn? Zo'n groot dorp is 's-Gravendeel niet, dus waarom moet het allemaal op één plek?"
Verderop in het dorp zijn de reacties milder. Jannie heeft net haar boodschappen bij de plaatselijke supermarkt gehaald en heeft het nieuws over het schip pas net gehoord. "Mij maakt het niet uit, hoor. Als ik er maar geen last van heb. Zij moeten toch ook ergens wonen?"
Ook Leen, die verderop folders aan het uitdelen is, vindt het prima. "Die mensen moeten geholpen worden en wij hebben er weinig last van. De plek is heel gunstig, omdat ze zo naar het azc kunnen overlopen. Ik vind het een goede plek, ze zijn welkom!"

Bezwaren
Dinsdagavond werd de komst van de asielboot besproken in de gemeenteraad. Diverse politieke partijen stelden toen vragen aan de burgemeester, onder meer over eventuele bezwaren van omwonenden. "Bewoners die direct met het azc te maken hebben, hebben geen klachten", zei de burgemeester toen. "Het aantal dat er erbij komt, is niet zodanig dat er heel veel gaat veranderen in het dagelijkse reilen en zeilen. Ik kan me niet uitlaten over bezwaren die ik niet ken, maar als die er zijn worden ze serieus bekeken en beoordeeld."

Onze collega´s van Rijnmond namen een kijkje op de locatie in 's-Gravendeel.

Lees meer over:

's Gravendeel|

Lees ook

Op bezoek bij Javed in het AZC ‘s-Gravendeel

Gezellig met je buren bij elkaar komen voor een kopje koffie of een bbq en elkaar zo beter leren ken...